home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Hubadúr, Poca és társai
Fehér Márta
2023.01.25.
LXXVIII. évf. 4. szám
Hubadúr, Poca és társai

Az általános iskolában hárman voltunk Márták az osztályban. Nem viseltem túl jól, hogy „osztozkodni” kellett az addig csak sajátnak hitt keresztnéven. Hiába, a név identitásunk meghatározó része, egyfajta azonosítónk, egyedi megkülönböztetésünk. Tanulmányok, kísérletek sora foglalkozik nevünk ránk gyakorolt hatásával. Emlékszem, gyerekkoromban mennyi viccesnek tűnő, ám felnőtt fejjel kétségtelenül bántónak minősíthető tréfálkozás, ugratás célpontjává vált egyikünk-másikunk a keresztneve vagy beceneve miatt.

Időről időre elmesélem Levente fiamnak, hogy Zénó vagy Lehel is lehetett volna, ha rajtam múlik. Ilyenkor mindig megjegyzi, de jó, hogy nem rajtam múlt.

Éppen ezért érthetetlen, miért szeretné valaki, hogy fia a Kolbász, Tasi vagy Hubadúr, avagy lánya a Csodálka, Bogár, Poca vagy Tisza néven élje az életét. Ha az illető hallaná, milyen jókat poénkodtunk, és mennyire szellemesen továbbgondoltuk ezeket a 2022-ben Magyarországon kérelmezett és a Magyar Tudományos Akadémia által bejegyzésre alkalmatlannak minősített neveket.

Az MTA Nyelvtudományi Intézete 1997-ben állította össze azt a több ezer utónévből álló listát, amely az anyakönyvezhető neveket tartalmazza. Ha valaki a hosszú jegyzéket végigolvasva sem talál rá a megfelelő névre, hivatalos eljárás keretében kérheti az általa választott bejegyzését. A névnek azonban át kell esnie egy szigorú szűrőn: a szakmai bizottság számos szempontot megvizsgálva dönt, felmérve egyebek között, hogy a név káros lehet-e a gyermek személyiségfejlődésére a hangzása vagy a jelentése miatt, esetleg csúfolhatják-e őt ezért a későbbiekben.

2022 egyik divatja a kettős keresztnevek megalkotása és kérelmezése volt — derül ki az Akadémia tájékoztatásából. Ezek között szerepel például az Annabori, Annadóra, Annakarina, Annakata, Annaléna, Annalilla, Annaliza, Annamíra, Emmaróza, Hannadóra, a tavalyi év során a lista az Annalina, a Hannaléna és a Pannaróza lánynevekkel bővült. A fiúnevek sorába a furcsának tűnő Vidmór és a Mikafélix bejegyzését is kérelmezték. Több szülő különféle mitológiai alakok nevét találta megfelelőnek, mint a Heimdall, Belona, vagy a japán mangák alakjait: Deter, Napapa, Reira. A török nevek népszerűsége a közkedvelt sorozatoknak köszönhetően nőtt meg. Ha csak a jóváhagyottakat vizsgáljuk, hét török eredetűt találunk, mint például az Ajszel és a Szeniz női, valamint a Kadir, az Onur és a Vedát férfinevek.

Az elfogadott, illetve a kérelmezett nevek több mint 90 százaléka idegen eredetű (angol, német, szláv, héber, görög, arab, indiai, francia, ír stb.), az alkalmasak között magyar eredetű összesen három volt: a Veka női, illetve a Maglód és a Vezekény férfinevek. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..