home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Horizont Európa
Talpai Lóránt
2021.03.25.
LXXVI. évf. 12. szám
Horizont Európa

95,5 milliárd eurós költségvetés — Magyarország együttműködése az Egyesült Királysággal — Aggasztó járványhelyzet a Balkánon és Közép-Európában

95,5 milliárd eurós költségvetés

Az Európai Bizottság elfogadta az unió új kutatási és innovációs programjának, a Horizont Európának az első stratégiai tervét, mely a vonatkozó tevékenységek támogatásával kívánja elérni a klímasemleges Európa megteremtését, valamint a digitális korra való felkészülést — közölte az uniós bizottság. A Horizont Európa program, melynek költségvetése 95,5 milliárd euró, a következő négy évben stratégiai irányvonalakat határoz meg a megvalósítani kívánt kutatási és innovációs beruházásokhoz. A tervek között szerepel a nyitott stratégiai autonómia előmozdítása a kulcsfontosságú digitális, alap- és a kialakulóban lévő technológiák, ágazatok fejlesztése terén betöltött vezető szerep révén. Helyre kívánja állítani Európa ökoszisztémáit és biodiverzitását, támogatja a természeti erőforrásokkal folytatott fenntartható gazdálkodást, továbbá el szeretné érni, hogy Európa legyen az első digitalizált, körforgásos, klímasemleges és fenntartható gazdaság. A stratégiai terv ezenkívül meghatározza a Horizont Európa keretében támogatni kívánt társfinanszírozott és közös programozású európai partnerségeket, uniós küldetéseket. A partnerségek olyan kritikus területekre terjednek ki, mint az energia, a közlekedés, a biodiverzitás, az egészségügy, az élelmiszeripar és a körforgásos gazdaság. 

 

Magyarország együttműködése az Egyesült Királysággal

A lehető legszorosabb együttműködés fenntartására törekszik Magyarország az Egyesült Királysággal azután, hogy az ország kilépett az Európai Unióból —közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta, hogy az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi, illetve együttműködési megállapodást január óta alkalmazzák, véglegesen pedig várhatóan május elején lép hatályba. A szabadkereskedelmi megállapodás miatt a nem vámjellegű bürokratikus akadályok mind a brit, mind az uniós tagállamok vállalatai számára többletköltségekkel és -terhekkel járnak — mondta, kiemelve: Magyarország mindent megtesz azért, hogy a megállapodás végrehajtásánál a magyar vállalkozások érdekeit sikerüljön érvényesíteni. Hozzátette: az adminisztratív és egyéb kereskedelmi nehézségek miatt olyan eljárásrend kialakítása a cél, amely menedzselhetővé teszi az új típusú együttműködést. Szijjártó Péter hatalmas veszteségnek tartja, hogy az Egyesült Királyság elhagyta az Európai Uniót.

 

Aggasztó járványhelyzet a Balkánon és Közép-Európában

Európában már harmadik hete emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma — jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális veszélyhelyzeti vezetője. „Különösen aggasztó a járványhelyzet a Balkánon, valamint több másik közép-európai országban” — közölte Catherine Smallwood, hozzátéve, hogy a halálos áldozatok és a kórházban ápolt fertőzöttek száma jelenleg itt az egyik legmagasabb a világon. A WHO európai irodáját vezető Hans Kluge kiemelte: a növekvő számok jól mutatják az egészségügyi óvintézkedések fenntartásának szükségességét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..