home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Horgászok a vizes élőhelyek fenntartásáért
Zsellér István
2024.04.17.
LXXIX. évf. 16. szám
Horgászok a vizes élőhelyek fenntartásáért

A kupuszinai Süllő horgászegyesület éves közgyűlését nemrégiben tartották meg.  Mivel az elnökség mandátuma ebben az évben jár le, ezért megejtették a tisztújítást is.

A horgászat itt nagyon népszerű, hiszen a Duna és a holtágak igen közel fekszenek a faluhoz. Emellett az egyesület a helyi sajátosságoknak megfelelően alappillére a falu életének, sokszor vesz részt a különböző eseményekben, legyenek azok közcélú vagy csak a közösség összetartását szolgáló rendezvények. Így minden évben megszervezik a hosszú időszakra visszatekintő halpaprikásfőző versenyt, mely a szakácsok tehetségének ellenőrzése mellett arra is ad lehetőséget, hogy a helyiek és a környékbeliek az év közbeni sok teendő után egy kicsit megpihenhessenek, és ápolhassák egymás közti kapcsolataikat.

Az összejövetelen megtudhattuk, hogy az egyesület a múlt évben nemcsak a helyiek számára fontos beruházásokat végzett el, mint például a klubhelyiségek javítása, hanem olyan tevékenységekben is részt vett, amelyek lényegesek a vizes élőhelyek fenntartása szempontjából. Hosszabb ideje téma az is, hogy az egyesület otthonát adó víz, a Sárkány-Duna-holtág feltöltésére találjanak valamilyen megoldást. Ez a vízterület a Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátum területén fekszik, és része egy igen komplex ökoszisztémának. Érdekességként megemlíthető, hogy az általánosan ismert halfajok mellett itt él a fekete sügér is, mely egyre népszerűbb sporthal. Mindezek mellett súlyos gondokkal is szembesülnek a horgászok a vízgazdával együtt, ez pedig a halállomány intenzív csökkenése. Erre az évtizedes próbálkozások ellenére sem találtak megoldást, a gond okozatainak sokrétűsége miatt a próbálkozások nem hoztak kellő eredményt. A rendszerszintű megoldás már régen várat magára, a pozitív fordulatra pedig nagy szükség lenne, méghozzá záros határidőn belül.

Fényképezte: Zsellér István

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..