home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
II. János Pál pápa búcsúztatása
K. N.
2005.04.13.
LX. évf. 15. szám
II. János Pál pápa búcsúztatása

A szabadkai gyászmise (www.photonino.com)Míg a Vatikánban a zarándokok milliói búcsúztatták Isten igaz emberét, II. János Pál pápát, addig a világ katolikus templomaiban gyászmiséken méltatták a csaknem huszonhét évig Jézus Krisztus földi helytartójaként szolgálatot teljesítő Szentatyát. -...

A szabadkai gyászmise (www.photonino.com)

Míg a Vatikánban a zarándokok milliói búcsúztatták Isten igaz emberét, II. János Pál pápát, addig a világ katolikus templomaiban gyászmiséken méltatták a csaknem huszonhét évig Jézus Krisztus földi helytartójaként szolgálatot teljesítő Szentatyát.
- Megválasztásában prófétai jelet látott, annak a történelmi küldetésnek a jelét, hogy a hitet szláv földön újjáélessze, de azon túlmenően európai küldetést is, a földrész egységének előmozdítását hitünk értékeinek szilárd alapján. Személyének is köszönhető, hogy a rendszerváltozással újra lehetővé vált a szerzetesélet, a katolikus iskolák szolgálata, az iskolai hitoktatás kiterjedése, az egyházi egyesületek és mozgalmak szabad működése. Arra biztatta püspöki karunkat, hogy újra fedezzük fel a gazdag magyar kulturális örökséget, amelyet mélyen átjárnak az evangéliumi értékek - emelte ki szentbeszédében ERDŐ Péter bíboros a budapesti Szent István-bazilikában a II. János Pál pápa lelki üdvéért bemutatott szentmisén.
Szabadkán a Szent Teréz-székesegyházban az egyházmegye papjai segédletével PÉNZES János püspök celebrált április 4-én gyászmisét, melyen az önkormányzat képviselői mellett megjelentek a testvéregyházak vezetői is.
- II. János Pál Pápa, a nagy katolikus Egyházfő halála számunkra nagy veszteség. De hiszem, hogy az egész emberiség számára is az, hiszen korunk legnagyobb erkölcsi személyisége, az új millenniumba való átmenet történelmi egyénisége volt. A gyászoló katolikus egyház mélyen összpontosítva irányítja hálaadó imáit Isten - a történelem Ura - felé, hogy a mi időnknek ilyen vezető egyéniséget, ilyen pápát adott. Gyászolunk, de egyben hálát adunk e nagy ajándékért. Hosszú pápasága idejének gyümölcseit mint üzenetet és testamentumot hagyta nekünk útmutatónak. Lehetetlen ebben a pillanatban felmérni egyszerre II. János Pál gazdag életútját, erre majd az eljövendő időben kerül sor, hogy mérlegeljük és értékeljük szavait, életét és üzenetét. Most búcsúzunk Tőle, hálával, imával és szeretettel. Nyugodjon a Jó Pásztor szívén! - mondta többek között Pénzes János megyés püspök.
A nagybecskereki püspök, HUZSVÁR László atya levélben küldte el a búcsúztató sorait.
- Nagybecskereki székesegyházunk harangjai a pápa temetése napján újból és újból elsiratták őt. Vagy mégsem? A fel-feltörő szomorúság és fájdalom a harangzenére szívemben allelujázó örömmé válva tört utat magának. II. János Pál pápát soha nem temetheti el a világ, sem én, árva bánságunk főpásztora. Személye örökre történelmi kincsként marad köztünk. Főpásztorrá választásomat az ő bullája szentesítette. Egyházmegyénket is ő alapította, és adott két magyar püspököt a Tisza mentén küszködő népünknek. Lelkére kötötte mindkét püspöknek, hogy úgy szeressék a testvérnépek közül való híveket, mint sajátjukat. Nyújtsanak kezet a nem katolikusoknak is, és öntsenek reményt a megmaradásukért küzdők szívébe.
A református keresztyén egyház vezetősége és hívei nevében CSETE SZEMESI István püspök nyilvánított részvétet minden római katolikus hívő testvérének. Közös hitünk alapján tudjuk, és vigasztalásul szolgáljon, hogy Isten hívta vissza kedves gyermekét magához az örök hazába, a feltámadás győzelmének ünnepe, a húsvét utáni héten.
Kötelességem megemlékezni arról az egyháztörténelmi tényről, hogy a hárommilliós magyar reformátusság legnagyobb templomába, a Debreceni Nagytemplomba eljött II. János Pál pápa, 1991. augusztus 18-án, és megkoszorúzta a gályarabok emlékművét. Azóta is a kölcsönös tisztelet és türelem lelkületével adunk bizonyságot együttesen is Isten végtelen szeretetének az egész emberiség nagy családjában - hangsúlyozta a református püspök.
- A keresztyén egyházak békés egymás mellett éléséért tette le életét II. János Pál pápa. Gazdag életútjának időszakából szeretném kiemelni az 1998. évet, amikor a reformáció emlékünnepén a lutheránus egyházak vezetői és a Vatikán képviselői aláírták a közös nyilatkozatot, az üdvösségtant, amely azóta mindkét fél részéről elfogadott, és gyümölcsöző. Hosszú évtizedek múltak el, amíg ez megvalósulhatott. Amikor is a két egyház közösen visszavonta mindazt az átkot, amelyet egymásra szórt a múltban, hogy utána Jézus Krisztus békét teremtő szavaiban tegyenek meg mindent azért, hogy itt Európában és az egész világban is nyugodt lélekkel, békében élhessünk, és így teremtsük meg azt a jövőt, amelyben gyermekeink, mint béketeremtőkre emlékeznek majd ránk - szólt a kegyelet hangján DOLINKSZKY Árpád szuperintendens, evangélikus püspök.
A pravoszláv egyház bácskai püspöke, Irinej BULOVIÆ ugyancsak a vallások közti párbeszédet megvalósító pápa nagyságát méltatta. Mint mondta, életével példát mutatott, hogy földi létünk minden pillanatában úgy kell élnünk, hogy készek legyünk bármikor Isten ítélőszéke elé állni. Emlékeinkben örökre megmarad az a meleg fogadtatás, amelyben bennünket, a pravoszláv egyház képviselőit részesített a hosszú évszázadok után a Vatikánba tett hivatalos látogatásunk alkalmával.
- Az általa megáldott és emlékbe kapott püspöki keresztet pedig állandóan viselem - mondta búcsúztató beszédében, a pravoszláv egyház bácskai püspöke.
A Szentatya emlékének kegyelettel adózott még a gyászmisén a zsidóhitközség nevében HALBROHR Tamás, valamint Samuel VRBOVSKI szlovák evangélikus püspök.
- II. János Pál pápa halála nem egyszerűen a hívők, és azon belül is a katolikus egyház gyásza, hanem a föld minden olyan polgáráé, aki békésebb, emberségesebb és boldogabb világban akar élni. Mert mindig és mindenhol a béke mellett emelte fel szavát. Az első pápa volt, aki zsinagógába és mecsetbe tett látogatást, és bocsánatot kért a múltban elkövetett bűnökért is - emelte ki méltatásában KUCSERA Géza, Szabadka polgármestere.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..