home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Honfoglalás Magyarkanizsán
BÖDŐ Sándor
2014.08.27.
LXIX. évf. 35. szám
Honfoglalás Magyarkanizsán

Az idén Demjén Ferenc nagy sikerű koncertje zárta Szent István és az új kenyér ünnepét

Hatalmas tömeg vett részt vasárnap este Magyarkanizsán államalapító királyunk, Szent István és az új kenyér ünnepén.

A rendezvénysorozat szombaton este kezdődött, amikor a város központjában felállított nagyszínpadon előbb a helybeli Bolero és az M-Plus táncklubok tagjai léptek fel, majd Kiskunhalas — Magyarkanizsa legrégibb testvérvárosa — Halas nevű táncegyüttese kápráztatta el a közönséget. A néptánc után táncház, majd egy kis eső áztatta retródiszkó zárta a napot Dj Maxyval a keverőpult mögött.

Az időjárás tekintetében a vasárnap sokkal szebben indult, mint ahogyan a szombat befejeződött, és noha a délutáni órákban már gyülekeztek a felhők a város felett, az ünneplőket ezúttal elkerülte az eső. 

Délelőtt a Szent Őrangyalok katolikus és a Szent Mihály arkangyal pravoszláv templomban megáldották az új kenyeret, mellyel a jelenlévők a Fő térre vonultak. Az ott folyó kézműves- és Kerekítő-foglalkozás óriási tetszést aratott a kicsinyek körében. Ezután a gyerekeket és szüleiket a Kolompos együttes szórakoztatta ebédidőig.

Délután sorra léptek fel a község művelődési egyesületei, majd bemutatkoztak a szabadkai Interetno Fesztivál lett és macedón vendégtáncosai.

A legszebb kenyér versenybe húszat neveztek be a pékek, a civil szervezetek és a magánszemélyek. Az utóbbiak közül az oromhegyesi Erdélyi Leonida kenyere bizonyult a legszebbnek. A civil szervezetek sorában ismét a martonosi Testvériség Művelődési Egyesület vitte el a pálmát, a pékek közül pedig a Braća pékség lett a legjobb. Ezután elhangzott a polgármesteri beszéd, majd Bimbó Mihály megszegte és szétosztotta a megáldott új kenyeret, s erre a sorsra jutott a versenyre készített kenyerek többsége is. 

A zentai Tisza Menti Fúvószenekar nagyszerű műsora után a művelődési programok koronájaként este 8 órakor színpadra lépett a rendezvény sztárvendége, Demjén Ferenc Kossuth-díjas előadóművész. Ő legszebb és az alkalomhoz is illő dalaival, közöttük is a legnépszerűbb Honfoglalással kápráztatta el a többezres tömeget. A koncert után látványos tűzijáték, majd a szabadkai Chick Norris Band fellépése zárta az ünnepet.

A kísérőesemények sorában a megjelentek megtekinthették a Vajdasági Képzőművészeti Kör tárlatát, a Fő utcán válogathattak a kézműves-kirakodóvásár igen gazdag kínálatából, a gyerekeket vidámpark fogadta, valamint finom ételekben és hideg italokban sem volt hiány.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..