home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hullámvasút
(—)
2015.03.04.
LXX. évf. 9. szám
Hullámvasút

Az IMF jóváhagyta a készenléti hitelét, Vučić a szocialistákat támadja. Az átlagfizetés 21 százalékkal csökkent, és 40 000 dinár alá esett. Ettől függetlenül az áram 15 százalékkal fog drágulni. Bajatović igazgatói végnapjait éli, Draža Mihailovićot nem akaródzik rehabilitálni, az alvilági leszámolások pedig tovább folytatódnak. A hét eseményei belgrádi szemmel.

Március vége előtt nem esedékes

A Danas jól értesült forrásokból tudni véli, hogy március vége előtt nem kerül sor a szerb kormány átalakítására. Ebben a kérdésben a végső döntést személyesen Aleksandar Vučić miniszterelnök fogja meghozni. Igor Mirović, a Szerb Haladó Párt alelnöke megerősítette ezeket az információkat, s azt is hozzátette, hogy „bármilyen döntés is szülessen majd, egészen biztos, hogy az kihat a kormánykoalíció pártjainak belső viszonyára”. (Danas)

Túl sokat hiányzik

Aleksandar Vučić miniszterelnök a kormány minapi ülésén Ivica Dačić külügyminiszter gyakori távolmaradását bírálta, s kijelentette, hogy a külföldi utak ellenére sűrűbben is megjelenhetne a kormányüléseken. A Vučić-kormány századik ülésén egyébként a miniszterelnök hosszú perceket szentelt annak, hogy egyenként számszerűsítse minisztereinek a kormányüléseken való részvételi arányát. Ebből kiderült, hogy a legtöbbször ő maga, illetve Lončar egészségügyi miniszter volt jelen, a legtöbbet pedig Nikola Selaković igazságügyi miniszter, Ivan Tasovac kultuszminiszter, Dušan Vujović pénzügyminiszter, illetve Dačić hiányzott. (B92)

Bajatović végnapjai

Igencsak megingott Szerbia legjobban fizetett igazgatójának, a szocialista Dušan Bajatovićnak a pozíciója. Mint ismeretes, Bajatović a Srbijagas igazgatója. Vučić miniszterelnök a múlt héten köntörfalazás nélkül megüzente neki, hogy ha júniusig nem rendezi (értsd: nem hajtja be) a Srbijagas irányába fennálló 121 milliárd (1 milliárd euró!) tartozást, úgy repül a pozíciójából. Mahmut Bušatlija gazdasági elemző szerint ennek az esélye igen kicsi, mivel nem lehet tudni, hogy a hatalmas adósságnak egyáltalán mekkora része fizettethető meg. (Kurir)

40 000 alatt az átlagfizetés

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első hónapjában hatalmas mértékben, 21 százalékkal csökkent az átlagfizetés összege. Az országban tehát a nettó átlagbér jelenleg 39 285 dinárt tesz ki. A fizetéslevonás előtt, tavaly novemberben az átlagbér még 44 206, decemberben azonban 49 970 dinár volt. (B92)

Áramütés

Nem áprilisi tréfa, ezért jó, ha olvasóink is felkészülnek rá, hogy április 1-jétől 15 százalékkal fog drágulni az áram. Ennek az az oka, hogy a szerb kormány immáron az áramra is illetéket fog kiróni, melynek egy része a szolgáltatót, a másik fele pedig a szerb költségvetést illeti majd meg. Egy átlagos fogyasztó esetében, aki nem fűtésre használja az áramot, ez nagyjából egy 500 dináros többletkiadás lesz. (Blic)

Kezdődik elölről

A belgrádi felsőfokú bíróság döntése értelmében újra kell kezdeni Draža Mihailović egykori csetnikvezér rehabilitálási eljárását. Aleksandar Trešnjev bíró magyarázata szerint erre azért van szükség, mert időközben megváltozott a bírói testület összetétele, ami szükségessé teszi az eredeti felvezető szövegek és a bizonyítási eljárás megismétlését. A rehabilitációs eljárást még 2006-ban indították el, a mostani döntés előtt pedig a bíróság épületénél igen feszült volt a helyzet a Mihailovićot éltetők és az életművét elutasítók között. (Beta)

Meggyilkolták a drogbárót

A múlt szombaton, éjfél után néhány perccel Újvidéken meggyilkolták a veterniki drogbárót, Nenad Opačićot és a feleségét. A gyilkos mintegy tíz golyót lőtt ki, Opačić azonnal, a felesége pedig a kórházba szállítás közben hunyt el. Opačić egyébként többéves börtönbüntetését töltötte, a gyilkosságra azért kerülhetett sor, mert éppen „szabadságon” volt, melyet a fegyház falain kívül, szabadlábon tölthetett el. Opačić egyébként Nenad Čanaknak, a liga elnökének a komája. (Beta, Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..