Hungarikumok és magyar értékek

Hungarikumok és magyar értékek

A gulyásleves hungarikum, a csíksomlyói búcsú pedig magyar érték lett — Miniszterelnök-csere Lengyelországban — Az adóparadicsomok feketelistája

A gulyásleves hungarikum, a csíksomlyói búcsú pedig magyar érték lett

A Hungarikum Bizottság döntése értelmében a hungarikumgyűjteményébe bekerült a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán — jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapesten. Az indoklás szerint a gulyásleves világszerte ismert magyar ételként jelentős hatással van a vendéglátásra és a turizmusra, a pálos rend csaknem nyolc évszázada meghatározó szerepet tölt be a magyar nemzet történelmében és kultúrájában, a 240 éves hollóházi porcelán pedig sokszínű, egyedi forma- és dekorvilágának köszönheti az elismerést. A tárcavezető továbbá azt is ismertette, hogy a Magyar Értéktár a testület döntése értelmében a csíksomlyói pünkösdi búcsúval, a Magyar népmesék rajzfilmsorozattal, a vert csipkével és a gemenci gímszarvassal bővült. Ezzel 70-re nőtt a hungarikumok, 161-re pedig a Magyar Értéktárban szereplő értékek száma.
 

Miniszterelnök-csere Lengyelországban

A lengyel elnök pontot tett a hetek óta tartó találgatások végére, és a korábbi pénzügyminisztert, Mateusz Morawieckit nevezte ki miniszterelnökké. A kormányzó Jog és Igazságosság párt a napokban döntött úgy, hogy visszahívja Beata Szydłót a kormányfői tisztségből, és helyére a pénzügyminisztert állítja. Morawiecki egy exbankár, nemzetközileg ismert közgazdász. „Nincs kétségem afelől, hogy tisztában van azzal, hogyan kezelje az ország pénzügyeit. Az előző két évben erről tanúbizonyságot is tett miniszterelnök-helyettesként, megszerezte a szükséges tapasztalatot. Biztos vagyok benne, hogy ezt a feladatot is teljesíteni fogja. Azt mondhatom: ön a miniszterelnököm” — jelentette ki Andrzej Duda.
 

Az adóparadicsomok feketelistája

Tizenhét állam került fel az adóparadicsomokról összeállított közös feketelistára, melyet az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek brüsszeli tanácsülésén fogadtak el. „Összeállítottuk a listát azokról az országokról, amelyek nem lépnek fel kellő hatékonysággal az adóelkerülés ellen” — jelentette be Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter az ülés szünetében. A feketelistán a többi közt Bahrein, Barbados, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Grenada, Guam, Mongólia, Namíbia, a Marshall-szigetek, Panama, Saint Lucia és Tunézia is megtalálható, mely államok az EU közlése szerint csaknem egy év párbeszéd után sem voltak hajlandóak az együttműködésre. Emellett egy úgynevezett szürkelistát is összeállítottak, ezen negyvenhét olyan ország szerepel, amely ígéretet tett rá, hogy összhangba hozza szabályozását az uniós normákkal. További nyolc államot pedig csak februárban fognak értékelni, mivel nemrégiben súlyos károkat szenvedtek a rajtuk átsöprő hurrikánok miatt.


Nyitókép:MTI.hu

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Hungarikumok és magyar értékek
Világkép
Hungarikumok és magyar értékek
Világkép
Facebook

Támogatóink