home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Hunyadi János Fesztivál Belgrádban
Pannon RTV
2024.07.22.
LXXIX. évf. 29. szám
Hunyadi János Fesztivál Belgrádban

A szerbek és magyarok egyaránt számon tartják Hunyadi Jánost, vagy Sibinjanin Jankót, aki 1456-ban sikeresen megvédte a nándorfehérvári várat az Oszmán Birodalom hatalmas túlerejével szemben. A magyar és szerb csapatoknak minden nehézség ellenére a keresztes fegyveresekkel együtt sikerült megtartaniuk a várat II. Mehmed serege ellenében.A közös diadalt az egyik legjelentősebb eseményként tartják számon a kereszténység történetében.

Erre emlékezve a belgrádi erőd falai között első alkalommal szervezték meg a Hunyadi János Fesztivált. A rendezvényen egyebek mellett bemutatták a középkori kézművességet, zenét és kultúrát. A programokban részt vett a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület és belgrádi Beli Orlovi Hagyományőrző Egyesület is. A fesztivál látogatóit kalligráfia műhely, íjász- és vívóműhely is várta, középkori társasjátékokat játszhattak, valamint párbaj bemutatókat is megtekinthettek.   

Az érdeklődők vezetett túrán is részt vehettek az 1456-os nándorfehérvári csata helyszínein, a magyar nyelvű ismertetőt Szőke Stanković Eleonóra idegenvezető tartotta.

Az eseményt hagyományteremtő céllal hívta életre a belgrádi Collegium Hungaricum és a Szerb Köztársaság Kulturális Minisztériuma. A programok ingyenesek voltak.

Fényképezte: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..