home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Husvéth Lajos, Almási Gábor és Baranyi Károly éve
2024.01.30.
LXXIX. évf. 4. szám
Husvéth Lajos, Almási Gábor és Baranyi Károly éve

A Szabadkán található Vajdasági Magyar Képtárban kerül az idén megrendezésre a Husvéth Lajos (Zombor, 1894. szeptember 1. — Zombor, 1956. december 18.) zombori festőművész és szobrászművész születésének 130. évfordulója alkalmából, valamint az Almási Gábor (Tóthfalu, 1911. június 13. – Szabadka, 1994. november 27.) szobrászművész halálának 30. évfordulója alkalmából szervezett emléktárlat, amely a művészek alkotásait mutatja be és állítja párhuzamba.

A bemutatott művek nagy része a két művész emlék-, illetve ajándékgyűjteményéből kerül ki, amelyek a Szabadkai Városi Múzeum művészeti kollekciójának részét képezik. A Husvéth Lajos-emlékgyűjtemény 1970-ben és 1980-ban került a múzeumba, az Almási Gábor-ajándékgyűjtemény pedig 2009-ben. Jelen pillanatban a Szabadkai Városi Múzeum tárlatain látható Almási iparművészeti munkássága: a Historizmus Szabadkán című tárlaton az a Lifka Sándor hagyatékából származó bútoregyüttes, amelynek dekoratív részeit Almási Gábor tervezte és faragta 1932-ben, valamint az új szerzeményeket bemutató tárlaton egy bútortervrajza.

Az év folyamán Almási Gábor szülőfalujában, Tóthfaluban — ahol 2003-ban egy könyv jelent meg az alkotóról, valamint táblát helyeztek el emlékére, és a főutcát nevezték el róla —, a Szabadkai Városi Múzeum és a tóthfalusi plébánia közreműködésében tablókiállítás is készül a szobrász életéről és munkásságáról, de tervben van egy Almási Gábor neve alatt szervezett fafaragó tábor is.

A Forum Könyvkiadó közös kiadásában a Képzőművészeti Kismonográfiák sorozatban jelenik meg Husvéth Lajos monográfiája, valamint Baranyi Károly (Újvidék, 1894. szeptember 3. — Újvidék, 1978. március 13.) szobrászművész születésének 130. évfordulója alkalmából, ugyancsak a Képzőművészeti Kismonográfiák sorozatában, a Baranyi-monográfia, melynek előkészületeihez a temeriniek, illetve a temerini I. Helyi Közösség, ahova Baranyi hagyatéka került, és a Szabadkai Városi Múzeum is hozzájárul. A kötet szerzője Evetovics Klára fiatal, palicsi művészettörténész.

A felsorolt programok olyan évfordulós művészeket mutatnak be, akik hagyatékának nagy része közgyűjteményekbe került ajándékozás révén.

A Szabadkai Városi Múzeumban megtekinthető Vajdasági Magyar Képtárban megtartott sajtótájékoztatón Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója, Utasi Jenő tóthfalusi plébános és dr. Ninkov K. Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze vett részt.

(A Szabadkai Városi Múzeum sajtóanyaga)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..