home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Horgosi hétköznapok
Tóth Tibor
2019.02.16.
LXXIV. évf. 6. szám
Horgosi hétköznapok

Horgos központjába érve meglepő csend fogadott.


Az egészégház jelentős felújításon esett át

Korábban nyüzsgött a település, úton-útfélen járókelőkkel találkozhattunk, viszont ezen a január végi pénteki napon csak itt-ott lehetett látni néhány helybelit, aki a boltból vagy a péktől kilépve szaporán szedte a lábát, vagy pedig tekintetét komolyan maga elé szegezve sietett a dolgára. Az elvándorlás és a határ közelsége nyújtotta lehetőségek ellenére azért még vannak, akik itthon képzelik el jövőjüket, és eszük ágában sincs másik országban élni. Számukra, az időközben hazatértekre, illetve a jövőben visszatérni kívánókra gondolva a helyi közösség vezetősége megpróbál minden tőle telhetőt megtenni, hogy Horgoson újra pezsegjen az élet.

Sors Róbert 2016-ban vette át a tanácselnöki tisztséget, de elmondása szerint abban, illetve a rá következő évben a falu és a közösség talpra állításával kellett foglalkoznia, hiszen elődjei meglehetősen szétzilált állapotban levő örökséget hagytak rá.

— Az igazi munkát 2017-ben tudtuk elkezdeni, ekkor leadtuk a terveket, melyek egy része az elmúlt évben meg is valósult. Olyan középületeket sikerült felújítanunk, amelyekhez legalább negyven éve nem nyúlt hozzá senki. A Kárász Karolina Általános Iskola egy része és tornaterme új nyílászárókat kapott, a parketta is fel lett újítva, az ablakok elé védőhálók kerültek, a régi stílusban készült folyosót pedig új alapokkal erősítették meg. Az iskola udvarát parkosították, új kandelábereket és padokat helyeztek el, a létesítmény előtt pedig parkoló épült. Informatikai teremmel és gyereksarokkal is gazdagodott az intézmény, ami a tanulók számára is rendkívül nagy jelentőséggel bír. A nyár folyamán lecserélték az óvoda ajtóit és egyéb nyílászáróit, belülről újrameszelték a folyosót és a termeket, a gyerekeket az ősszel teljesen új bútorzat várta. Az egészségházban is jelentős felújításra került sor: szigetelték az épületet, kicserélték a nyílászárókat és a teljes fűtésrendszert a kazántól a fűtőtestekig. Felújítottuk és bővítettük a művelődési ház mögött levő, a migránsinvázió alatt fürdőhellyé vált játszóteret. A kertek felől kerítést húztunk fel, a játékokat átfestettük, megjavítottuk, és egy új, több elemből álló játékot állítottunk fel. Kamerákkal figyeljük a létesítményt. Rongálások továbbra is előfordulnak, de a biztonsági rendszernek hála tudjuk, kik azok, akik a felesleges energiájukat itt vezetik le. Új aszfalt került az országhatártól a kispiaci bekötőútig, valamint az autóbusz-állomástól az említett bekötőútig vezető szakaszra. Az idén például a központ és Kisgyála közötti utat szeretnénk újraaszfaltozni. Tizen-egynéhány utcát zúzott kővel borítottunk be. Olyan utcák ezek, amelyek a földekre vezetnek, és egy kis eső esetén eddig szinte lehetetlen volt közlekedni rajtuk. A Kamarási-erdő Horgos történelmi helye, jelenleg idegenforgalmi övezetként tartják nyilván. Régen ott turisztikai központ működött, csónakázni lehetett, étterem, úszómedence, kaszinó és vasútállomás is üzemelt az 1900-as évek elején. A Kárász-kastélyon kívül még számos emlékhellyel büszkélkedhetünk, melyek visszaszármaztatási folyamat alatt állnak, így nem tudunk velük mit kezdeni.


A felújított és új elemekkel gazdagodott játszótér


Papíron Horgos területének 51%-án épült ki szennyvízelvezető rendszer. A bővítésre már beadták a terveket az illetékes szervekhez, jelenleg a tervrajzok készítése tart. A Magyarkanizsától Horgosig húzódó K—12-es öntözőcsatorna tisztítása is megtörtént, ami a mezőgazdasági termelők számára nélkülözhetetlen. A ’80-as években lecsapolt és termőterületté alakított Kender-tó helyreállítása, valamint a Kamarási-erdő revitalizációja is fontos lenne a horgosiak számára. A Nagyberuházási Igazgatóság évente mintegy 20 millió dinárt fektet be a horgosi ipari parkba, melyet a faluvezetőség értesülései szerint az idén át is adhatnak. Az áramot, az ivóvizet már bevezették, a közelmúltban aszfaltoztak is, megépítették az esővíz-elvezető árkokat és lefektették az optikai kábeleket. Mindannyian abban bíznak, hogy az átadás után befektetők érkeznek, és a régi nemzetközi út melletti területen gyárak épülhetnek.


A kerékpárút befejezéséhez még másfél kilométer hiányzik

A tervek felől érdeklődve Sors Róbert leszögezte, hogy ők átadták a projektumokat, a megvalósítás azonban nem tőlük függ. A helyi közösségnek nincsenek saját eszközei, Horgoson pedig, egyetlen faluként a községben, 2012 óta nem létezik helyi járulék. Prioritásként utcák aszfaltozását, gyalogjárdák és kerékpárút építését jelölte meg.

— A Horgos 2 határra vezető út mentén nincs gyalogjárda. 2017-ben 700 000 autó haladt át azon a szakaszon, és mondanom sem kell, hogy mindez mennyire veszélyes a kényszerből az úttesten közlekedő kerékpárosokra és gyalogosokra. A másfél kilométeres szakaszon mintegy 30 millió dinár értékű út létesülne, mely a kerékpáros- és a gyalogosforgalomnak egyaránt megfelelne. A Magyarkanizsa irányába húzódó kerékpárút befejezéséhez még másfél kilométer hiányzik, viszont a legnehezebb szakasz még hátravan. A Temető utca aszfaltozása és a Virág utca szélesítése is fontos.

A tavasszal megkezdődik az ivóvízhálózat csöveinek cseréje, a művelődési ház bútorzatára már több éve várnak — amíg ez nincs meg, addig hivatalosan nem adható át az épület —, és a dűlőutak javítása is a 2019. évi tervek között szerepel.


A művelődési ház (a szerző felvételei)

Szinte felsorolni sem lehet, mennyi eseménynek adott otthont a település az elmúlt évben. Horgoson is vendégszerepelt a Vándormozi, a Bartók Béla Művelődési Egyesület megünnepelte fennállásának 80. évfordulóját, a borászok megtartották a Vince-napi ünnepségüket, és az iskola is megünnepelte saját napját. Községi tűzoltóverseny, cserkészeknek sportnap, Szent István-nap, Bartók-nap, szüreti napok, az advent megünneplése, szólótáncfesztivál, Luca-napi táncház, számos megemlékezés és koszorúzás színesítette a horgosi rendezvények palettáját.

— A Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete, a Néprajzi Múzeum és a Hagyományok Háza a Tiszta forrás település címmel tüntette ki Horgost. Ezt az elismerést eddig öt helység kapta meg a Kárpát-medencében, Délvidéken mi vagyunk az egyetlenek. Bartók Béla zeneszerző és népzenekutató 1906-ban Horgoson gyűjtött népdalokat, melyek hangfelvételeit is hallhattuk. Újszentivánnal testvértelepülési szerződést írtunk alá, Kétpóval az idén kerül erre sor, emellett Mindszenttel is lépéseket tettünk ez irányba.

A több civil szervezet közül a legaktívabb a már említett művelődési egyesület, az 1911-ben alakult labdarúgóklub, a 125 éves tűzoltó-egyesület, a Horgosiak Horgosért szervezet, a segítségnyújtó csoport és a Szent Orbán Borlovagrend.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..