home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Huszonharmadszor is a Spartacus
Tóth Tibor
2021.12.03.
LXXVI. évf. 48. szám
Huszonharmadszor is a Spartacus

A Spartacus súlyemelői az idén is megörvendeztették a sportág kedvelőit. A korosztályos és felnőtt-országosbajnokságokon a szabadkai fiúk és lányok egyéniben és csapatban összesen 26 aranyat, 10 ezüstöt és 12 bronzot nyertek, emellett a felnőttférfi-csapat a 23., zsinórban a 17. országos bajnoki címét gyűjtötte be, a nők pedig az elmúlt évhez hasonlóan az idén is a dobogó harmadik fokára állhattak. A moszkvai súlyemelő-Európa-bajnokságon Kajdocsi Tamás a B csoportban a 3., összesítettben pedig a 12. helyen végzett a + 109 kg-os kategóriában, Kajdocsi Tivadar pedig ugyanebben a kategóriában a B csoportban a 8., összesítettben pedig a 17. helyen zárta a kontinensviadalt.

— A számtalan siker a folyamatos, magas szintű szakmai munka eredménye. A koronavírus szerencsére nem okozott jelentősebb problémát a klubban. Nem a sportcsarnokban, hanem a Jadran épületének alagsorában lévő, elzárt helyiségben edzünk. Természetesen betartjuk a járványügyi szabályokat, és csak annyi gyereket engedünk be, amennyit a rendelkezésünkre álló terem nagysága négyzetméterre lebontva lehetővé tesz. Öt megfelelő képesítésű szakemberünk van, így délelőtt, délután és este is tarthatunk edzéseket, amiből jómagam is kiveszem a részem. Elmúlt már az az idő, amikor az edzéseket 18 órától 20 óráig tartottuk. Sokkal rugalmasabbak vagyunk, és a klub ajtaja 9 és 14, valamint 17 és 20 óra között áll nyitva a fiatalok előtt — mondta Kis Ferenc, a Spartacus Súlyemelőklub elnöke, aki megszakítás nélkül ötvenöt éve tagja a patinás egyesületnek.


Spartacus férficsapata 23. alkalommal szerzett országos csapatbajnoki címet

Néhány évvel ezelőtt Szabadkán elfogytak a súlyemelők, abban az időben a klub hajdújárási szakosztálya „termelte” az utánpótláskorú versenyzőket az egyesület számára. Rozsnyik Ervin edzővé való kinevezésével a Jadran alagsorában is gyorsan megnőtt a sportág iránt érdeklődők száma, sőt, a klub történetében először tavaly női csapatot is indíthattak az országos csapatbajnokságon.

— Az egyesület és az ország legeredményesebb edzője Stipan Vert, aki a szabadkai súlyemelőkkel, többek között Kajdocsi Tamással, Kajdocsi Tivadarral, Rozsnyik Ervinnel számtalan érmet nyert. Vert kiváló szakember, de néhány évvel ezelőtt eljutottunk arra a szintre, hogy szinte teljesen kiürült a klub, mivel Szabadkán mindössze a nemzetközi rangú versenyzők foglalkoztak a sportággal. A neves edzőnek 2019 októberében megköszöntük a több évtizedes eredményes munkát, és a még aktív versenyzőnket, Rozsnyik Ervint neveztük ki vezetőedzőnek, aki sokat tett a tömegesítés terén. A fiatal, rugalmas szakember meghallgatja az idősebbek tanácsait, együttműködik a többi edzővel, ami a létszámon és az eredményeken is meglátszik. A Spartacusban korábban is volt egy-egy női súlyemelő, Rozsnyiknak azonban sikerült női csapatot alakítania. A ’90-es években — amikor az országban mindössze tíz-tizenöt nő foglalkozott ezzel a sportággal — Emina Gavrić volt az egyetlen szabadkai súlyemelőnő. Őt a 2000-es években Kasziba Tímea, majd a 2010-es évek elején Lukács Brigitta követte. Mindannyian országos csúcsokat emeltek, országos bajnoki címeket nyertek. Az elmúlt évben több lány érkezett a klubba, akikből nem is akármilyen csapatot formáltak az edzők, hiszen a lányok már az első évben megszerezték a 3. helyet az országos csapatbajnokságon — mondta Kis, majd megköszönte Szabadka Városnak a segítségét, hiszen az anyagi eszközöket a város költségvetéséből folyósítják számukra.

A súlyemelőknek felkínálták a sportcsarnokban való edzés lehetőségét, ők azonban maradtak a város központjában, hiszen a Jadran épületének alagsorában lévő helyiség a Palicsról és a Makkhetesről érkezők számára is könnyen megközelíthető. Az egyesületben jelenleg 40 igazolt versenyző készül a megméretésekre, naponta négy alkalommal tartanak edzést, 10-10 súlyemelővel. A csapat oszlopos tagjait — a Kajdocsi testvéreket, Rozsnyik Ervint és a Budapesten élő, de szükség szerint a klub színeiben fellépő Pecze Mihályt — Stipan Vert nevelte ki. Ezek a sportolók a még szárnyaikat bontogató fiatalok példaképei. A jövőben az ötödik és a hatodik osztályos általános iskolásokból álló csapattól várják a kirobbanó eredményeket, hiszen a súlyemelést, ahogy minden más sportágat, időben el kell kezdeni a nemzetközi eredmények elérése érdekében.

— Kajdocsi Tamás kilencévesen kezdett súlyt emelni. Azt is el kell mondani, hogy Tamás, Tivadar és Ervin a nemzetközi versenyekről összesen 32 érmet hozott az országnak, a városnak, a klubnak. A fiúk az edzések mellett befejezték tanulmányaikat, megalapozták egzisztenciájukat, és időben rájöttek arra, hogy a súlyemelés Szerbiában amatőr sportág, egy hasznos hobbi. Az érmeiket profik között versenyezve szerezték, ami óriási eredmény — mondta Kis.

Rozsnyik Ervin, a klub vezetőedzője és versenyzője először az ifjúsági kategória eredményeire tért ki, hiszen a Rihter Adrián, Bencsik Masa Balázs, Aleksandar Saulić, Hődör Patrik alkotta csapat az országos bajnokságon nem talált legyőzőre, és a fiúk lassacskán az első csapat ajtaján kopogtatnak. A női csapat jelentős vérveszteséget szenvedett el az év elején, hiszen az ország egyik legnagyobb reménysége, Teodora Subanović abbahagyta a súlyemelést, valamint többen sérülésekkel küzdenek. Ennek tükrében a csapatbajnoki bronzérem még értékesebb.


Rozsnyik Ervin, a Spartacus vezetőedzője, aki szükség szerint még versenyez

— Az első forduló után a 2. helyen álltunk, majd legjobb versenyzőnk búcsút intett a sportágnak, sérülések is hátráltattak bennünket, így a nyár közepén a fiatalokkal új csapatot raktunk össze. A lányokkal általában sokkal nehezebb és sokszor hálátlanabb dolgozni, mint a fiúkkal, de a szebbik nemmel való foglalkozásnak is megvannak a szépségei, mivel sokkal több munkát el tudnak végezni, mint a fiúk. Reménykedem, hogy Kocsis Kira és Tina Alijević vezetésével a lányok jövőre egy lépéssel előrébb végeznek. A statisztikai adatok szerint a lányok mezőnyében a rontott fogások 60-70% körül mozognak, míg a férfiaknál ez a szám 20-30%. Versenyzői karrieremnek itt valahol vége szakad, a jövő a fiataloké. Egy edző célja nem lehet más, mint az, hogy versenyzőiből jobb súlyemelőt faragjon, mint amilyen ő maga volt. A sportág az egyéni megméretéseket illetően egyre tömegesebb és népszerűbb, viszont a csapatbajnokság utolsó fordulójára csak az első három helyezett együttes jött el. A többi csapat távol maradt, ami rendkívül sportszerűtlen lépés volt részükről — mondta Rozsnyik Ervin vezetőedző.

Egy rövid pihenő után a Spartacus december közepén kezdi az alapozást. A következő évben az országos bajnokságok mellett Kajdocsi Tamás részt vesz a márciusi, szófiai Európa-bajnokságon, néhány ifjúsági versenyzőnek pedig nagy esélye van kijutni a görögországi kontinenstornára.


A nők újra a 3. helyen végeztek (a Spartacus Súlyemelőklub felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..