home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hurka, kolbász minden mennyiségben
Tóth Tibor
2021.12.02.
LXXVI. évf. 48. szám
Hurka, kolbász minden mennyiségben

Egy év kényszerkihagyás után az idén újra benépesült az adorjáni Kontakt Kft. udvara és Adorján Helyi Közössége, valamint az Adorján Művelődési Egyesület szervezésében tizedik alkalommal tartották meg a messze földön híres nemzetközi Hurka- és Kolbászfesztivált. Az idén nyolcvannyolc vajdasági, magyarországi és székelyföldi csapat versengett, hogy elnyerje a legszebb, illetve legfinomabb hurka és kolbász készítőjének járó címet.

A fesztivál hagyományos disznóöléssel kezdődött, majd a csapatok átvették a kolbász és a hurka készítéséhez szükséges alapanyagokat: az 5-5 kilogramm disznóhúst és a sertésbelsőséget, valamint a fél-fél disznófejet. Mindenki hagyományos módon, saját recept alapján keverte be a kolbászhúst és a hurkát, melyet tíztagú bírálóbizottság értékelt, Varbai Andrással, a Chef Vajdasági Hagyományőrző, Idegenforgalmi és Gasztronómiai Egyesület elnökével az élen.

A magyarországi Pándról két csapat érkezett az idén 823 éves Adorjánra.

— Csapatkapitányunk, Morvai József polgármester már sokadik alkalommal vesz részt a fesztiválon, kétszer az abszolút győztes címet is elnyerte. Nálunk is úgy készül a kolbász és a hurka, mint máshol, csak Józsi ízgazdagságban, fűszerezettségben, elkészítésben beleteszi azt a pluszt, amelynek köszönhetően elsők tudunk lenni. A kolbászba húsos és zsíros részt vegyesen rakunk, mert a kolbásznak nem szabad sem túl száraznak, sem túl zsírosnak lennie. Ha füstölt kolbászt készítünk, akkor az arányokat másképp kell összerakni, ha viszont sütjük a kolbászt, akkor a fűszerezettségre és a hús összeválogatására kell nagyon figyelni. Összeállítjuk a kolbászhúst és a hurkánakvalót, de a rendkívül fontos elemnek számító sütést nem mi végezzük — mondta Lázok József, a Pest megyében található Pánd csapatának tagja.


Sül a kolbász, melyet ingyen osztottak szét a látogatóknak

Székelyföldről, a Kovászna megyében fekvő Csernátonról ötfős csapat látogatott a fesztiválra. A jókedvű társaság tagjai a kolbászhúst készítették, amikor megszólítottam őket.

— A kolbászhúsba fokhagymát, paprikát, borsot, sót teszünk. Arány nincs, nem mérünk semmit, ízlés és kóstolás alapján állítjuk össze a húst. A hurkába hagyma, rizs, só, bors, belsőségek, azaz máj, tüdő, vese, zsiradék, valamint alma kerül. A több mint százéves receptet nagymamámtól tanultam, és ezt szeretnénk bemutatni. A sertést otthon árammal tesszük ártalmatlanná, ami annyira csendben történik, hogy még a szomszéd sem veszi észre, hogy disznóvágást tartunk. Néhány napja a nejemmel egy 247 kilogrammos példányt vágtunk le. A sertést a hátán bontjuk fel. Előbb kivesszük az orját, majd a belsőségeket, utána a hosszúhúst, a fejet, a tarját, az oldalast, végül a szalonnát. Sokfelé jártam, de sehol sem láttam, hogy úgy bontanák fel a disznót, ahogy mi. Reggelit sosem készítünk. Iszunk egy kis páleszt, szíverősítőt, hiszen a nagy súlyú jószág elüti a székelyt, ha nem iszunk egy kevés pálinkát. Ebédre agyaslevest és sült húst, vacsorára pedig hurkát és kolbászt tálalunk. Székelyföldön a disznóvágás nagy ünnepnek számít, amikor összejön a család, a rokonok, barátok — tudtam meg Csomós Miklóstól, aki Csomós Imola, valamint Handra Szende, Tamás és Ákos társaságában készítette a finom étket.


A székelyföldi csapat

A tordai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tizedik alkalommal, tehát a kezdetektől képviseli a bánáti települést a fesztiválon.

— A kolbászt nagyapáink receptje alapján készítjük. Só, bors, fokhagyma és pirospaprika kerül bele, de az is előfordul, hogy nem teszek bele paprikát, és németesen fehérre hagyom. Semmit sem mérünk, a csapat tagjai megkóstolják a kolbászhúst, és mindenki elmondja, szerinte mi hiányzik belőle. Tordán a családok 90 százalékánál még él az otthoni disznóvágás hagyománya. A disznót megpörzsöljük, megmossuk, kettőbe hasítjuk, és kiszedjük a karmonádlit (rövidkarajt), az oldalast, a szalonnát, a sonkánakvalót. Reggelire sült vért, májat, tokaszalonnát, vacsorára pedig levest, paprikást, töltött káposztát, kolbászt, hurkát és hájas kiflit készítünk — nyilatkozta Barna János, a tordai ÖTE elnöke.

A muzslyai Budai Zoltán és csapata nyolcadik alkalommal vesz részt a jeles eseményen. Ők is szemmérték alapján adagolják a kolbászhúsbavalót.

— A paprikának nem szabad egyben maradnia, langyos vízben kell feloldani. A húsnak be kell szívnia a paprikát és a borsot, ez a legfontosabb, de a húst nem szabad „agyonverni” a paprikával. Otthon egy kis bort is teszek a kolbászhúsba, ami különleges, egyedi ízt ad a kolbásznak. A hurkába való belsőségek közül a tüdőt nem szabad apróra darálni, hanem megfelelő szitával kell elvégezni ezt a műveletet. A májasba több sót teszünk, mivel másnapra a zsiradék „megeszi” a sót — mondta a disznóvágással, valamint hurka- és kolbászkészítéssel huszonöt éve foglalkozó Budai Zoltán, majd hozzátette, hogy a faluban egyre kevesebben tartanak disznót.


Folyik a kolbásznak való hús darálása

Az idén is rendkívül sikeres rendezvényen Pásztor István, a VMSZ elnöke is tiszteletét tette. Elmondta, hogy az adorjáni Hurka- és Kolbászfesztivál eltér a megszokott kisközösségi rendezvényektől, messze meghaladja a község határait, és olyan esemény, amelyből jó lenne, ha sokkal több lenne.

A kis faluban tartózkodók száma ezen az egy napon megtízszereződik, hiszen a fesztivál hangulata, kínálata és nem utolsósorban a koncertek messzi tájakról is a Tisza-parti településre csábítják az embereket.

— A látogatóknak ingyen kolbászt és hurkát osztunk, a legjobb, illetve legszebb kolbász és hurka készítője pedig értékes ajándékban részesül. Nyereményalapunk 700 000 dinár értékű, és a többi közt háromvasú ekét, John Deere kistraktort és ugyanilyen márkájú munkaruhát tartalmaz. Rendezvényünkre nagyon büszkék vagyunk, hiszen a Hurka- és Kolbászfesztiválnak köszönhetően nemcsak bel-, hanem külföldön is hallottak falunkról — mondta Borsos Csaba, a rendezvény szervezője.

Az eseményt mezőgép-kiállítás és kirakodóvásár is gazdagította. A díjak kiosztása után Lagzi Lajcsi, a Beatrice, Zvonko Bogdan, L.L. Junior és az Irigy Hónaljmirigy produkcióit élvezhette a közönség.


A napos időjárás a versenyzők és a látogatók kedvében járt

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..