home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Húsvéti kavalkád
Kőművesné Nyáry Márta
2013.04.03.
LXVIII. évf. 14. szám
Húsvéti kavalkád

A szajáni Délibáb Hagyományápoló és Természetbarát Kör huszonegyedik alkalommal szervezte meg a húsvéti népi játékokat.

A rendezvényt Zombori Szilvia, a Délibáb elnök asszonya nyitotta meg. Céljuk, hogy megőrizzék a régi húsvéti jelképeket és szokásokat. A programra ezúttal a fiatalabb korosztályt várták.

Az összejövetelen a tartományi közigazgatás képviseletében Kabók József vett részt. Felléptek a helybeli Mézeskalács óvoda növendékei Bóka Mónika óvónő vezetésével, valamint a szajáni Móra Károly iskola és a nagykikindai Fejős Klára iskola diákjai. A bemutatkozók nemcsak szavalattal, húsvéti dalokkal tették tartalmassá a műsort, hanem húsvéti népi szokásokat is bemutattak a közönségnek. A rendezvényen jelen volt még a nagykikindai német egyesület, a szajáni Kolping család, valamint hódegyházi, tiszahegyesi és kisoroszi kiállítók.

A hatvan kiállító mintegy 650 színes, különféle festési és díszítési technikával készült tojást tett közszemlére. Külön említést érdemel a szajáni Varga Katalin, aki horgolással készítette hímes tojásait és a szintén szajáni Lukics Annuska, aki hagyományos vöröshagymahéjas tojásfestési technikát alkalmazott. Látványos volt a szajáni Domonkos Fanni tojáscsokra, valamint a hódegyházi Bálint Szvetlana, Martonosi Erika és Mihók Anna tojásfája. A kisoroszi Radics Lenke, Csóti Ildikó és István Klára mézeskalács-tojásokat mutatott be, és a hímes tojásokat nyuszi alakúra faragott sütőtökben helyezte el.

Tóth Hajnalka nagykikindai tanítónő tulipánra emlékeztető tojásvirágokat alkotott, és Milićer Snežanával közösen egy csíkos, foltos nadrágba bújtatott óriási nyuszit is készített. A szintén nagykikindai Karácsonyi Evelin temperával festett nyuszi- és bohócarcokat a tojásokra.

A szajáni Kéri Brigitta száraztésztából készített motívumokkal díszítette a tojásokat, Németh Lídia pedig lányaival, Martinával és Bettinával, a legnagyobb húsvéti nyuszit és a leggazdagabb barkaágas hímes tojásfát állította ki.
A rendezvényt a szajáni helyi közösség, a szajáni iskola és óvoda, valamint Kabók Lajos támogatta.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..