Idegenforgalmi sikertörténet

Idegenforgalmi sikertörténet

Zentán, az előrelépés új lehetőségei után kutatva, nyolc évvel ezelőtt megkezdték az idegenforgalom fejlesztését, melyről ma már sikertörténetként beszélhetünk.

Ezt a tevékenységet több tényezőre alapozták: a város természeti kincsére, a Tiszára, az épített örökségre és mindenekelőtt az 1697-ben lezajlott világtörténelmi jelentőségű eseményre, a zentai csatára. A község idegenforgalmi szervezete az önkormányzattal karöltve dolgozott a Zentai Csata márkanév létrehozásán és felépítésén, valamint a turisztikai kínálat bővítésén és színesítésén.

— A Zentai Csata márkanév kialakításában a helyi vállalkozók is partnereink lettek, hiszen olyan termékeket kínáltak fel, amelyek minőségileg és látványban egyaránt megfelelnek a követelményeknek, és méltán viselik az 1697 nevet — mondta Kosiczky András, a községi tanács idegenforgalommal megbízott tagja. — Megszületett az Almási cukrászdához fűződő zentai marcipán Savoyai Jenőnek, a zentai csata hősének és II. Musztafa török szultánnak az arcképével, a DiBonis borászat vörösbora és az Arator manufaktúra söre, valamint a Réel kézművescsokoládé. A turisztikai weboldalunk naprakész, vannak videóink a fontosabb rendezvényeinkről, a jellegzetes épületekről, és 2017-ben, a híres ütközet 320. évfordulójára, megvásároltuk Sava Stojkov zombori festőművész befejezetlen alkotását a zentai csatáról. A mű kalandos történetéről is olvashatnak az érdeklődők a katalógusainkban és a honlapunkon. A 105 éves városházánk tornyában a Zentai Csata Emlékkilátó jelenleg három szinten várja a látogatókat, de már a negyedik szint berendezésére és megnyitására is elkészült a határon átívelő, Magyarországot és Szerbiát érintő projektum. Ismét pályáztunk a Europe for Citizens — Európa a polgárokért testvérvárosi találkozó megrendezésére, melyet ezúttal a lengyelországi Wisła és a csehországi Hocevar településsel szeretnénk bővíteni. A témakörben már három nyertes programmal büszkélkedhetünk, melyek 75 000 eurót hoztak községünknek. Ebből a pénzből nemcsak az eseményeket valósítottuk meg, hanem faházakat, asztalokat, sátrakat, hangosítást vásároltunk. Hét alkalommal tartottuk meg a Tiszavirág Fesztivált és az I Love Zenta nevű rendezvényünket, most készülünk a nyolcadik Karácsonyi Kavalkádra.


Laskovity Kornél, Kosiczky András, Czegledi Rudolf

Kosiczky András számos tervről is beszámolt, melyek között van a Tisza töltésén a zentai hídtól induló, Adorjánig vezető kerékpárút kialakítása és a volt laktanya egyik épületének alkalmassá tétele diákcsoportok fogadására. Ezután számokban is ismertette az eddigi eredményeket.

— Míg kezdetben 6500-7000 vendégéjszakát sikerült megvalósítanunk, tavaly már elértük a 30 000-et, az idei december elejei nyilvántartásunk pedig több mint 31 000-et mutat. Az elmúlt nyolc év alatt 15 millió dinár folyt be a költségvetésbe a turisztikai illetékekből, a 2019. év mérlege 3,2 millió dinár. A városháza tornyát a megnyitástól kezdődően 20 000-en látogatták, az idén már 3000 felett van az érdeklődők száma. Elmondhatom azt is, hogy a turisztikai szervezetünknek most már akkora bevétele van, amely fedezi a fenntartási költségeket.

Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója a Senta Info nevet viselő, turistáknak szánt telefonos applikációt mutatta be, melyet a Jusoft Informatikai Kft. készített. Indoklása szerint az emberek manapság nem útikönyvvel, hanem okostelefonnal a kezükben keresik a látnivalókat, és erre az elvárásra nekik is reagálniuk kellett. Az alkalmazás segíti a vendégeket a város megismerésében, a kulturális, történelmi és idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű látványosságok felkeresésében és a barangoláshoz szükséges hasznos információk megszerzésében.

— Az újítást igyekszünk minél szélesebb körben népszerűsíteni, arra törekszünk, hogy minden vendéglátó- és szálláshelyen megtalálható legyen a reklámja, a könnyebb letölthetőség érdekében QR-kódot készítettünk hozzá. Nagyon fontos, hogy tartalmaz egy Vezess oda! funkciót is, vagyis aki kiválasztotta, hova szeretne eljutni, Google-térkép-alapú keresővel könnyen megtalálhatja a helyszínt. A térkép offline módon is elérhető, a szövegek magyar, szerb és angol nyelven olvashatóak. A leíró felületen magáról a városról tájékozódhatnak, illetve találhatnak fontos tudnivalókat (közérdekű telefonszámok, taxik, parkolás stb.) a felhasználók. A tartalmat öt nagy kategóriára — látnivalók, gasztronómia, szállás, szabadidő, tudnivalók — bontottuk, ezeken belül pedig alkategóriákat alakítottunk ki. Háromféle módon lehet keresni: a térképen, a listán és direkt rákérdezéssel egyes tételekre. Az alkalmazást folyamatosan töltjük fel időszerű információkkal, és bővíteni is szeretnénk új tartalmakkal — hallottuk Laskovity Kornéltól.

Czegledi Rudolf polgármester szerint a Zentai Csata márkanév ismertté tételéhez a felsoroltakon kívül a Zenta, 1697 című rockopera is hozzájárult, melyet Vajdaságon kívül Magyarországon és a Felvidéken is bemutattak, valamint az is segített, hogy a Tisza-parti város bekerült a Határtalanul! programba és több turisztikai iroda kínálatába.

— Jelen pillanatban két ötletterv készült el, az egyik a főtér rendezésére, a másik a Zentai Csata Látogatóközpontra vonatkozik. Folytatjuk a városháza felújítását, a tervdokumentáció a kezünkben van, jövőre a főtér felőli homlokzat harmadik szakasza következik, és talán a torony külső renoválását is el tudjuk kezdeni. Végül a városháza udvarának rendezése marad hátra, hiszen ott is van egy terünk, melyet ki lehetne használni. A kupola alatti cipősbolt átköltözik a másik üzlethelyiségbe, ezt pedig felkínáljuk a civileknek, hogy itt mutassák be és értékesítsék a termékeiket. A színházunk is bővül egy közösségi térrel, valamint konkrét tervünk van a kis zsinagóga épületének rekonstrukciójára, ahol a többi közt a kortárs vajdasági művészet bemutatóterme és az egykori zentai zsidóság életéről szóló kiállítás kapna helyet. Aláírtunk egy dokumentumot, hiszen magyarországi cég pályázik tiszai folyami kikötő létesítésére, a Halászcsárdánál pedig keressük a megoldást kemping telepítésére. A Népkert főleg a sportturizmust segítené. Az utóbbi időben korszerűsödött a labdarúgó-stadionunk, jövőre pedig az atlétikai pálya megújítására különítünk el eszközöket. A termálvizünk hasznosításával két medence épülne, a 33 x 25 méteres a vízilabdázóknak, az 50 x 25 méteres pedig az úszóknak és a lakosságnak. A termálvíz innen bekerülne a szintén felújításra váró Brekeke-tóba, mely tófürdőként is funkcionálna. Emellett korcsolyapályában is gondolkozunk, és mivel a sportcsarnok is a közelben van, a terület a sport és a rekreáció fellegvárává válhatna — ecsetelte a polgármester, majd ezután még számos, a városra és a falvakra vonatkozó ötletet osztott meg. Az önkormányzat vezetője kiemelte, ha azt szeretnék, hogy a vendégek ne csak néhány óra eltöltésére, hanem többnapos itt-tartózkodásra érkezzenek Zentára, akkor a szálláshelyek további bővítésére is szükség van, valamint pótolni kell egy nagy hiányosságot: a városban jelenleg nincs négycsillagos szálloda, erre ugyanis bizonyos rendezvények esetében már igény mutatkozott.


A szerző és Milorad Mitrović felvételei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Idegenforgalmi sikertörténet
Riport
Idegenforgalmi sikertörténet
Riport
  • Tóth Lívia
  • 2020.06.18.
  • LXXV. évfolyam 25. szám
Facebook

Támogatóink