home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Hunyadi János Fesztivált rendeznek Belgrádban
2024.07.18.
LXXIX. évf. 29. szám
Hunyadi János Fesztivált rendeznek Belgrádban

A nándorfehérvári csata 568. évfordulója alkalmából tartanak megemlékezést Belgrádban. Július 21-én 16 órától rendezik meg első ízben a Hunyadi János – Sibinjanin Janko Fesztivált, amely a szervezők részéről azzal a nem titkolt szándékkal indul, hogy hagyomány legyen belőle és ezzel is népszerűsítsék a magyar kultúrát Szerbiában.

A szerbek és magyarok egyaránt őrzik Hunyadi János, azaz Sibinjanin Janko (Arany Jánosnál Szibinyáni Jank) emlékét, aki 1456-ban sikeresen megvédte a nándorfehérvári várat az Oszmán Birodalom hatalmas túlerejével szemben. A magyar és szerb csapatoknak a keresztes fegyveresekkel együtt sikerült megtartaniuk a várat II. Mehmed serege ellenében. Ez a csata volt a magyar-török háborúk legjelentősebb eseménye, mely a következő hét évtizedre eltántorította a törököket a további hódításoktól.

Zimonyban 2019-ben állítottak szobrot Hunyadi Jánosnak, azóta ezen a helyszínen is koszorúznak, megemlékezve a nándorfehérvári diadalról.

A Collegium Hungaricum és a Szerb Köztársaság kulturális minisztériuma közös szervezésében ebben az évben hagyományőrző fesztivállal kívánnak emlékezni erre a nagy csatára. A fesztivál keretében a szervezők egy napra megidézik, felvázolják a 15. századot a várban található Zindan-kapunál. Megtekinthetők lesznek a középkori páncélok, de a látogatók megismerhetik a korabeli harcmodort, kézművességet, zenét és kultúrát.

Az érdeklődők különleges idegenvezetésen vehetnek részt Szőke-Sztankovity Eleónórával, és megismerhetik magának a csatának a részleteit. A nap folyamán az érdeklődőket különböző eseményekre várják, mint amilyen a kalligráfia műhely, íjászműhely, vívóműhely, párbaj bemutató, középkori társasjátékok, középkori táncok. A középkori hangulatról a Sonivius Vappae zenekar fog gondoskodni.

A belépés és a programok ingyenesek.

További részletes információk a programról a Collegium Hungaricum Belgrád Facebook-oldalán találhatók.

Forrás: Közlemény, Vajdaság Ma

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..