home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hozzászólás a Megszűnik a mamutiskola című íráshoz
Molnár Ilona
2019.08.20.
LXXIV. évf. 33. szám
Hozzászólás a Megszűnik a mamutiskola című íráshoz

    

Negyven évig tanárként, magyar szakközépiskola igazgatójaként dolgoztam Szlovákiában a 23 000 lakosú Dunaszerdahelyen, ahol 3 magyar tanítási nyelvű és 2 szlovák tanítási nyelvű alapiskola működik. Az alapiskolák a városi önkormányzat igazgatása alá tartoznak. Az alapiskolák finanszírozására a városnak vagy falunak az állam biztosítja a pénzt. Szlovákiában a kis létszámú alapiskolákat az a veszély fenyegeti, hogy megszűnnek. Ilyen helyzetben a magyar nemzetiségű tanulók a városi magyar tanítási nyelvű iskolákat célozzák meg, vagy a helyi szlovák tanítási nyelvű iskolákat. A szlovák tanítási nyelvű iskolákat 40% magyar nemzetiségű diákság látogatja.

Emellett 11 középiskolája van a városnak: szlovák tanítási nyelvű gimnázium 180 diákkal, magyar tanítási nyelvű gimnázium 450 diákkal, magyar tanítási nyelvű magángimnázium 220 diákkal, magyar tanítási nyelvű sportgimnázium 120 diákkal, magyar tanítási nyelvű vidékfejlesztési középiskola és hotelakadémia 250 diákkal, magyar tanítási nyelvű informatikai és szolgáltatóipari szakközépiskola 400 diákkal, magyar tanítási nyelvű építészeti szakiskola 120 diákkal, magyar—szlovák tannyelvű gépészeti szakközépiskola 130 diákkal, magyar tanítási nyelvű magán-hotelakadémia, pincér-szakács szakiskola 470 diákkal, magyar—szlovák tanítási nyelvű egészségügyi szakiskola 230 diákkal, szlovák tanítási nyelvű magánszakiskola 50 diákkal.

Így lett Dunaszerdahely a magyar tanítási nyelvű középiskolák fellegvára Szlovákiában.

Míg az állami szakközépiskolák és gimnáziumok az adott megyéhez tartoznak, hasonlóan a magán-középiskolák is. Az állami középiskolákat Nagyszombat megye működteti és finanszírozza, a magán-középiskolákat pedig a nagyszombati kerületi hivatal.

Szlovákiában a Komárom melletti Gadócon kb. 10 éve a tanulók érdeklődése hiányában megszűnt a 100 éves múlttal rendelkező szakközépiskola. Ez sem a megyének, sem a helyi közösségnek, sem a szlovákiai összmagyarságnak nem okozott különösebb traumát. Hogy miért nem? Azért, mert helyette engedélyezték magán-középiskolák, -szakiskolák sorának létrejöttét, ezek működését pedig a szlovák állam anyagilag támogatja. Úgy látszik, a magán-szakközépiskolák létrehozóinak megéri magániskolákat működtetni, hiszen nemcsak a szlovák államtól, hanem Magyarországról is pályázatok révén nem kevés támogatásokhoz jutnak, melyek a magánvállalkozó iskolatulajdonosok meggazdagodását segítik nagymértékben, kismértékben a magántanulók képzését. Szlovákiában az első magyar tanítási nyelvű szakközépiskola megalapítója 1990-ben a Galántai járásban, Hidaskürt falujában Cservenka János mezőgazdasági mérnök volt, aki 25 éven át működtette 800-as létszámú magán-szakközépiskoláját, melyet egymás után követtek a gombamódra növekvő magyar magán-szakközépiskolák Szlovákiában. Mindebből arra lehet következtetni, hogy nem rossz üzlet magán-szakközépiskola alapítójának lenni.

A mamutiskolák létrehozásának gondolata évek óta foglalkoztatja a szlovákiai közoktatásban dolgozó szakembereket is. Nagy pártfogolója és támogatója ennek a gondolatnak Albert Sándor, aki a Selye-egyetem első rektora volt. Számos vitafórumon kiállt a mamutiskolák minél előbbi létrehozása mellett. Ám Szlovákiában az oktatási reformok megvalósítása csigalassúsággal történik, ezért a mamutiskolákat létrehozni akarók tábora várakozásra kényszerül. Tehát ami Szerbiában, Zentán megszűnik, azt Szlovákiában jó ötletnek tűnik létrehozni. Jó lenne a szlovákiai szakembereknek a vajdasági mintán elgondolkozni. Ehhez kívánjunk sok szerencsét, hiszen mégiscsak a szlovákiai magyar szakközépiskolák jövője a tét.

Molnár Ilona
nyugalmazott szakközépiskola-igazgató
Dunaszerdahely

 


A képen: A bácskossuthfalvai Ady Endre Művelődési Központ Csicseri énekkórusának gyűrűjében

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..