home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Hozzáépítés és felújítás
Tóth Lívia
2019.05.04.
LXXIV. évf. 18. szám
Hozzáépítés és felújítás

A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör 2016-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi ünnepségen elhangzott, az egyesület sikeresen teljesíti vállalt küldetését, hiszen az elmúlt időszakban a település magyar közösségének a megtartóerejévé vált.

A kultúrkör 1998-ban vásárolt székháza — eredetileg családi háznak épült, melyben üzlethelyiség volt kialakítva — az elmúlt két évtizedben több átalakításon esett át, de ilyen nagyszabású munkálatokra, mint amilyenek jelenleg is folynak, még nem volt példa. 2009-ben történt egy jelentős felújítás, amikor a Szülőföld Alap támogatásával malteroztak, nyílászárókat cseréltek, tetőt javítottak és mellékhelyiségeket építettek. A mostani hozzáépítéssel azonban szinte még egyszer akkora lett a kultúrház alapterülete, mint korábban.

— 2017-ben pályáztunk a Bethlen Gábor Alapnál, és nyertünk 5 millió forintot, melyből felépítettük az új részt. Az elkészült objektumot tető alá hoztuk, és két évig úgy állt — mesélte Komáromi Róbert, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör elnöke. — 2018 végén ismét támogatásért folyamodtunk, aminek az eredménye 8 millió forint lett. Ebből az összegből sikerült teljes egészében befejezni az új épületszárnyat, szigeteltünk, rendbe hoztuk az irodáinkat, minden helyiségben csempét raktunk le, meszeltünk, megemeltük, valamint függönnyel és oldaldrapériákkal láttuk el a színpadot, emésztőgödröt ásattunk, új kapu készül, és csinosítjuk az udvart is.

Miközben körbejártuk a falu lakossága által magyar háznak nevezett épületet, Róbert megmutatja, mi hol lesz, melyik terem milyen funkciót tölt be a jövőben.

— A hozzáépítéssel megdupláztuk a nagytermünket, most mintegy 150 négyzetméter áll rendelkezésünkre. Új, nagyobb helyiségbe kerül a könyvtárunk, amire már égető szükség volt, hiszen legalább 3000 kötetünk van. A régi könyvtárból, mely a színpad mellett helyezkedik el, öltözőt alakítunk ki, a téli időszakban pedig próbateremként is működik majd. Volt egy kis, rendkívül rossz állapotban levő raktárhelyiségünk, mely most szintén megújult, és ugyanez mondható el a konyháról meg arról az irodáról is, amelyet a helyi VMSZ-tagok és más civil szervezetek használnak. Az új rész feletti padlásra feljáró vezet, egyszer azt a területet is szeretnénk hasznossá tenni, a lépcső alatt pedig különféle dolgokat raktározhatunk. Bízunk benne, hogy majd a központi fűtést is sikerül bevezetnünk, és az udvart is az elképzeléseinknek megfelelően rendezhetjük, de ezek még a jövő tervei. Az építkezés január közepe óta folyik, több mindent önkéntes munkával valósítottunk meg, örömmel mondhatom el ugyanis, hogy a padéiak között elég nagy az összetartás, az emberekben feléledt a közösség iránti igény.

Komáromi Róbert arról is beszámolt, hogy az egyesületben jelenleg három szakcsoport működik, amíg tart a renoválás, addig a helyi önkéntestűzoltó-testület otthonában tartják a próbákat.

— Az asszonykórusnak Pámer Pintér Patrícia vezetésével a tavalyi évben legalább tíz fellépése volt, és az idén is több bemutatkozásra készül, például a június elejei Durindóra. A gyermekek néptánccsoportja is szépen működik az adai Sóti Éva irányításával. Újabb kezdeményezés a Szépkorúak Társasága csoport, melynek tagjai — mintegy tizenöten — hétfőnként találkoznak, hogy egy jót beszélgessenek, közben pedig csodálatos kézimunkákat készítsenek, számukra ugyanis nagyon fontos a hagyományápolás. Emellett mindenben szívesen segítenek, számíthatok rájuk, ha valamit el kell végezni a kultúrkörben. Tavaly kalácsot sütöttek az anyák napi ünnepségre, karácsonyi csomagokat készítettek, kiállítást állítottak össze a munkáikból. A farsang, a március 15-ei műsor és a hagyományos húsvéti locsolkodás után az idén is köszöntjük az édesanyákat, az év második felében — a tavalyi kedvező fogadtatásra alapozva, amikor telt ház előtt játszottak a művészek — egy-két színházi előadást is vendégül látnánk. Télen hagyományos disznótort rendezünk, és természetesen karácsonyi ünnepséget. Próbáljuk újraindítani a cserkészetet is, mely korábban közkedvelt volt a faluban. Úgy gondolom, sikeres lehet a toborzás, mellyel elsősorban a gyerekeket szeretnénk megszólítani, hiszen régebben tíz-tizenöt tagú cserkészcsapatunk volt.

A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör megújult, kibővült székházában az első nagyszabású rendezvény május 25-én a Keszég Károly-emléknap lesz, melyen — számos vendég jelenlétében — nemcsak a huszadik Közegellenállás riportpályázat eredményeit hirdetik ki, hanem a házavatót is megtartják.


Komáromi Róbert és a szerző felvételei


 

Felkéréses riportpályázat
A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör Keszég Károly (1954—1997) újságírónak, a Napló hetilap főszerkesztőjének emlékére huszadik alkalommal hirdeti meg a KÖZEGELLENÁLLÁS című riportpályázatot.
A jubiláris évre való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, a pályázatot a korábbiaktól eltérő módon írják ki, vagyis FELKÉRIK az eddigi nyerteseket — az első, a második, a harmadik helyezetteket és a különdíjasokat —, hogy vegyenek részt a pályázaton.
A szervezők igyekeznek minden érdekeltet elektronikus levélben elérni, de egyúttal arra kérnek mindenkit, aki az elmúlt tizenkilenc pályázat során díjazott volt, a sajtóban megjelent felhívást tekintse felkérésnek! 
A pályázatra magyar nyelven írt, eddig meg nem jelent RIPORTOKKAL lehet jelentkezni. 
A pályázat jeligés. A pályázóknak zárt borítékban kötelezően mellékelniük kell az adataikat: név, cím, e-mail-cím, telefonszám. 
A munkáknak NÉGY példányban 2019. május 10-éig kell megérkezniük a következő címre:
Riportpályázat, Takáts Rafael Magyar Kultúrkör, Žarko Zrenjanin utca 91., 23325 Padé (Padej).
Az első díj 12 000, a második 10 000, a harmadik 8000 dinár.
A díjátadás 2019. május 25-én lesz Padén, a Keszég Károly-emléknapon.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..