home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Idénykezdet a Népkörben
Tóth Tibor
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám
Idénykezdet a Népkörben

Szerkesztőségünk pénteken élőújságot tart Kúlán, az 1868-ban alapított Népkör Magyar Művelődési Központban. A Népkör bástya a magyar közösség életében, a nyelv, a kultúra, a hagyományok őrtornya, a délvidéki magyarság világítótornya. A kúlai magyarság művelődési életének központja, ahol soha nem áll meg az élet, ahol mindig történik valami.

A tagság évről évre bővül, jelenleg a legkisebbektől a középiskolásokig mintegy kilencven gyermek tekinti második otthonának a kúlai Népkört. Az egyesület szakosztályai, aktivistái minden évben kimagasló eredményeket érnek el a különféle szemléken, versenyeken. Most is lázas munka folyik a szakcsoportokban, zajlik a tavaszi idénykezdetre való felkészülés.

— Az utóbbi néhány évhez hasonlóan a tavalyit is sikeresnek könyvelhetjük el, hiszen csoportjaink bármely szemlén vettek is részt, mindenhonnan első vagy második helyezéssel és oklevéllel tértek haza — mondta Pásztor Mária, a Népkör MMK titkára. — Gyermekszínjátszóink a Bambi című zenés darabbal tavaly első alkalommal jutottak el Óbecsére, a Májusi játékokra. Színjátszásunk történelmében ilyen kimagasló eredményre még nem volt példa. Kézimunkacsoportjaink, a gyerekek és a felnőttek is részt vettek a MIRK-en és a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének kiállításán, amelyen több serleget szereztek. Az Ibolya gyermek-néptánccsoportunk tavaly ezüstérmes volt a Kőketáncon. A Cantillena női kórussal bővültünk, így már négy énekkar működik a Népkör falai között. A kalocsai Paprika napokon második alkalommal főztünk, és először lépett fel a Kankalin ifjúsági néptánccsoportunk.

A Népkör hagyományos rendezvényeit tavaly is megtartották: megemlékeztek március 15-éről és augusztus 20-áról, családi napot és anyák napi műsort, továbbá birkapaprikás-főző versenyt rendeztek, mely Hagyományőrző napok néven él tovább. A Mikulásváró rendezvényen több mint kétszáz csomagot adtak át a gyerekeknek — a színjátszók külön műsorral készültek erre az alkalomra —, és nem maradt el a nagy sikerű Mikulás-nosztalgiadiszkó sem. Természetesen sor került a hagyományos karácsonyi vásárra és ünnepségre is.

A tervek az idén is hasonlóak. A szakcsoportok minden jelentősebb eseményen fellépnek, a színjátszók pedig egy új darabot, a Süket király című mesejátékot próbálják. A rendezvények sorozata szerkesztőségünk élőújságával indul, március elején a Kőri-bál következik, majd a VMSZ Női Fórumának nőnapi rendezvénye. A tartalmasnak ígérkező év a szilveszteri bállal zárul.

A Népkör kereteiben két éve alakult meg az ifjúsági szervezet. A legnépszerűbb közösségi oldalon majdnem háromszáz tagot számlál, az aktív tagok száma negyvenre tehető. Jut Olivér, a szervezet elnöke elmondta, hogy a Népkör választmányába a tavalyi év folyamán öt fiatal került be, és ezt sikerként éli meg. Ezenkívül a fiatalok segítettek a Népkör rendezvényeinek megszervezésében, lebonyolításában.

— Sajnos néhány gonddal is szembesülnünk kellett. Legalább tizenöt olyan fiatalt fel tudok sorolni, aki az elmúlt hónapokban vándorolt ki — többnyire Ausztriába —, és külföldön vállalt munkát. Mindegyikük aktív szerepet vállalt a Népkör életében. A másik problémánk az érdektelenség. Nem könnyű bevonni a fiatalokat az egyesület munkájába. Eddig a 18—26 éves generáció nem igazán törte magát, hogy részt vegyen a munkában. A tavalyi évben azonban olyan embereket sikerült mozgósítanunk, akiket korábban nem — nyugtázta elégedetten az elnök.

A szervezet több célt tűzött ki a 2014. évben.

— Az a legfontosabb, hogy egy erős alapokon álló ifjúsági szervezetté váljunk. A többi hasonló szervezettel való kapcsolatteremtést szintén jelentősnek tartjuk, és egy olyan rendezvény megszervezésén gondolkodunk, amely egyértelműen a szervezet védjegyévé, jellemzőjévé válhat. Nagy segítségünkre van a Népkör, valamint a VMSZ körzeti és községi szervezete — emelte ki Jut Olivér.

Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..