home 2024. szeptember 27., Adalbert napja
Online előfizetés
Hova tovább — itthon?
Tóth Lívia
2024.09.26.
LXXIX. évf. 39. szám
Hova tovább — itthon?

A Magyar Nemzeti Tanács az idén is megszervezte oktatási kiállításait, melyek a továbbtanulást ösztönzik a vajdasági, magyar anyanyelvű általános és középiskolás tanulók körében. Az események szakmai partnere Zenta Község Önkormányzata volt.

A középiskola végzőseinek szóló EduExpo után szeptember 26-án, csütörtökön, a második SuliExpóra a magyar tannyelven tanuló 8. osztályos tanulókat hívták meg, akik azokkal a középiskolákkal ismerkedhettek, ahol magyar tannyelvű oktatás (is) folyik, emellett arról is tájékozódhattak, mely kollégiumok várják őket a vajdasági településeken. A rendezvény célja, hogy egy helyszínen és ugyanabban az időpontban szervezetten informálja a nyolcadikos magyar diákokat az anyanyelvű középiskolai továbbtanulás lehetőségeiről. A Magyar Nemzeti Tanács a magyar nyelvű továbbtanulást kívánja ösztönözni, ami hosszú távon hozzájárul a szülőföld iránti szoros elköteleződéshez is. Az MNT programja Magyarország Kormányának támogatásával, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg.

Az eseménynek 30 kiállítója volt, közöttük 23 középiskola és 3 diákotthon, ezeken belül pedig több gimnázium, szakiskolák és művészeti iskolák. A civil szervezetek közül mások mellett jelen volt a Rákóczi Szövetség is. A részvételét mintegy 1100 nyolcadik osztályos tanuló jelezte, 98 kísérő pedagógussal. Ők 54 település 66 általános iskolájából érkeztek.

A megjelenteket elsőként Burány Hajnalka, Zenta község polgármestere köszöntötte, majd Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke szólt a diákokhoz és a pedagógusokhoz. Az eseményt a jövő kapujának nevezte, mely szélesre tárul, és megmutatja a lehetőségeket.

— Ha megkérdeznétek, hogy gimnáziumban, technikumban vagy szakmát tanulva tudtok-e biztosabb jövőt építeni, nem tudnék rá válaszolni. Aki szeretne továbbtanulni, de nem tudja pontosan, hogy mit, az gimnáziumba iratkozik, hogy felkészüljön az egyetemi életre. A technikumban négy év múlva már szakma lesz a kezetekben, és még akkor is továbbtanulhattok. De szakmát tanulva sem elveszett az út, sőt, ma az egyik legnagyobb anyagi biztonságot a leggyorsabban éppen a szakma tudja adni a középiskolásoknak — hangsúlyozta Juhász Bálint, majd arra tért ki, hogy az itt lévő fiatalok között lehetnek a jövő nagy művészei, tudósai, olimpiai bajnokai, tanárai, orvosai. — De az is lehet, hogy valaki egyszerűen csak boldog és elégedett lesz azzal, amit csinál. Steve Jobs mondta: az életben nem az számít, hogy mennyit dolgozol, hanem hogy mennyire szereted azt, amit csinálsz. Ezt adnám én nektek útravalóul.

Jerasz Anikó oktatási államtitkár szerint a nyolcadikosok előtt álló döntéstől függ, hogy a választott hivatásukban meglelik-e az életük értelmét.

— Szerencsére nem vagytok egyedül, veletek vannak a legfontosabb tanácsadóitok ezen az úton, a szülők és a pedagógusok, a család és az iskola. És itt vannak a kiállító oktatási intézmények, a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi képviselőház, a szerbiai oktatási minisztérium. Mi mindannyian azért jöttünk, hogy szurkoljunk nektek, hogy mielőbb sikerüljön választ kapnotok a hova tovább itthon? kérdésre. Mi az élettapasztalataink alapján jól tudjuk azt is, hogy nem mindegy, milyen munkát, hol, milyen körülmények között és főleg mennyi pénzért, milyen társadalmi megbecsüléssel végez az ember. Nyilvánvaló, hogy mindenki a legjobb megoldásra törekszik, de a választott szakma vagy hivatás nem mindig lesz valóban a legjobb, de valószínűleg tartalmazni fogja a kedvező társadalmi pozíció eléréséhez leginkább szükséges két tényező valamelyikét. Ezek pedig napjaink értékvilágában a jó fizetés és az értelmiségi foglalkoztatásokkal járó úgynevezett felemelkedés lehetősége. Teljesen érthető, hogy szüleitek tudatosan jobb életet, jobb foglalkozást igyekeznek biztosítani nektek, de azért ne feledkezzetek meg arról sem, amit a zseniális felfedező, Edison mondott: az élet sikerének titka nem az, ha azt tesszük, amit szeretünk, hanem ha azt szeretjük, amit teszünk.

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, örülnek annak, hogy az iskolai év kezdetén meg tudták szervezni ezt a rendezvényt, melyen a diákok, a szülők, a tanárok figyelmét rá tudják irányítani arra, mennyire fontos időszak előtt állnak a gyermekek.

— Azt gondolom, hogy az életünk során az egyik legmeghatározóbb pont az, amikor befejezi valaki az általános iskolát, és utána el kell dönteni, hova tovább, melyik középiskolába. A Magyar Nemzeti Tanács az oktatási minisztériummal és az illetékes tartományi titkársággal együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy magyar nyelven minél több szak nyíljon meg az elkövetkező időszakban is. Ettől az évtől kezdődően a középiskolába első alkalommal beiratkozó fiataloknak is adunk egy kis támogatást, 5000 dinárt, amit minden magyar nyelven tanuló elsős középiskolás megkap karácsonyig. Ezt szeretnénk folytatni és kibővíteni a következő években. Őszintén bízom benne, hogy a fiatalok arra a szakra jutnak majd be, amire szeretnének, és olyan pályát választanak, amelyen szívesen tevékenykednek, mert ha szeretjük azt, amit csinálunk, akkor sokkal könnyebben megy — hallottuk Fremond Árpádtól.

A SuliExpón is volt tombola, melyen kisorsolták a rendezvényt támogató cégek, vállalkozások, intézmények ajándékait, melyeket az oktatási intézmények és a tanulók nyerhettek meg. Az összejövetel vendége Paulina és zenekara volt.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..