home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Húsz délvidéki érem Pécsett
Tóth Tibor
2015.12.07.
LXX. évf. 48. szám
Húsz délvidéki érem Pécsett

Pécs immár harmadik alkalommal adott otthont az Aranycsapat Alapítvány által tizenegy éve létrehozott, Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság nevű rendezvény teremsportdöntőinek.

Baranya megye székhelyére összesen 320 délvidéki, felvidéki, erdélyi és kárpátaljai általános, illetve középiskolás utazott el, hogy eldöntse, ki a legjobb sakkban, birkózásban, asztaliteniszben és leánykézilabdában. A délvidéki koordinátor, Gyólai Zoltán által vezetett, tizenöt helységből alkotott délvidéki csapat öt arany-, nyolc ezüst- és hét bronzéremmel tért haza a kétnapos versenyről.

A Lauber Dezső Sportcsarnokban megtartott ünnepélyes megnyitón a részvevők mindenek előtt a közelmúltban elhunyt Várhidi Pál emlékének adóztak, aki lelkes támogatója volt a 2004-ben létrejött kezdeményezésnek, majd Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Kű Lajos, a legutóbbi magyar Eb-gól szerzője, az Aranycsapat Alapítvány elnöke szokásos, érzelmekben gazdag beszédében kiemelte, hogy az alapítvány két területen tevékenykedik: az egyik a hagyományok őrzése, a másik pedig a jövő építése minden sportágban.

— Továbbra is a magyar nemzet határokon átívelő egyesítésén munkálkodunk, ez pedig hittel, kultúrával és sporttal érhető el. Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy alapítványunk a Magyar Tudományos Akadémián júniusban Magyar Örökség Díjban részesült. Ez további, még odaadóbb munkát követel tőlünk. Az idén egy új sportágat, a sárkányhajózást is műsorba iktattuk, és nagy sikere volt a júniusi labdarúgódöntők alkalmával. Augusztusban megrendeztük a Kocsis Sándor-emléktornát, melyet első alkalommal nem a Barcelona, hanem a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia korosztályos együttese nyert meg — mondta beszédében Kű.

A 11. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot Sztojkovics Éva korábbi magyar válogatott kosárlabdázó, a pécsi önkormányzat népjóléti és sportbizottságának elnöke nyitotta meg, majd gazdag művelődési műsor következett.

Elsőként a sakkozók ültek asztalhoz, a délvidéki versenyzők aranyérem nélkül maradtak, de a három ezüst- és az egy bronzérem is jó eredménynek számít a huszonöt sakkozó alkotta erős mezőnyben. A zentai Juhász Bence a középiskolás fiúk, Mila Šoklovački a középiskolás lányok, Nagy Mélykúti Katalin az általános iskolás lányok között szerzett ezüstérmet, az egyetlen bronzérem pedig az általános iskolás fiúk között induló Kruska Máté érdeme. 


Sakkban három ezüst- és egy bronzérem a mieink mérlege

Asztaliteniszben a középiskolás lányok mezőnyében szentmihályi házidöntőt tartottak, melyet Gyólai Brigitta nyert meg Gulyás Szabinával szemben. Az általános iskolások mezőnyében Szabó Andreának köszönhetően szintén szentmihályi győzelem született, Kószó Beáta pedig a dobogó harmadik fokára állhatott. A középiskolás fiúk kategóriájában a horgosi Miskolci Kristóf bronzérmes lett, csakúgy mint az általános iskolás fiúknál a szentmihályi Tóth Ottó.

A birkózók számára nem kötött-, hanem szabadfogású küzdelmeket szerveztek. Ez a mi versenyzőink számára nem volt jó hír, hiszen nálunk a szabadfogás még gyerekcipőben jár. Ennek ellenére a birkózók kilenc érmet szereztek. Két magyarkanizsai versenyző végzett az élen: a 31 kg-osok mezőnyében Rekecki Botond, a 63 kilósok között pedig Sarnyai Ákos nyert aranyérmet.

— Négy mérkőzésem volt, melyeket vagy tussal, vagy pontozással sikerült megnyernem. Öt éve birkózom, eddigi pályafutásom alatt sikerült tartományi és országos bajnokságot is megnyernem, valamint több külföldi tornán is a dobogó legmagasabb fokára állhattam. Álmom a világbajnokságon való részvétel és győzelem. Példaképem Davor Štefanek, a szabadkai világbajnok — mondta Rekecki Botond, aki tavaly is megnyerte a diákbajnokságot.


A birkózóküldöttségek vezetői a játékvezetőkkel

Sarnyai Ákos állítása szerint nem gondolta volna, hogy megnyeri a versenyt.

— Nagyon erős volt a mezőny, kemény meccseim voltak. Tavaly is részt vettem a diákbajnokságon, de akkor nem kerültem a dobogó közelébe. Hét éve birkózóm, az országos bajnokságon szerzett bronzérem az eddigi legjobb eredményem. Nagyon szeretem ezt a sportágat, hiszen szép fogásokat lehet végrehajtani a szőnyegen. Szeretnék egy napon világ- vagy Európa-bajnok lenni — mondta Sarnyai.

Versenyzőink négy ezüstöt és három bronzot is szereztek. A dobogó második fokára Fekete Endre (38 kg), Molnár Ferenc (40 kg), Pintér Áron (73 kg) és Kukli Kristóf (85 kg) állhatott, Berkec Deján (31 kg), Zónai Zsolt (33 kg) és Fekete Attila (59 kg) pedig harmadik helyet szerzett. Csapatban az erdélyiek végeztek az első helyen a délvidékiek, a felvidékiek és a kárpátaljaiak előtt.

— Csapatom az elvárásaim 70-80 százalékát teljesítette. Igaz, mi nem vagyunk hozzászokva a szabadfogáshoz, de azért igyekeztünk minél jobban helytállni. Sarnyai, Berkec és Rekecki jól birkózott, utóbbitól vártam is ezt a szereplést, Pintért viszont megkárosították. A székelyföldiek nagyon erősek ebben a fogásnemben, amin nem is kell csodálkozni, mivel nyolc román bajnokkal érkeztek a versenyre. Mi nem a legerősebb válogatottal jöttünk, néhány éremesélyes birkózónk hiányzott a szőnyegről — értékelt Molnár Miklós, a délvidéki birkózóválogatott vezetője.

A leánykézilabda-tornát az adai lányok nyerték meg. Kiss Sándor együttese a csoportban a Dunaszerdahelyt, a Pécs csapatát és a Szovátát győzte le, a döntőben pedig egy nagyon magas színvonalú mérkőzésen, a büntetők biztosabb értékesítése után, 31:30 arányban diadalmaskodott az erdélyi Zetelaka felett. A találkozó egyik hőse az adai hálóőr, Kubina Molli, aki nemcsak a rendes játékidőben, hanem a hétméteresek alkalmával is több bravúrt bemutatott.

— Nagyon büszke vagyok a lányokra, kiválóan játszottak. A torna rendkívül színvonalas kézilabdát hozott, hiszen erős ellenfelekkel mérkőztünk. A csoportban a Pécs ellen hátrányból fordítottunk, de a mai döntő talán még izgalmasabb volt. Minden mérkőzésen győzni akarunk, csakis ez lehet a cél — mondta Kubina.


A tornagyőztes adai kézilabdázó lányok

A zentai lányok a csoportban mindhárom mérkőzésüket elveszítették, így a 7. helyért játszhattak, de a helyosztón a szovátai együttes 16:10-re verte a Tisza-parti lányokat.

Gyólai Zoltán, a Délvidéki Aranycsapat civil szervezet vezetője meg volt elégedve versenyzőink idei teljesítményével.

— Teljes a győzelem, csapatunk összeállt, minden sportágban szereztünk érmeket, méltón képviseltük a Délvidéket. Az első diákbajnokság óta minden alkalommal jelen vagyunk, az érmek és a részvevők számát tekintve is elsők vagyunk. Nemcsak sportban jeleskedtünk, hanem a történelmi vetélkedőn is, melyen a felvidékiektől mindössze fél ponttal lemaradva a második helyen végeztünk — mondta a délvidéki koordinátor.

A kulturális műsorban a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület citerazenekara és lánykórusa lépett fel. A díjátadó ünnepségen az érmeket Wichmann Tamás világbajnok kenus, Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Jónyer István világbajnok asztaliteniszező és Komáromi Tibor világbajnok birkózó adta át a versenyzőknek.

A délvidéki csapatot az idén Sárosi Gabriella, a zentai Stevan Sremac Iskolaközpont igazgatója és a Délvidéki Aranycsapat civil szervezet támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..