home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
III. Líra Popfesztivál
k-ko
2006.07.12.
LXI. évf. 28. szám
III. Líra Popfesztivál

Tóth DiánaA muzslyai Zenészek és Énekesek Egyesületének szervezésében tartották meg a III. Líra Popfesztivált. A rendezvényre mintegy 30 új, még elő nem adott, magyar szerzeménnyel jelentkezhettek vajdasági zeneszerzők, szövegírók. Az egyesület bírálóbizottsága 15 dalt javasolt a versenyre....

Tóth Diána

A muzslyai Zenészek és Énekesek Egyesületének szervezésében tartották meg a III. Líra Popfesztivált. A rendezvényre mintegy 30 új, még elő nem adott, magyar szerzeménnyel jelentkezhettek vajdasági zeneszerzők, szövegírók. Az egyesület bírálóbizottsága 15 dalt javasolt a versenyre. A zsűri tagjainak (Skorutyák Veronika, az Újvidéki Rádió zenei szerkesztője, Megyeri Lajos szabadkai zeneszerző, zenetanár, Rakity Éva szabadkai, nyugalmazott zenetanár, Mészáros Dániel törökbecsei zenepedagógus és zenész, Süveg Tibor, a nagybecskereki zenede hegedűtanára) nem volt könnyű dolguk, hiszen a popfesztiválon már több alkalommal is díjazott énekesek, ismert és kevésbé ismert zeneszerzők, szövegírók szerepeltek. A legjobb előadó a muzslyai Tóth Diána lett, aki a szintén muzslyai Visi Attila dalát adta elő, a Ha volna két életem címűt, és a zsűri szerint ez volt a legjobb szerzemény a fesztiválon. Az ugyancsak muzslyai Kovács László Magammal viszlek című dalszövege lett a legjobb. A Ne jöjj felém című dal hangszereléséért Zombori Ervint díjazta a zsűri. A legjobb színpadi megjelenésért különdíjban részesült a temerini Kókai Angéla. A közönség választottja a nagybecskereki Rice Tivadar lett a Néha gondolj rám című dallal. Újdonságnak számított, hogy a Pako lemezkiadó és a szabadkai K-23 tévéadó jóvoltából megjelent a fesztivál anyaga, amelyet az érdeklődők már a helyszínen megvehettek.
A rendezvényt Skorutyák Veronika zsűritag a következőképpen értékelte:
- Nagyon sok érdekes dalt hallottunk a popfesztiválon, a rocktól a soul-balladákig. Véleményem szerint nem volt minden szerzemény kellőképpen előadva. A legfontosabb azonban az, hogy a fiatalok komponálnak, törekszenek, és ha sok dal születik, abból sok jó dal is készülhet majd. Vannak apróbb hibák, amelyeket ki lehetne küszöbölni a minőség érdekében. Itt arra gondolok, ha nem egyezik a zenei és a szövegbeli akcentus. Vagy a szövegből kell valamit kigyomlálni, vagy a zenét megmásítani. Ha megnézzük a jó magyar szövegeket, gondolok itt Presser Gábor szerzeményeire, Zorán dalaira vagy Demjén Ferenc alkotásaira, láthatjuk: az ismert előadók nagyon odafigyelnek arra, hogy ezeket a hibákat elkerüljék. A nagyok dalaiból kellene tanulni, hogy kevesebbet hibázzanak. Ebben az esetben jóval nagyobb lenne a szerzemények értéke.
Visi Attila dalát a legjobb szerzeménnyé nyilvánította a zsűri. Mint a szerző elmondta, ez a díj nagy ajándék számára az idei évre. Zenével 12 éve foglalkozik, billentyűsökön játszik, és önszorgalomból tanult meg zenélni. Különféle zsánerű zenét hallgat, komponálással nemrég óta próbálkozik. Hogy honnan az ihlet, az ötlet? Erre a kérdésre a következőket válaszolta:
- Fontos, hogy a zene a lelkünkből, szeretetből fakadjon, és akkor ugyanúgy fogadják a hallgatók is. Szerintem nagyon fontos figyelemmel kísérni a zenei életet, sok számot kell meghallgatni, mert csak így lehet értékeset alkotni. Tavaly óta próbálkozom szövegírással is.
Tóth Diána lett a popfesztivál legjobb énekes előadója. Ő így nyilatkozott az elismerésről:
- Nagyon meglepődtem, mert nem vártam ezt a díjat. Úgy érzem, a dal közel áll hozzám, nagyon tetszik, és talán ezért tudtam úgy előadni, hogy megnyerte a zsűri tetszését is. Ami a zenét illeti: 12 éves korom óta foglalkoztat, és 6 éve veszek részt a muzslyai, illetve a temerini fesztiválon. Az éneklést hobbi szinten űzöm, első helyen az iskola áll, most fejeztem be a gimnázium 3. osztályát.
Tóth Diána egyébként már több elismerést mondhat magáénak: a muzslyai fesztiválon első, második, a temerini fesztiválon a tini korosztályban harmadik és második díjas volt.
Kovács László a tavalyi popfesztiválon s az idein is a legjobb szövegért kapott díjat. Őt is meglepte a zsűri döntése, s annak örül a legjobban, hogy sikeres volt a III. Líra Popfesztivál.
- Szerintem itt is fény derült arra, hogy a vajdasági magyarságnak van jövője a pop-, a rock- és a tánczene terén. Akik itt voltak, láthatták, mennyi tehetség van a környezetünkben az énekesek, de a zeneszerzők között is.
Rice Tivadar a következőket mondta:
- Szeretném megköszönni a közönségnek azt, hogy rám, az általam előadott dalra szavazott. Én már mintegy hét éve foglalkozom intenzívebben zenével, előtte zeneiskolába is jártam. Próbálkoztam már Temerinben is a fesztiválon, díjat nem kaptam, de egy szép emlékkel tértem haza. Muzslyán nyertem egyszer harmadik díjat, most pedig a közönségdíj lett az enyém. Ez sokat jelent számomra, buzdít a további munkára. Köszönettel tartozom Ripszon Istvánnak és Szilveszternek a közreműködésükért, valamint Halász Oszkárnak, aki a szöveget írta.
Zombori Ervint ötéves kora óta foglalkoztatja a zene, és még mindig nem unt rá. Sőt a zene a mindene, az egész napja rámegy. Van egy öttagú zenekara, s azt tervezik, hogy a közeljövőben kiadnak egy CD-t, amelyen saját, új szerzeményeik szerepelnek. Ez az anyag már előkészületben van, és mint elárulta, rockhangzású lesz, etnoelemekkel, magyar nyelven.
Kókai Angéla Temerinből érkezett, tavaly első díjas volt, az idén különdíjat érdemelt ki a színpadi megjelenéséért. Egyedül azt hiányolja, hogy a fiatal énekestehetségeknek kevés a fellépési lehetőségük, nem tudják hol bemutatni, mit tudnak. Az egyesület ötletét, hogy augusztusban több koncertet szerveznek Vajdaság-szerte a fesztivál anyagával, nagy örömmel üdvözli.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..