home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Huszonöt éves a KODDE
Tóth Imre
2016.04.19.
LXXI. évf. 15. szám
Huszonöt éves a KODDE

A szabadkai Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesületet 1990-ben alapították, de a következő évben jegyezték be, így hivatalosan az idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

„A KODDE-t 1990-ben, a valamikori Napokat eszik a kisdiák segélyezés mintájára hívta életre egy lelkes csoport. Dr. Uzon Miklós ötletének megvalósításához Bleszics Margit, Bordás Éva, Januskó István, Kollár Károly, Palatinus István lelkész, Kongó Tivadar, Ubori András, Várady Lóránt, Bíró Miklós, Silák Mária, Ivkovics Ivándékics Katalin, Strőbl Klára, Kincses Katalin, Szegedincsev Irén, Boros Magda, Januskó Lujza, Ribár Géza, Buckó László, Juhász Lajos nyújtott segítséget.

Közülük már néhányan sajnos eltávoztak az élők sorából, többen nyugállományba vonultak, de voltak olyan személyek, akik biztosították a folytonosságot az Egyesület életében. Évekig nem volt állandó irodahelyisége, de végül a hivatalos bejegyzés után Szabadka Önkormányzata biztosított. A szabadkai Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület fő feladata a Szerbiában tanuló szegény sorsú, magyar ajkú, kitűnő és jeles középiskolás tanulók és egyetemi hallgatók pénzbeli támogatása... Az Egyesület fölötte áll minden politikai és vallási csoportosulásnak, kizárólag a fiatalok érdekeit tartja szem előtt. A kérelmek elbírálásánál kizárólag a tanulmányi eredmény és a szociális helyzet a mérvadó.” (www.kodde.org.rs)

A Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület jelenlegi elnöke Fleisz Anasztázia, aki huszonöt évvel ezelőtt az első ösztöndíjasok egyike volt. A későbbiekben segítette is az egyesület munkáját, majd bizottsági tag lett, két éve pedig ő vezeti az intézményt. A negyed évszázados évforduló kapcsán kérdeztük.

* Hány diákot támogatott a KODDE az elmúlt huszonöt évben?

— Évente 500-600 diákot támogatunk, ezt kellene beszorozni huszonöttel, akkor kapnánk meg a számot. A korábbi években az egyesület ruhaneműt és élelmiszercsomagot is osztott. Sajnos oda jutottunk, hogy ismét kell a gyermekeknek élelmiszercsomagot osztani. A Caritas magyarországi szervezetének támogatásával havonta ötven csomagot adunk át a leginkább rászoruló családoknak, melyek hat, hét vagy nyolc gyermeket nevelnek. Két éve a kisgyermekekkel is foglalkozunk. Próbáljuk integrálni a sérült fiatalokat az egészségesek közé, kéthetente tartunk számukra foglalkozásokat. Ezenkívül az ifjú közgazdászokkal is foglalkozunk, vagyis nemcsak anyagi, hanem erkölcsi támogatást is nyújtunk a gyerekeknek. Évente egy alkalommal osztunk ki egy 10 000 dinár alatti összeget. A pályázat augusztus végén, szeptember elején szokott megjelenni, és általában egy hónapig tart. Az általunk megpályázott magyarországi pénzt szokták a gyerekek kapni.

* Milyen feltételekkel pályázhatnak az ösztöndíjra?

— A legalább 3,5-ös vagy az annál jobb, tehát jeles vagy kitűnő tanulmányi eredményt elért diákok pályázhatnak. A középiskolából, főiskoláról vagy egyetemről hozni kell egy bizonylatot, hogy a diák beiratkozott, és mellékelni kell a tanulmányi eredményt is. Szükség van a család rossz anyagi helyzetét igazoló dokumentumra és egy kézzel írt önéletrajzra is. Kategóriák szerint pontozzuk a diákokat, és ez alapján határozzuk meg, hogy ki részesül ösztöndíjban.

* Hogyan ünnepelték a jubileumot, és milyen időszerű programokat szerveznek?

— Március 30-án volt az ünnepség. Délután a Kosztolányi-emlékparkban koszorúztunk, este pedig a városházán volt ünnepi műsor. A rendezvényen felléptek a Csáth Géza Művészetbaráti Kör kis és nagy tagjai, a Paulinum Klasszikus Püspökségi Gimnázium tanulói fuvoláztak, a Đuro Salaj Általános Iskola diákjai pedig zongorán és hegedűn működtek közre. Havi két alkalommal, szombatonként foglalkozunk a kisgyermekekkel, újabban teadélutánokat is szervezünk — ezekbe menet közben bárki bekapcsolódhat. A foglalkozások pontos időpontja megtalálható a honlapunkon.


A Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület székháza Szabadkán, a Sárgaház mögött, az Ago Mamužić utca 13/II. címen található. Munkanapokon 9 és 16 óra között személyesen, illetve a 024/552-626-os telefonszámon is lehet érdeklődni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..