III. András – Az utolsó aranyágacska
2022.08.17.
LXXVII. évf. 33. szám
III. András – Az utolsó aranyágacska

-  egy finomlelkű értelmiségi a zűrzavarban -

Bemutatójához közeleg a X. Koronázási Szertartásjáték, amely az utolsó Árpád-házi király, III. András életét dolgozza fel. A címszerepben Sarádi Zsolt, aki – némi célzatosság miatt – IV. Kun László után bújik utódja, III. András bőrébe.

2020-ban a IX. Koronázási Szertartásjátékban végigkísérhettük, hogyan indul el az ország a teljes züllés felé. Kun László szerepében mutatkozott be Fehérváron Sarádi Zsolt, aki akkor szerződött a Vörösmarty Színházhoz. Most, 2022-ben az utolsó Árpád-házi király (vagy, ha úgy tetszik, Az utolsó aranyágacska) III. András története elevenedik meg a Nemzeti Emlékhelyen. Ahhoz, hogy megértsük, milyen korba is csöppenünk, nézzük a történelmi körülményeket: a Magyar Királyság a XIII. század végére belső viszályai miatt a káoszba süllyedt, és kormányozhatatlanná vált. IV. (Kun) Lászlót bérgyilkosok megölik, és nincs utód a királyi családban. Ki lesz az, aki rendet tesz ebben a zűrzavarban? Önjelöltek persze akadnak szerte Európában, de az ország sorsáért aggódó főurak és Lodomér érsek másban látják a remény csillagát. Hazahívják Velencéből II. András halála után született fiának gyermekét. Andrásnak hívják őt is, mint a nagyapját. Nagy tervekkel érkezik. Küldetése: megkísérelni a lehetetlent. Érvényesíteni a jog által szabályozott rendet egy olyan királyságban, amit tömören csak így jellemeznek: az ököljog országa. A Koronázási Szertartásba foglalt Árpád-házi királylegendák lezáró darabja tehát ennek a küldetésnek a megrázó és felemelő története.

A címszereplő Sarádi Zsolt szerint ez a figura sokban különbözik elődjétől, ami igazából nem is baj, hiszen, két teljesen más alkatú embert játszhat. Node nézzük meg, III. Andrásról hogyan vélekedik: „IV. Kun László halálával az országban zűrzavar maradt. Ebbe a zűrzavarba érkezett meg egy Olaszországban nevelkedett finom, értelmiségi fiatalember, aki nem értette, hogy Magyarországon mitől működnek ilyen nehézkesen a dolgok. Idővel fel is adta a kormányzást, és csak a szenvedélyeinek élt.”

Az pedig, hogy Kun László után utódja szerepét is ő kapta, talán nem a véletlen műve: „Ebben van némi célzatosság. János (Szikora János, rendező – a szerk.) így kért föl, hogy izgalmas lenne, ha Kun László után ezt a figurát is én játszom.”

Izgalom lesz bőven, hiszen a próbafolyamat már a finisbe fordul. És azért ne hallgassuk el azt se, hogy az augusztusi kánikulában bizony a színésznek sem könnyű a dolga: „Mindenképpen megnehezíti a helyzetünket az, hogy nagyon meleg van, és nehéz, vastag jelmezekben vagyunk, de mindamellett én nagyon élveztem a Kun Lászlót is, és ezt is.”

A X. Koronázási Szertartásjátékot három estén át, augusztus 19-én, 20-án és 21-én láthatja a közönség a Nemzeti Emlékhelyen este 9 órától, amikor remélhetőleg már bírható lesz az időjárás is. És annyi előnye mindenképpen van a tisztelt publikumnak, hogy vastag jelmezt nem kell húzni.

Fényképezte: Fejér-Erdélyi Teréz

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Színes rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..