home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Idegenforgalmi sikertörténet
Tóth Lívia
2019.12.22.
LXXIV. évf. 51. szám
Idegenforgalmi sikertörténet

Zentán, az előrelépés új lehetőségei után kutatva, nyolc évvel ezelőtt megkezdték az idegenforgalom fejlesztését, melyről ma már sikertörténetként beszélhetünk.

Ezt a tevékenységet több tényezőre alapozták: a város természeti kincsére, a Tiszára, az épített örökségre és mindenekelőtt az 1697-ben lezajlott világtörténelmi jelentőségű eseményre, a zentai csatára. A község idegenforgalmi szervezete az önkormányzattal karöltve dolgozott a Zentai Csata márkanév létrehozásán és felépítésén, valamint a turisztikai kínálat bővítésén és színesítésén.

— A Zentai Csata márkanév kialakításában a helyi vállalkozók is partnereink lettek, hiszen olyan termékeket kínáltak fel, amelyek minőségileg és látványban egyaránt megfelelnek a követelményeknek, és méltán viselik az 1697 nevet — mondta Kosiczky András, a községi tanács idegenforgalommal megbízott tagja. — Megszületett az Almási cukrászdához fűződő zentai marcipán Savoyai Jenőnek, a zentai csata hősének és II. Musztafa török szultánnak az arcképével, a DiBonis borászat vörösbora és az Arator manufaktúra söre, valamint a Réel kézművescsokoládé. A turisztikai weboldalunk naprakész, vannak videóink a fontosabb rendezvényeinkről, a jellegzetes épületekről, és 2017-ben, a híres ütközet 320. évfordulójára, megvásároltuk Sava Stojkov zombori festőművész befejezetlen alkotását a zentai csatáról. A mű kalandos történetéről is olvashatnak az érdeklődők a katalógusainkban és a honlapunkon. A 105 éves városházánk tornyában a Zentai Csata Emlékkilátó jelenleg három szinten várja a látogatókat, de már a negyedik szint berendezésére és megnyitására is elkészült a határon átívelő, Magyarországot és Szerbiát érintő projektum. Ismét pályáztunk a Europe for Citizens — Európa a polgárokért testvérvárosi találkozó megrendezésére, melyet ezúttal a lengyelországi Wisła és a csehországi Hocevar településsel szeretnénk bővíteni. A témakörben már három nyertes programmal büszkélkedhetünk, melyek 75 000 eurót hoztak községünknek. Ebből a pénzből nemcsak az eseményeket valósítottuk meg, hanem faházakat, asztalokat, sátrakat, hangosítást vásároltunk. Hét alkalommal tartottuk meg a Tiszavirág Fesztivált és az I Love Zenta nevű rendezvényünket, most készülünk a nyolcadik Karácsonyi Kavalkádra.


Laskovity Kornél, Kosiczky András, Czegledi Rudolf

Kosiczky András számos tervről is beszámolt, melyek között van a Tisza töltésén a zentai hídtól induló, Adorjánig vezető kerékpárút kialakítása és a volt laktanya egyik épületének alkalmassá tétele diákcsoportok fogadására. Ezután számokban is ismertette az eddigi eredményeket.

— Míg kezdetben 6500-7000 vendégéjszakát sikerült megvalósítanunk, tavaly már elértük a 30 000-et, az idei december elejei nyilvántartásunk pedig több mint 31 000-et mutat. Az elmúlt nyolc év alatt 15 millió dinár folyt be a költségvetésbe a turisztikai illetékekből, a 2019. év mérlege 3,2 millió dinár. A városháza tornyát a megnyitástól kezdődően 20 000-en látogatták, az idén már 3000 felett van az érdeklődők száma. Elmondhatom azt is, hogy a turisztikai szervezetünknek most már akkora bevétele van, amely fedezi a fenntartási költségeket.

Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója a Senta Info nevet viselő, turistáknak szánt telefonos applikációt mutatta be, melyet a Jusoft Informatikai Kft. készített. Indoklása szerint az emberek manapság nem útikönyvvel, hanem okostelefonnal a kezükben keresik a látnivalókat, és erre az elvárásra nekik is reagálniuk kellett. Az alkalmazás segíti a vendégeket a város megismerésében, a kulturális, történelmi és idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű látványosságok felkeresésében és a barangoláshoz szükséges hasznos információk megszerzésében.

— Az újítást igyekszünk minél szélesebb körben népszerűsíteni, arra törekszünk, hogy minden vendéglátó- és szálláshelyen megtalálható legyen a reklámja, a könnyebb letölthetőség érdekében QR-kódot készítettünk hozzá. Nagyon fontos, hogy tartalmaz egy Vezess oda! funkciót is, vagyis aki kiválasztotta, hova szeretne eljutni, Google-térkép-alapú keresővel könnyen megtalálhatja a helyszínt. A térkép offline módon is elérhető, a szövegek magyar, szerb és angol nyelven olvashatóak. A leíró felületen magáról a városról tájékozódhatnak, illetve találhatnak fontos tudnivalókat (közérdekű telefonszámok, taxik, parkolás stb.) a felhasználók. A tartalmat öt nagy kategóriára — látnivalók, gasztronómia, szállás, szabadidő, tudnivalók — bontottuk, ezeken belül pedig alkategóriákat alakítottunk ki. Háromféle módon lehet keresni: a térképen, a listán és direkt rákérdezéssel egyes tételekre. Az alkalmazást folyamatosan töltjük fel időszerű információkkal, és bővíteni is szeretnénk új tartalmakkal — hallottuk Laskovity Kornéltól.

Czegledi Rudolf polgármester szerint a Zentai Csata márkanév ismertté tételéhez a felsoroltakon kívül a Zenta, 1697 című rockopera is hozzájárult, melyet Vajdaságon kívül Magyarországon és a Felvidéken is bemutattak, valamint az is segített, hogy a Tisza-parti város bekerült a Határtalanul! programba és több turisztikai iroda kínálatába.

— Jelen pillanatban két ötletterv készült el, az egyik a főtér rendezésére, a másik a Zentai Csata Látogatóközpontra vonatkozik. Folytatjuk a városháza felújítását, a tervdokumentáció a kezünkben van, jövőre a főtér felőli homlokzat harmadik szakasza következik, és talán a torony külső renoválását is el tudjuk kezdeni. Végül a városháza udvarának rendezése marad hátra, hiszen ott is van egy terünk, melyet ki lehetne használni. A kupola alatti cipősbolt átköltözik a másik üzlethelyiségbe, ezt pedig felkínáljuk a civileknek, hogy itt mutassák be és értékesítsék a termékeiket. A színházunk is bővül egy közösségi térrel, valamint konkrét tervünk van a kis zsinagóga épületének rekonstrukciójára, ahol a többi közt a kortárs vajdasági művészet bemutatóterme és az egykori zentai zsidóság életéről szóló kiállítás kapna helyet. Aláírtunk egy dokumentumot, hiszen magyarországi cég pályázik tiszai folyami kikötő létesítésére, a Halászcsárdánál pedig keressük a megoldást kemping telepítésére. A Népkert főleg a sportturizmust segítené. Az utóbbi időben korszerűsödött a labdarúgó-stadionunk, jövőre pedig az atlétikai pálya megújítására különítünk el eszközöket. A termálvizünk hasznosításával két medence épülne, a 33 x 25 méteres a vízilabdázóknak, az 50 x 25 méteres pedig az úszóknak és a lakosságnak. A termálvíz innen bekerülne a szintén felújításra váró Brekeke-tóba, mely tófürdőként is funkcionálna. Emellett korcsolyapályában is gondolkozunk, és mivel a sportcsarnok is a közelben van, a terület a sport és a rekreáció fellegvárává válhatna — ecsetelte a polgármester, majd ezután még számos, a városra és a falvakra vonatkozó ötletet osztott meg. Az önkormányzat vezetője kiemelte, ha azt szeretnék, hogy a vendégek ne csak néhány óra eltöltésére, hanem többnapos itt-tartózkodásra érkezzenek Zentára, akkor a szálláshelyek további bővítésére is szükség van, valamint pótolni kell egy nagy hiányosságot: a városban jelenleg nincs négycsillagos szálloda, erre ugyanis bizonyos rendezvények esetében már igény mutatkozott.


A szerző és Milorad Mitrović felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..