home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Húzzad, édes muzsikásom!
Kovács Laura
2023.07.12.
LXXVIII. évf. 28. szám
Húzzad, édes muzsikásom!

A Népkör Magyar Művelődési Központ népzenei tábort szervezett Húzzad, édes muzsikásom! címmel, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az esemény többéves múltra tekint vissza, de az idén bővült a foglalkozások sora. A gyerekek a hegedű mellett citerán is tanulhatnak játszani.

A népzenei tábor hiánypótló céllal jött létre — tudtuk meg Rumenyákovity Szilviától, a Népkör művelődésszervezőjétől.
— Úgy gondoljuk, hogy nagyon sok fiatal és gyermek érdeklődik hangszer iránt. Habár Szabadkán van lehetőség a népzene oktatására, illetve tanulására intézményes körülmények között, az iskolában, de úgy gondoltuk, a Népkörnek is feladata, hogy a népzenét ne csak a néptánc vagy a népi ének, hanem a népzene oldaláról is megismertesse a gyermekekkel. A tábor egyaránt szól kezdőknek és haladóknak. A kezdőknél a cél, hogy megismerkedjenek a hangszerrel, a húrokkal, a hangszer tulajdonságaival, kezelésével, és reméljük, hogy a továbbiakban majd szeretnék folytatni ezt a tevékenységet, és komolyabban is foglalkozni a népzenével.

A zenélésen kívül a jelenlévők kézműves-foglalkozásokon is részt vesznek a tábor alatt. 

Kelemen Zsolt népzenész elmondta, a gyerekek már egy-két éve citeráznak, ezért nem kellett teljesen az alapoktól kezdeni az oktatást.
— Inkább a technikai dolgokra fordítok nagyobb hangsúlyt, mint a dallamok megtanulására, mivel nagyon fontos a továbbiak szempontjából, hogy a leendő citerás jól tudja kezelni a pengetőt, illetve megfelelő ujjrenddel játsszon a hangszeren.

Cseszák Zsombor és a diákok tornával indítják a napot.
— A Magyar hegedűiskolát használom, mely egy nagyon jó kiadvány, egyrészt a Kodály-módszer szellemiségében íródott, népdalokkal van tele. Vannak nagyon jó tornagyakorlatok, melyekkel bemelegítjük a testrészeinket, főleg a felsőtestet, mivel nagyon fontos a megfelelő testtudat a hegedűsöknél, hiszen az egész testtel muzsikálunk. Ujjgyakorlatokat is csináltunk, mert az is fontos a hangszeroktatásnál, hogy a gyerekek tudják külön mozgatni az ujjaikat. Ma még csak pengettünk, kis hangterjedelmű népdalokkal kezdünk. Ez valójában egy hosszú folyamat, de nagyon fontos, hogy jó alapot adjunk nekik.

Horváth Csongor a táborban kezdett el hegedűn játszani, és örömmel újságolta, hogy eddig a Süss fel nap című dalt tanulták meg játszani.
Horváth Virág már két éve citerázik.

— A táborban ugrósokat tanultunk, illetve friss csárdást. Itt jobban elsajátítjuk a citerázást, megtanultuk a pergetést is, a tremolót meg hasonló, nehezebb dalokat.

Július 14-én, pénteken a tábor gálaműsorral zárul, melyen a gyerekek bemutathatják mindazt, amit az egy hét alatt megtanultak. A Népkörben egyébként egész nyáron lehetőségük van részt venni különféle táborokban.

— Nálunk valójában június végén záródik az évad, de mi mindig azt mondjuk, hogy július 1-jével indítjuk meg az új évadot, hiszen minden szakcsoportnak szervezünk nyári táborokat, még a legkisebbeknek, az óvodásoknak is. Ezen a nyáron Aranykapu Vakáció és Aranykapu Nyári Tánc címmel hirdetünk napközis táborokat az óvodáskorú gyermekeknek. Egész nyáron, augusztus közepéig minden szerdán, először alkotó-, játszós tábort tartunk a gyermekeknek 17 órától, majd ezt követi egy táncos foglalkozás, ahol az óvodások is megismerkedhetnek a néptánc alapjaival, az intézmény oktatóival, és jó kis alapot szereznek ahhoz, hogy az őszi évadban akár folytassák ezt a tevékenységet, vagy kedvet kapjanak ahhoz, hogy ők is népkörösök legyenek. A tábor célja nemcsak a néptánc alapjainak a megszerzése vagy az alkotás folyamata, hanem az is, hogy a gyermekek kikapcsolódjanak, hasznosan töltsék el a szabadidejüket, akár a szüleikkel együtt — ismertette Rumenyákovity Szilvia.

Fotók: Népkör

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..