home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hoppon maradt családok
VARJÚ Sára
2013.01.23.
LXVIII. évf. 4. szám
Hoppon maradt családok

A Rekontra ötödik adásának témája az alkotmányellenesnek minősített családtámogatás volt. A vendégek soraiban helyet foglalt Molnár Ervin négygyermekes családapa, Hauk Henrik szintén négy gyermek édesapja, akinek hármas ikrei decemberben születtek, Kávai Szabolcs, a VMSZ egykori tartományi képviselője, a vajdasági parlament demográfiai bizottságának tagja, két gyermek édesapja, és Sándor József, a Szerbia Egyesült Régió köztársasági képviselője, aki nyolc évig volt tartományi képviselő. József nős, két gyermeke van.

Molnár Ervin Dániában dolgozott, jelenleg munkanélküli. Szerbiában nem kap munkát, de külföldre már nem menne, mert nem szeretné egyedül hagyni a családját. Az élettársa munkaviszonyban van, ám minimálbérért dolgozik. Henrik parkolóőr-ellenőr, felesége munkanélküli, és tavaly októberben adott életet egy ikerpárnak.

A vitaindító első „kártyán” szereplő mondatai azok az állítások voltak, amelyek az interneten megjelent írások alatt a leggyakrabban fordultak elő: „A támogatásra nem lehet alapozni a gyermekvállalást, ez nem lehet szempont”, illetve: „Ha tudjuk, hogy nem kapunk támogatást, akkor nem vállaljuk, mert nincs miből”. Fehér Márta műsorvezető először a szülők véleményét kérte ki a két kijelentésről.

— Nálunk nem játszott szerepet a támogatás. Három gyermeket szerettünk volna, de úgy hozta a sors, hogy negyedik is lett, és természetesen nagyon örülünk neki. És amikor megtudtuk, hogy nekünk is járna a támogatás, akkor számítottunk rá — válaszolta Hauk Henrik.

— Szerbiában a pénzen keresztül ítélünk meg mindent, anyagi szempontból latolgatjuk a lehetőségeinket, és ez alapján döntünk a gyermekvállalásról is. Amikor kiderült, hogy a párom terhes, nem is volt tudomásunk erről a támogatásról. Nem a támogatásra számítva vállaltunk még egy gyermeket, de amikor megtudtuk, hogy nekünk is járna segély, akkor hitelt vettünk fel, abban bízva, hogy azt majd később a kapott pénzből visszafizetjük — magyarázta Molnár Ervin.

Fehér Márta Sándor Józsefet arról kérdezte, hogy a köztársasági hatalom az elmúlt időszakban foglalkozott-e a demográfiai kérdésekkel és az egyéb támogatásokkal.

— A szerb parlamentben naponta felmerül ez a téma, a köztársaságban ugyanis sokkal nagyobb nehézségnek számít, mint itt, mert nem foglalkoztak vele rendszeresen. Az első intézkedéseket, például az áfa-törvény módosítását, a költségvetés kapcsán vezették be, mely törvények értelmében a születendő gyermek utáni első két évben visszaigényelhető az adó — mondta a köztársasági képviselő.

A szülők erre reagálva elmondták, hogy nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, mivel az üzletközpontokban kapható babakelengyék sokkal drágábbak, mint a piacon, ezért ott kénytelenek megvenni, csakhogy ott nem kapnak érte számlát.

A további két kérdés pedig a következő: Akkor most mi a helyzet, lesz támogatás, vagy sem? és Amíg e kérdés meg nem oldódik, addig mit eszünk?

— Január elsejétől havi tizenkétezer dinárban részesülnek a harmadik gyermeket vállaló szülők. Ez előrelépés, de szerintem nem tökéletes a rendszer, mert korábban, amikor a családok egy összegben kapták a támogatást, akkor sokuk nem rendeltetésszerűen használta fel, hanem egy hét alatt elköltötte. Ha havonta kapják a segélyt, akkor nagyobb az esélye annak, hogy nem kötlik el azonnal másra, hanem a gyermekeikre fordítják. A tökéletes támogatási rendszer nemcsak pénzbeli segélyt nyújtana, hanem a költségek, például a kommunális szolgáltatások csökkentésén alapulna: egy három-négy gyermekes családnak ugyanis nem akkorák a közüzemi költségei, mint mondjuk egy magányos nyugdíjasnak — fejtette ki véleményét Kávai Szabolcs.

Mi lesz azokkal a családokkal, amelyek gyermekei abban az időszakban születtek, amikor szünetelt a támogatás juttatása? — tette fel a kérdést a témavezető.

— A tartomány visszamenőleges hatállyal ki fogja fizetni a kettős ikrek után járó 400 ezer dinárt, illetve a hármas ikrek után járó 600 ezer dinárt — mondta Kávai.

Hauk Henrik egy olyan dokumentumot mutatta be a műsorban, amely arra vonatkozik, hogy a szülő csak abban az esetben igényelheti iskolás gyermeke számára az ingyenes uzsonnát, ha a család bevétele nem több 26 ezer dinárnál.

— Ez nevetséges összeg — mondta a négygyermekes családapa.

— Ezek a szabályok községenként változnak, Kanizsán például több mint ötszáz gyermek uzsonnázhat ingyen sokkal kedvezőbb feltételekkel — magyarázta Kávai Szabolcs.

A műsor harmadik vitaindító két mondata a következő volt: „Senki sem törődik a családokkal, a politikusok csak rizsáznak” és „A gyermekvállalás nemzeti és országos érdek is”.

A témaindító mondathoz Hauk Henrik szólalt hozzá. Elmondta, hogy jó dolognak tartja a támogatási összeg részletekben való kifizetését, de továbbra is kérdés, hogy mi lesz a családi pótlék szüneteltetésének időszakban született gyermekek támogatásával.

 

— Elhangzottak már olyan híresztelések, hogy az alkotmánybíróság jóváhagyta ezeknek az elmaradt támogatásoknak a kifizetését, de nem értem, hogy pontosan miről is van szó, hiszen olyan okmányt kaptunk az ombudsmantól, amely szerint az alkotmánybíróság nem tiltotta be ezeknek a pénzösszegeknek a kifizetését, sőt továbbra is jóváhagyja.

Az „Egyszer volt, hol nem volt... Nagyszüleink tíz gyermeket neveltek” és a „Ki hisz már a mesékben? El innen az Üveghegyen túlra!” témazáró két mondatra a szülők reagáltak.

— Idővel nőttek az igények és a társadalmi elvárások is, úgyhogy most már az ingyenes oktatás is sokba kerül. A kirándulásokat fizetni kell és a tanszereket is. Nem a pénz végett vállaltam a gyerekeket, és nagyon gazdagnak tartom magamat, mert négy gyermek apja lehetek. Mi nem fontolgatjuk, hogy elhagyjuk a szülőföldünket — mondta Hauk Henrik.

— Régen nem számított a szegénység, de az utóbbi időben elterjedt a nézet, hogy a gazdagabb családok vállalnak több gyermeket, holott ez nem így van — jelentette ki Kávai Szabolcs, majd a műsorvezető kérdésére válaszolva elmondta: örömmel fogadja, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség aktívan részt vesz a Magyar Nemzeti Tanács demográfiai stratégiájának kialakításában.

— Összefogással olyan mechanizmusokat kell létrehozni, amelyek mindenkit arra ösztönöznek, hogy a szülőföldjén maradjanak, az állami támogatások jóvoltából is — fejezte be a gondolatot Sándor József.

November végén új műsorral jelentkezett a Pannon RTV Rekontra címmel. Az egyedülálló élő vitaműsor keddenként este fél kilenctől látható Fehér Márta szerkesztő vezetésével, aki ezúttal moderátori szerepet is betölt. Az egyórás műsorban kettő vagy több különféle szemléletű, véleményű személy igyekszik meggyőzni ellenfelét, vagy bemutatni ellenkező álláspontját. A műsor ideje alatt a nézők is bármikor bátran elmondhatják véleményüket az adott témával kapcsolatban a Rekontra Facebook oldalán, illetve ugyanitt kérdéseket is feltehetnek.
 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..