Húsvétig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka

Húsvétig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka

A felújítás alatt álló budapesti Szépművészeti Múzeum egyik legszebb részének, a Román Csarnoknak a renoválása már befejeződött. Noha az intézmény csak októberben nyit újra, 2018. március 15-e és április 2-a között bárki ingyenesen megtekintheti a lenyűgöző szépségű, hetven évig lakat alatt tartott épületrészt.

A Szépművészeti Múzeumot 2015. február 16-án zárták be, és a tervek szerint ez év januárjában kellett volna ismét megnyitnia kapuit, de ezt az eseményt október végére halasztották.


MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

A múzeum földszintjén a Román Csarnokot eredetileg a román stílusú, középkori gipszmásolatok bemutatására szánták. A hatalmas oszlopokkal és pillérekkel tagolt tér festészeti dekorációját Reissmann Károly Miksa és Glaser János végezte 1903-ban és 1904-ben. A második világháború alatt azonban a terem megsérült és beázott, a felújítása elmaradt, és egészen a közelmúltig raktárként funkcionált.

A csaknem 900 négyzetméter alapterületű, egy középkori bazilika belső terét idéző csarnokban a mintegy 2500 négyzetméternyi falfestmények helyreállításán 70 restaurátor dolgozott. Emellett a múzeumi tér korszerű hűtési-fűtési, valamint világítási rendszert is kapott.


MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

A Román Csarnok április 2-áig, mindennap 10 órától (az utolsó csoportot 17 órakor engedik be) ingyenesen látogatható. A múzeum honlapjáról megtudhatjuk, hogy időpontot nem lehet foglalni (csoportoknak sem), és tárlatvezetésről sem gondoskodnak.

Aki Budapesten jár, és ha ideje is engedi, ne hagyja ki ezt a programot, mert ha most lemarad, akkor valószínűleg október végéig várnia kell.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg HÍREK KÉPEKBEN rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink