home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
IPA-projektum: online kerekesszékes edzésprogram
Kónya-Kovács Otíla
2021.02.10.
LXXVI. évf. 5. szám
IPA-projektum: online kerekesszékes edzésprogram

Határon átívelő Magyarország—Szerbia Interreg IPA-projektum — az Inter Pingpong 3 — valósult meg nemrégiben Nagybecskereken, a K2 asztaliteniszklubban.

Az eseményen a szerbiai, fogyatékkal élő asztaliteniszezők közül hárman vettek részt, Goran Perlić, Nenad Krbavac és Mitar Đokić, míg a magyarországi, szegedi kerekesszékes online edzésben négy játékos szerepelt, Majos Endre, Urlauber Ádám, Dollenstein János és Herold János. A nagybecskerekiek edzését Slađana Krsmanović végzi, a szegediekét pedig Simon Viktor, Bácsi Bernát, Márki Ernő és Szelei Szabolcs.

A nagybecskereki K2 asztaliteniszklub edzője, Slađana Krsmanović hasznosnak tartja a felkészülések ilyen formáját, ezt a lehetőséget is kihasználják, hogy az esedékes versenyek előtt jó formában tartsák magukat a sportolók.

— Láthatjuk, hogyan dolgoznak más klubok, milyen gyakorlatokat végeznek, és természetesen mi is bemutatjuk, hogyan edzünk. Régebben jártunk közös edzésekre, ismerjük a szegedi játékosokat, fontos, hogy tapasztalatot cseréljünk. Ez az új módszer egy kissé rendhagyó, a járvány megtette a magáét, nem gyakorolhatunk együtt, de ha megtetszik, máskor is alkalmazhatjuk.

Nenad Krbavac sikeres nagybecskereki asztaliteniszező abban bízik, hamarosan alkalmuk lesz a régi, megszokott módon gyakorolni, de addig is igénybe veszik az online tér lehetőségeit.

— Ez a mostani edzés egy új tapasztalat. A szegedi barátainkkal már évek óta tartjuk a kapcsolatot, gyakorolunk, közösen edzünk, de most alkalmazkodnunk kell a járványhelyzethez. Fontos, hogy továbblépjünk, az élet nem áll meg, a versenyek is folytatódnak, és fel kell készülnünk. A pályázat vezető kedvezményezettje a szegedi Asztalitenisz Sport Klub, a partner pedig a Zentai Asztalitenisz Klub. Ez utóbbi egyesület elnöke, Herédi Krisztián elmondta, hogy a program elnevezése, a Határon átnyúló integrált asztalitenisz-program folytatása diák, amatőr és fogyatékkal élő sportolók részvételével mindent magában foglal. Céljuk, hogy a programba mindenkit bevonjanak, aki a sportág iránt érdeklődik, fiatal, idős, fogyatékkal élő és egészséges embereket egyaránt.  

A program 2020. október 1-jén kezdődött és 2022. január 31-én ér véget. Négy ciklusra osztották, és most vannak az elsőnek a végén. Jelenleg teljesen online térben végzik az edzéseket, és a helyzet függvényében majd kiderül, hogyan tervezik a folytatást. A megnyitót sem tudták méltóképp megünnepelni, mert akkor még szigorúbbak voltak a feltételek. Az Inter Pingpong 3 program másik fontos célja, hogy a már meglévő, két ország sportklubjai közötti jó kapcsolatot tovább mélyítsék, fenntartsák és megőrizzék.

Mellik Zoltán, a zentai klub edzője szerint is érdekes az online edzésforma, és egyúttal hasznos is, mert amíg az egyik fél bemutatja a játékát, addig a másik figyel, és ilyen formában is sokat lehet tanulni. A kétszer 45 perces edzés után kötetlen szakmai beszélgetés és véleménycsere következett. Igaz, semmi sem múlja felül az élő edzéseket, de mindannyian abban bíznak, hogy amint stabilizálódik a járványhelyzet, újra eljárhatnak egymáshoz.

Az Inter Pingpong 3 program értéke mintegy 100 000 euró, az Európai Uniós hozzájárulás csaknem 85 000 euró. A projektum 2022. január 31-én zárul.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..