home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Időkapszulát találtak az egykori topolyai hotel épületében
2024.01.23.
LXXIX. évf. 3. szám
Időkapszulát találtak az egykori topolyai hotel épületében

Zajlanak az egykori topolyai hotel átépítési munkálatai. A jelenleg ott dolgozó munkások az egyik fal megbontásakor egy üvegbe rejtett levelet, azaz egy időkapszulát találtak, melyet átadtak a munkálatok koordinálásával megbízott Művelődési Háznak. A levelet az 1903-ban született Kiskároly Lajos írta, aki korábban kereskedő volt, de 1957. augusztusában, a levél írásakor, 10 kőműves vezetőjeként dolgozott a hotel építési munkálatainál, akkor éppen a második emelet készült.

A Művelődési Ház igazgatónője felkereste Kiskároly Lajos leszármazottjait, s mint kiderült fia, a 96 éves Kiskároly Róbert, ma is Topolyán él. Szatmári Adrián Topolya községi elnöke, Tomik Nimród, a községi elnök helyettese és Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője meglátogatták Robi bácsit és ajándékba adták neki édesapja levelének bekeretezett másolatát. Úgy döntöttek, hogy az eredeti példányt visszaépítik az immár közösségi-közigazgatási épületkomplexum falába, hogy az időkapszula eredeti helyén, a későbbi generációknak is megmaradjon.

Kiskároly Lajos röviden, de érthetően vázolja az akkori helyzetet. Már 5 évvel a levél írása előtt elkészült a hotel pincéje és a földszint egy része, azonban pénzhiány miatt az építés egy ideig szünetelt. Azt is megemlíti, hogy korábban ezen a helyen állt Pataki Maca háza, melyben üzletek, műhelyek és kocsma is helyet kapott, de ez az épület már nem illett a környezetébe, ezért a város kisajátította és a helyén kezdték felépíteni a hotel épületét. Pataki Macát más házakkal kárpótolták. A levél írásakor körülbelül 60 munkás dolgozott ott, közülük 10-et vezetett Kiskároly. Néhány kőműves nevét és születési dátumát is leírta: Hajbók József (1903), Bodor István (1918?), Ercsi Lajos (1919), Kovács János – Dora (1925), Majoros Antal (1929).

A topolyai Önkormányzat és a Művelődési Ház ezúton is szeretné háláját kifejezni a kivitelezőnek, hogy az időkapszulát megőrizték és átadták.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..