home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Honismereti Verseny: a múltból erőt merítve kell jövőt építeni
(Szerkesztőségi összefoglaló)
2022.11.21.
LXXVII. évf. 46. szám
Honismereti Verseny: a múltból erőt merítve kell jövőt építeni

Az általános iskolásoknál az adaiak, a középiskolásoknál pedig a topolyaiak bizonyultak a legjobbnak az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének hagyományos, 27-ik alkalommal megszervezett Honismereti Versenyén, amelyen ezúttal Petőfi Sándor életét és korát dolgozták fel. A diákvetélkedőt ezúttal is a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában tartották meg, ahol összesen 25 általános iskolás és 8 középiskolás csapat mérte össze tudását.

A magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából a magyar országgyűlés a 2022-es és 2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította, ehhez igazodott az idei Honismereti Verseny is.

Az esemény huszonhét évvel ezelőtt azzal a céllal indult el, hogy a vajdasági diákok alaposabban megismerjék a magyarság múltját, történelmét és kultúráját, ezzel is erősítve magyar nemzeti identitásukat – emelte ki a vetélkedő megnyitóján De Negri Ibolya. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke arról beszélt, a megmérettetés résztvevői megismerik a múltat, melyből erőt merítve építhetik a jövőt.

Az idei vetélkedő fővédnöke Kaposi József, egyetemi docens, a Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozatának elnöke volt, aki azt üzente a diákoknak, hogy a jövőben is tartsák meg szabadságszeretetüket, és legyenek felszabadultak és kreatívok. Mint mondta, a versenyre való felkészülés okán már mindenki győztesnek tekinthető.

A középiskolások munkáit dr. Mészáros Zoltán történész és Éter Pandurcsek Bettina magyar nyelv és irodalom szakos tanár értékelte, az általános iskolásokat pedig Sárosi Gabriella és Barát Gábor Gergely történelem szakos tanárok, Jovánovity Patyerek Réka magyar nyelv és irodalom szakos tanár zsűrizte.

Az általános iskolások között legjobbak voltak az adai Cseh Károly Általános Iskola tanulói, Pálfi Andor, Tóth Dorián és Katona Kitti. Második helyezést értek el az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói, Ferenci Orsolya, Szabó Vivien és Varnyú Leóna. A harmadik helyen két iskola csapata osztozott, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola tanulói, Bózsits Noémi, Gyapjas Zsóka és Kiss Emili, valamint a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola csapata, Bőviz Zsóka, Soós Fanni és Füstös Emma. Ebben a korcsoportban különdíjat is kiosztottak, ezt a bácskertesi József Attila Általános Iskola tanulói érdemelték ki, Popovics Regina, Surján Csenge, Vincze László és Fridrik Alex.

A középiskolások között a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola diákjai, néz szerint Barna Anasztázia, Pusztai Inez és Dudás Julianna bizonyultak a legjobbnak. Másodikak lettek a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulói, Özvegy Dianna, Özvegy Tamara és Dudás Zsófia. A harmadik helyet pedig a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola diákjai szerezték meg, Kincses Kitty, Szabó Léna és Faragó Nina.

Az idei versenyre érkeztek diákok Szabadkáról, Magyarkanizsáról, Zentáról, Topolyáról, Óbecséről, valamint Hajdújárásról, Horgosról, Csantavérről, Oromról, Adáról, Bácsfeketehegyről, Temerinből, Tordáról, Magyarittabéről, Magyarcsernyéről és Bácskertesről is, mintegy 100 tanuló mérte össze tudását.

Fényképezte: Kovács Filip

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..