home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Idénykezdet a súlyemelőknél
Tóth Tibor
2022.03.04.
LXXVII. évf. 9. szám
Idénykezdet a súlyemelőknél

A Spartacus súlyemelői jól kezdték a 2022. évet, hiszen az általános és a középiskolások tartományi bajnokságán csapatban és egyéniben is érmeket nyertek. A klub tagjai javában készülnek az elkövetkező hónapokra, az országos bajnokságokra és a nemzetközi versenyekre.

A Jadran épülete alatti klubhelyiségben kellemes zene mellett végezték a gyakorlatokat a fiúk és a lányok, Rozsnyik Ervin vezetőedző éber felügyelete alatt.

— A körülményeket figyelembe véve elégedettek lehetünk az elmúlt évben elért eredményeinkkel. A moszkvai Eb-n Kajdocsi Tamás védte színeinket, aki összetettben, azaz olimpiai biatlonban 390 kg-ot teljesített, ennyit nem emelt három évre visszamenőleg. Ezzel a B csoportban a 3., összesítettben pedig a 12. helyen végzett a +109 kg-os súlycsoportban. Kajdocsi Tivadar szintén részt vett a kontinenstornán, a B csoportban a 8., összesítettben pedig a 17. helyen végzett. Sajnáljuk, hogy Tamásnak nem sikerült az olimpia, pedig B normája volt. A súlyemelés sorsa nemzetközi szinten bizonytalan, a sportág további olimpiai szereplése még kérdéses. Ami a hazai versenyeket illeti, férficsapatunk megszerezte a 23., sorrendben a 17. országos csapatbajnoki címét, a nők pedig a dobogó harmadik fokára állhattak. Egyéniben a tíz férfisúlycsoportból ötöt a mi versenyzőink nyertek meg — összegzett Rozsnyik, aki a válogatott másodedzője is egyúttal.


A Spartacus csapata az év első versenyén, az általános és a középiskolások tartományi bajnokságán (fotó: A Spartacus Súlyemelőklub)

A klubnak 42 igazolt versenyzője van, ebből 12-en Hajdújáráson Haskó Tibor felügyeletével edzenek. Szabadkán 20 kezdő sajátítja el a sportág alapjait Kis Ferenc klubelnöktől, valamint Nagy Csongor edzőtől.

Az idei év kihívásokkal teli, hiszen amellett, hogy több nemzetközi és hazai szereplés vár a súlyemelőkre, a legnagyobb rivális, a bácsi Herkules csapata alaposan megerősödött.

— Tamás kijutott a június közepén Algériában megrendezendő Mediterrán Játékokra, ahol a válogatott segédedzőjeként én is ott leszek vele. Az Európa-bajnokságot Bulgária helyett Albánia fővárosában, Tiranában rendezik meg, ahol szintén jelen leszünk. Két kiemelkedően tehetséges ifjúsági versenyzőnket, Aleksandar Saulićot és Hődör Patrikot, valamint 17 éven aluli reménységeinket, Bencsik Masa Balázst és Rihter Adriánt legalább egy nemzetközi versenyre ki szeretném juttatni, hiszen mind a négyen megérdemelnék, hogy kilépjenek a nemzetközi porondra. Nagy kihívás számunkra az idei csapatbajnokság. A bácsi Hercules januárban leszerződtette az ország legjobb két női versenyzőjét, Sonja Bjelićet és az Európa-bajnok Radmila Zagoracot. A Szerb Súlyemelő-szövetség két évvel ezelőtt elfogadott határozata értelmében a férfiligában két nő vehet részt, és elért pontszámaikat 1,4-gyel szorozzák. Tehát egy Európa-bajnok női versenyző is annyi pontot kaphat, mint egy sok pontot szerző, stabil férfi súlyemelő. A bácsiak igazolásaival a csapatverseny nagyon szoros lehet. Valószínűleg a külföldön élő Pecze Mihály is segít nekünk a versenyeken, de még az is előfordulhat, hogy nekem is emelnem kell, pedig már nem szerettem volna versenyezni. A nőknél valószínűleg gyengébb lesz a mezőny, mivel az említett két női versenyző az ürögi csapatból igazolt Bácsra — mondta Rozsnyik, hozzátéve, hogy a legjobb eredmények Tina Alijevićtől és a Budapesten egyetemista, a BKV csapatában készülő Kocsis Kirától várhatóak.

A vezetőedző elmondta még, hogy a szerbiai súlyemelés nemzetközi megítélése jelentősen javult, hiszen a nagyobb nemzetközi versenyeken jelen vannak a szerbiai súlyemelők, a Szerb Súlyemelő-szövetség elnöke, dr. Milan Mihajlović az európai szövetség főtitkári tisztét is ellátja, ezáltal is segítve a szerbiai súlyemelést. A szövetségbe négy új egyesület — a többi közt a zentai — kérte felvételét. A szerbiai súlyemelést jelenleg Kajdocsi Tamás, a bácsi Stevan Vladisavljev és az európai felnőttranglistán 10. helyen álló Radmila Zagorac neve fémjelzi, így a felnőttek mezőnyében tőlük várhatóak szebb eredmények.

Kajdocsi Tamásra az idén a felnőtt-Eb, a Mediterrán Játékok és az év vége felé a világbajnokság vár.

— A tavalyi Eb-re való felkészülés nagyon jól sikerült, ami Moszkvában meg is látszott, mivel az olimpiai biatlonban elért 390 kilogrammal közelebb kerültem eddigi legjobb eredményemhez. Egyéniben és csapatban is megvédtem az országos bajnoki címet, valamint a Gála Kupát is megnyertem. Az idei Eb-re januárban kezdtem a felkészülést, majd kiderült, hogy a kontinensviadalt áprilisról május végére halasztják. Néhány hét múlva lesz az országos felnőtt-csapatbajnokság első fordulója, ahol erős ellenféllel kell szembenéznünk, így mindenkinek jól kell teljesítenie. A verseny kiváló felmérő lesz az Eb előtt — mondta Tamás.

Hődör Patrik a klub egyik feltörekvő tehetsége, aki az elmúlt évben az ifjúsági csapattal országos csapatbajnoki címet nyert.

— Jelenleg a kilenchetes ciklus ötödik hetében vagyunk. Remélem, kibírom a kilenc hetet, és márciusban jó eredményt érek el. Legfontosabb versenyem az országos egyéni és csapatbajnokság. Szeretnék benne lenni a legjobb háromban, és egyéni csúcsaimat is 10 kilogrammal növelném — mondta Patrik, akinek szakításban 100, lökésben 120 kg a legjobbja.

A lányok létszáma valamelyest csökkent az elmúlt évekhez képest, Szabadkán jelenleg öt, Hajdújáráson pedig egy lány foglalkozik ezzel a sportággal.

— 2021-ben Achilles-ín-szakadás miatt hat hónapot nem edzettem, így csak az országos bajnokságon és a Gála Kupán vettem részt. Az országost megnyertem az 59 kg-osok között, a Gála Kupán pedig az ország tíz legjobb súlyemelőnője között a 6. helyen végeztem. Súlyt két éve emelek, már életstílusommá vált. Egyéniben az idén is szeretnék országos bajnok lenni, csapatban pedig bízom benne, hogy két 3. hely után sikerül előrébb lépnünk — mondta Tina Alijević, akinek szakításban 70, lökésben 85 kg az egyéni csúcsa.

A 12 tagot számláló, főleg kezdőkből álló hajdújárási csapatot a klub korábbi többszörös országos bajnoka, Haskó Tibor készíti fel a versenyekre. Elmondta, hogy tavaly elég kevés versenyzője volt, az idei év elején azonban 6-an csatlakoztak a kis csapathoz.

— Az év elején a technikára helyezzük a hangsúlyt, a gyerekek először az alapokat tanulják meg, és utána jöhet az erőnlét fejlesztése. Helyszűkében vagyunk. A falu vezetőivel már megbeszéléseket folytattunk, és minden valószínűség szerint hamarosan tágasabb, felújításra váró terembe költözhetünk. Több mester is felajánlotta segítségét, melyet nagyon köszönünk, mivel saját eszközökből nem tudnánk használhatóvá tenni a termet. Mind a 10 igazolt versenyzőmet szeretném elvinni Zomborba, a korosztályos tartományi bajnokságra. Korábbi súlyemelőim közül 2-en kijutottak egy törökországi versenyre, ahol 20 sportoló között mindketten a 8. helyet szerezték meg. Bízom benne, hogy a mostani csapatomban is lesznek kitartó és tehetséges versenyzők, akik szép sikereket érnek el — mondta Haskó.

Szabó Ádám négy éve űzi ezt a sportágat. Az elmúlt évben egyéni csúcsokat javított, melyek szakításban 57, lökésben 67 kg-ot tesznek ki. Az idén a Politechnikai Iskolával csapatban tartományi bajnoki címet nyert. 2022-ben is tovább szeretne fejlődni, és az edzéseket is minél gyakrabban látogatná.

A súlyemeléssel másfél éve foglalkozó Vojnić Zelić Márk saját korosztályában országos bajnok a 60 kg-os mezőnyben, szakításban 46, lökésben 58 kg a legjobbja. Az idén is szeretne részt venni az országos bajnokságon, ahol az 1. vagy a 2. hely megszerzése a fő célja.

A szabadkai közönség március 20-án láthatja a Spartacus súlyemelőit, amikor a férfi- és női csapatbajnokság első fordulóját rendezik meg a szabadkai Sportcsarnokban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..