home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hullámverésben
Tóth Péter
2020.09.26.
LXXV. évf. 39. szám
Hullámverésben

A legfrissebb makrogazdasági előrejelzések szerint jövőre az eddig vártnál valamivel lassabb lesz a világgazdaság kilábalása a koronavírus-járvány okozta recesszióból. Kettős mélypontú, nagy visszaesés azonban szerencsére továbbra sem valószínű. Arra lehet számítani, hogy a második hullám alatt — mely sajnos úgy tűnik, már itt van velünk — a gazdasági hatások is átalakulnak. Az előttünk álló időszakban az elvesztett munkahelyek gyors helyreállítására lesz szükség, még akkor is, ha csökkenő munkanélküliségi rátáról beszélnek.

A kapacitások megmaradnak, még ha most csökken is a kihasználtság. Elméletileg tehát gyors „visszapattanásra” lehetne számítani, de valószínűleg mégsem lesz olyan gyors. A kereslet szerkezete ugyanis tartósan megváltozhat, és aki nem tud ehhez alkalmazkodni — akár profilváltással —, az bajba kerülhet. A lakáspiac, az infrastrukturális beruházások, továbbá a zöldgazdaság lehetnek azok a területek, amelyek meghatározhatják a gazdasági növekedést.

A versenyképességet javító költségvetési intézkedések és a monetáris politika jól irányzott lépései kellenek. Az Oxford Economics, mint tekintélyes pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, jövőre már 5,4 százalékos növekedést vár a világgazdaságban. Sokan vélik úgy, addig jó, amíg pluszban van. A korábbi előrejelzése viszont 5,8 százalékos globális növekedést valószínűsített 2021-re. Eszerint viszont lefelé kellett módosítani az elvárásokat. A járvány második hulláma — ha lesz olyan — az első hullámnál kisebb gazdasági károkat fog okozni. A válságot a gazdaság legtöbb ágazata megérezte, de eltérő mértékben. A turizmust, a járműgyártást vagy a szórakoztatóipart súlyosabban, míg az IT- vagy a pénzügyi szektort kevéssé érintette a válsághelyzet. Lehet ugyan tréfálkozni, gúnyolódni a szerb gazdaság szerény teljesítményével, de a gyakorlatban azt lehet látni, hogy valóban viszonylag stabil helyzetben érte a válság. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nálunk alulreprezentáltak azok a ciklikus szektorok, amelyeket jobban sújt a válság.

A meglevő hazai körülmények között is egyre „feszesebb” munkaerőpiacon a piac is pozitív trendeket képes generálni. A cégek kénytelenek a korszerűbb technológiába beruházni, hogy bizonyos szegmensekben kiváltsák az élőmunkát. Ez viszont összességében a termelékenység javulásához, mely pedig közvetve a munkahelyek számának növeléséhez járulhat hozzá. Egy magas fokon automatizált termelés kevésbé függ a munkaerő egészségi állapotától. Viszont a termékek vagy a szolgáltatások volumenét érezhetően befolyásolja a lakosság egészségi állapota. Ez nemcsak a testi, de a lelki egészségre is értendő. Minőségi változást kell generálni, amikor az alacsonyan fizetett, monoton, egyszerű tevékenységet gépekkel váltják ki, a nagyobb szaktudást igénylő, jól fizetett állások pedig szaporodnak. Az állam részéről az adócsökkentés, a munkaadók oldaláról pedig a termelékenység növelése segítheti a bérek tartós és jelentős növekedését. Enélkül nagyon nehéz lesz hosszú távon is fenntartani a pozitív trendeket.

A gazdaság alkalmazkodása a digitalizációhoz és a robotizációhoz a munkaerőpiac által is intenzívebbé válhat. Ez a járvány egyik pozitív mellékhatása lehet a számos negatív mellett. Hosszabb és rövidebb távon a negyedik ipari forradalom egészen biztosan átalakítja a munkaerőpiacot. Minden bizonnyal sajnos megmarad a csökkenő demográfiai trend, új elemként pedig megjelenhetnek az érdekeiket keményebben képviselő munkavállalók. Hogy ezek a folyamatok ne okozzanak nagyobb megrázkódtatást, társadalmi feszültséget, ahhoz rugalmas munkaerőpiacra, jól irányzott kormányintézkedésekre, a munkavállalók részéről pedig élethosszig tartó tanulásra lesz majd szükség.

Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..