home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hozta formáját a Tiszavirág
Tóth Tibor
2019.10.14.
LXXIV. évf. 41. szám
Hozta formáját a Tiszavirág

A Tiszavirág Kajakklub Zenta egyik legsikeresebb egyesülete. Fehér Csaba tanítványai az országos bajnokságon tizenöt, a tartományi bajnokságon harminchárom érmet lapátoltak össze, valamint a nemzetközi versenyeken is sikerrel képviselték az ország, a város és a klub színeit.

— Hosszú idényen vagyunk túl. Az országos bajnokságon népes mezőny állt össze, hiszen összesen több mint nyolcszázan vágtak neki valamelyik távnak, mi huszonhárman indultunk a legrangosabb hazai versenyen. Nagy hangsúlyt helyeztem az egyéni hajókra, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen érmeink majdnem felét, pontosan hetet, egyéni számokban nyertük. Kiemelném Subotić Igort és Gere Katát, mivel a pionírok között mindketten országos bajnoki címet szereztek 1000 méteren, Kata a serdülők között is megnyerte ezt a számot. A fiúknál van még két-három olyan versenyzőnk, aki közel állt az 1. helyhez. Például Ladóczki Ádám, aki a 4. helyen végzett, de mindössze fél hajóval maradt le az ezüstéremről, vagy az idén még minikajakban indult Kobrehel Tamás és Berec Balázs, akik egyéniben és csapathajóban is bizonyítottak már. A pionírcsapatunkból jövőre többen a serdülők között állnak rajthoz, így válogatózhatnak, és akár nemzetközi sikereket is elérhetnek. A serdülők mezőnyében a pionír korosztályú versenyzőink alkotta mindkét csapathajónk érmes lett. Opauszki Péter 500 és 1000 méteren is döntőzött, bekerült a válogatottba, és indult a szlovákiai Olimpiai Reménységek Fesztiválján, el is jutott a középdöntőig. Az ifiknél nagy skalpot szereztünk, Szabó Dávid és Kaszás Tamás 1000 méteren bronzérmet nyert. A páros a nyár közepén ült egy hajóba, kiemelten készült az országos bajnokságra, és bizonyította, hogy a jövőben ez az érem akár fényesebb is lehet. A felnőttek csapathajókban rendre hozták a várt érmeket és döntős helyezéseket — értékelt Fehér Csaba, a Tiszavirág Kajakklub edzője.


Subotić Marko bekerült az első tízbe a maratoni Eb-n

— Ki kell emelni Subotić Markónak a királyszámban, a kajak egyes 1000 méteren elért bronzát, mely hazai berkekben a Tiszavirág legnagyobb sikerének tekinthető. Marko rendkívül rangos mezőnyben szerezte meg a bronzot, és olyan riválisokat utasított maga mögé, akik a szegedi világbajnokságon közel álltak az érmes helyezésekhez. Éreztük, hogy ez benne van, mivel az elmúlt időszakot iszonyatosan motiváltan csinálta végig. Csalódásként érte, hogy az áprilisi válogató előtt belázasodott, és ott nem tudott a megfelelő szinten teljesíteni. Összesen negyvenöt döntős szereplést értünk el, a pionír korosztályban összesítettben a 2. hely a miénk, az összes korosztályt figyelembe véve pedig a Vojvodina mögött egy picivel lemaradva a bronzéremről a 4. helyen zártuk a csapatversenyt —  mondta Fehér.


A minikajakosok mérlege négy érem

A minikajak-országosbajnokságon tizenhét zentai versenyző indult, a mérleg négy érem, a tartományi bajnokságon pedig a minikajakosok tizenhárom, a nagy kajakosok pedig húsz éremmel gazdagították a klubot. A Tiszavirág népszerűsége töretlen, a gyerekek annyian jelentkeztek a hagyományos kajakiskolába, hogy az edzők — Fehér Csaba és a még egyetemi tanulmányait végző Vartus Árpád —, elegendő hajó és lapát hiányában, kénytelenek voltak két csoportra osztani a tanulókat.


Nem csak kajakozni, mosolyogni is tudnak: a női kajak négyes

A nemzetközi versenyeket tekintve nem beszélhetünk sikertelen szezonról, viszont valamivel jobb eredményekre számítottak a sportág kedvelői.

— A csehországi Račicében az idény elején rendezték meg a junior- és U23-as Európa-bajnokságot, melyen Barta Éva kajak egyes 1000 méteren állt rajthoz. A fiatal versenyző a nemzetközi porondon az idén nem az elvártak szerint teljesített, mindezt orvosolni fogjuk a következő idényre. Subotić Marko a franciaországi maratoni Európa-bajnokságon vett részt, és a 26 km-es távon az előkelő 9. helyen ért célba. Mindössze másfél perccel maradt el a bronztól, ami kétórás verseny esetében nem sok. Vérmes reményekkel utazunk a jövő évi budapesti maratoni Eb-re, ahol az első ötben szeretnénk végezni. Az országos bajnokság után Opauszki Péter egy szabácsi versenyzővel a pozsonyi Olimpiai Reménységek Fesztiválján indult, a páros a középdöntőig jutott. A nemzetközi tapasztalatszerzés ezzel a szerepléssel megtörtént, most már Péteren áll, hogy tovább szeretne-e lépni — mondta Fehér.

A Tiszavirág versenyzői néhány hetes pihenő után, október elején kezdték meg a felkészülést a következő idényre. Ameddig az időjárás engedi, addig vízen maradnak, és gyűjtik a kilométereket. Terveik szerint több száz kilométerrel a kezeikben vonulnának a futásból, úszásból és erőnléti gyakorlatokból álló téli alapozásra. Fehér nagyon hasznosnak tartja az októberi-novemberi időszakot, hiszen a technikai hibákat ekkor lehet leginkább kiküszöbölni, ebben az időszakban nem kell formában lenni, és nem a versenyek állnak a középpontban. A következő év elején edzőtáborba utazik a csapat, korábban Trebinjén és Kotorban készült az évre, 2020-ban minden valószínűség szerint Horvátországban, Metković környékén, a Neretván edzőtáborozik. A géppark négy, a pionírok számára beszerzett keskenyhajóval bővült, valamint a minikajakosoknak vásároltak két hajót.


A Tiszavirág versenyzői tizenöt érmet nyertek az országos bajnokságon

A következő évi válogatási rendszer még nem tisztázott. Fehér reménykedik abban, hogy a rendszer változik, mivel az áprilisi válogatót túl korainak tartja.

— Azok a versenyzők, akik nem tagjai a válogatottkeretnek, hátrányba kerülnek a válogatottakkal szemben, hiszen ők a téli hónapok alatt nem készülhetnek meleg égövi edzőtáborokban. Minden évben előfordul, hogy a válogatott versenyzők áprilisban jobb formát mutatnak, mint a nyári Európa- és világbajnokságon. Nem áprilisban kell csúcsformában lenni! Mindenki számára élet-halál harc a válogatottba kerülés, ezért áprilisra kell a jó forma, de nem a csúcsforma. A válogatót májusban kellene rendezni, ez mégiscsak közelebb van a júniusi Európa-bajnoksághoz, ahol viszont már nem árt a csúcsforma. Nem lehet egy idényben négyszer-ötször csúcsformát időzíteni — mondta Fehér.

A Tiszavirágban remélik, hogy a kellemes időjárás minél tovább kitart, és sokáig a Tiszán maradhatnak, ezzel is gyűjtve a kilométereket a következő idényre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..