home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hontalanná válni saját szülőföldünkön?
Talpai Lóránt
2011.11.30.
LXVI. évf. 48. szám
Hontalanná válni saját szülőföldünkön?

''Továbbra is ragaszkodok az alkotmányos jogaimhoz” - Boldoghy Olivér nyilatkozik a Hét Nap olvasói számáraA szlovák kormány immár nem először törölte ki magát a civilizáltnak tekinthető Európa történelméből. A kettős állampolgárság eltörlése és azon polgárok meghurcoltatása,...

''Továbbra is ragaszkodok az alkotmányos jogaimhoz” - Boldoghy Olivér nyilatkozik a Hét Nap olvasói számára
A szlovák kormány immár nem először törölte ki magát a civilizáltnak tekinthető Európa történelméből. A kettős állampolgárság eltörlése és azon polgárok meghurcoltatása, akik más ország (többnyire anyaországi) állampolgárságáért folyamodnak, nemcsak kirívóan diszkriminatív, hanem, mélységesen sérti is Európa egykoron megvetett demokratikus alapjait. Egy felvidéki fiatalember, Boldoghy Olivér esete még talán azok számára is furcsa, akik kevésbé jártasak a nemzetpolitikában. Mint ismeretes, a szlovák belügyminisztérium megvonta Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozótól a szlovák állampolgárságát, miután a nyáron felvette a magyar állampolgárságot. Az Egy jobb Komáromért polgári társulás aktivistája megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, és ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált. A határozatot szerint minden személyes dokumentumát bevonhatják, és 2012. február 14-én pedig kitoloncolhatják az országból. Az egyetlen megoldás az volna számára, ha tartózkodási engedélyéért folyamodna, de ezáltal elismerné, hogy idegen a szülőföldjén. A magyar kormány egyébként minden támogatást megad Boldoghy Olivér révkomáromi színművésznek - közölte Martonyi János. Mint fogalmazott: ,,Nagyon bízom abban, hogy ez egy eseti elszigetelt lépés. És abban is nagyon bízom, hogy az egyébként jól alakuló magyar-szlovák kapcsolatokra ez nem gyakorol majd határozott befolyást." Az ügy kapcsán Németh Zsolt, a külügyi tárca parlamenti államtitkára a Külügyminisztériumba kérette Peter Weiss budapesti szlovák nagykövetet. A megbeszélésen Németh Zsolt kiemelte: az eljárást az Európai Unió alapértékeivel ellentétesnek tartja, és a leghatározottabban visszautasítja a szlovákiai magyarság megfélemlítését. Továbbá Magyarország minden rendelkezésére álló belső, kétoldalú és nemzetközi jogi lépést támogatni kíván annak érdekében, hogy a jogfosztott személy visszakaphassa jogát arra, hogy szülőföldjén boldogulhasson, továbbá hogy a diszkriminatív jogszabályt ne érvényesítsék, és a demokratikus jogelveknek megfelelően módosítsák.
Tehát Boldoghy Olivér esete rendkívüli módon rávilágít arra, hogy ezen térség, függetlenül az egyes országok uniós tagságától még mindég elég távol áll egy ideális, élhető Európától. Maga az érintett a következőképpen fogalmazta meg jelenlegi érzéseit, benyomását a saját ügyével kapcsolatban a Hét Nap olvasói számára:
''Az ügy egyelőre ott tart, hogy én személyesen ragaszkodok az alkotmányos jogaimhoz, a miniszterelnök asszonynak is többször kifejtettem az álláspontomat, hogy nem vagyok hajlandó megválni a szlovák állampolgárságtól, amellett, hogy a magyar állampolgárságot is felvettem, és várom az Alkotmánybíróság döntését. Én abban bízok, hogy ez a döntés mielőbb megszületik, talán a média, illetve a nagy nyilvánosság is hozzásegít az döntés gyorsításához. Remélem, hogy az alkotmánybírók belátják, hogy a Fico-féle törvény teljesen abszurd és káros, nemcsak nekem és hasonló sorsú társaimnak, hanem az egész itt élő társadalomnak. Mi egyébként tovább folytatjuk az ismert petíciós mozgalmat a törvény megszüntetése érdekében, továbbra is gyűjtjük az aláírásokat, mivel az államnak is be kellene látnia, hogy ilyen törvény az ország megítélésének is rossz az európai közösségben. Nagyon bízok abban, hogy rövidesen elérjük a célunkat és valamilyen módon harmonizálják a törvényeket. A legújabb fejlemény egyébként az, hogy december 14-ére összehívták a vegyes bizottságokat, tehát a két fél tárgyalni fog, megpróbálnak majd valamilyen úton-módon a végére járni az ügynek. Azt még el kell mondanom, hogy álságosnak tartom Dzurinda külügyminiszter legutóbbi kijelentését, mely szerint mindezért a magyar honosítási törvényt kell okolni. Ez egyszerűen nevetséges, hiszen nem a magyar állam vette el az állampolgárságomat, hanem a szlovák, mégpedig egy rendkívül káros és soviniszta törvény miatt, amit a Fico-féle kabinet dolgozott ki 2010 nyarán. Azt is fontos még kiemelni, hogy Szlovákia ugyanazon az etnikai elven alapuló honosítási törvényt alkalmazott nem kevés ideig (ha nem tévedek, mintegy tíz éven keresztül), szinte osztogatták a szlovák állampolgárságot olyan külföldön élő szlovákoknak, akik szinte még térképen is alig látták az országot. Ráadásul ezek a szlovák állampolgárok a mai napig szavazhatnak is.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..