home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hónapokig áram nélkül
Tóth Lívia
2012.11.14.
LXVII. évf. 46. szám
Hónapokig áram nélkül

Amikor megérkeztünk Buránysoron a nyugdíjas-egyesület által használt épülethez, Árva Etelka elnök, Híres Ede titkár, Szecsei Veronika pénztáros és Perpauer Attila, a kevi Móra István Művelődési Egyesület elnöke, községi képviselő örömmel fogadott minket. Jókedvük oka az volt, hogy a majdnem három hónapos szünet után ismét felkapcsolhatták a villanyt a teremben. Ezt a borongós, szürke délelőttön egyáltalán nem bántuk.

A nyugdíjasok is a közösséghez tartoznak
— Még augusztusban, egy csütörtökön, a szokásos összejövetelünk napján vettük észre, hogy nincs áram. Mivel akkoriban javították, aszfaltozták az épület előtt lévő utat, arra gyanakodtunk, a munkálatok következtében történt a meghibásodás. Közben volt egy vihar is, a faluban több helyen szünetelt az áramszolgáltatás. Kijöttek a szerelők, de nekünk azt mondták, itt a föld alatti vezetékkel van a baj — kezdett bele a történetbe Híres Ede. — Először a helyi közösséghez fordultam, mert úgy gondoltam, neki kellene intézkednie, aztán másoknál is jártam, de a helyzet heteken át nem változott. Mindenki azt kérdezte, ki az épület tulajdonosa és milyen alapon használjuk. Úgy vettük észre, az a legnagyobb kifogás, hogy az objektum magántulajdonban van. Csakhogy már huzamosabb ideje a nyugdíjasoknak ad otthont! Azt fájlaljuk a leginkább, hogy noha hónapokig nem volt áram, a helyi közösség mégsem tett semmit az érdekünkben. El sem jöttek, meg sem nézték, mi a probléma. Lehet, hogy az épület magánkézben van, de mi járunk ide, a nyugdíjasok pedig még nincsenek privatizálva, ők is a közösséghez tartoznak.
— Én jó két hónap után kerültem a képbe — veszi át a szót Perpauer Attila. — Amikor már nem tudtak kihez fordulni, nekem panaszolták el a bajukat. Több tiszteletkört tettem, mire sikerült olyan szintre hozni a ügyet, hogy elinduljon valamilyen mozgolódás. A helyi közösség elnökétől azt a választ kaptam, mivel magánházról van szó, ők nem illetékesek a javítás elrendelésében. Értesítettük a tulajdonost, Bicók Róbertet, és ő készségesen vállalta, helyreállíttatja az áramszolgáltatást, hogy a nyugdíjas-egyesület továbbra is megfelelő körülmények között végezhesse a munkáját. Mert nagyon aktív szervezetről van szó, melynek tagjai igyekeznek sorstársaikon, az idős embereken segíteni.

Valakik szándékosan gerjesztik a viszályt?
— Az épület korábban a zentai vendéglátó-ipari és kereskedelmi vállalathoz tartozott. Amikor 1998-ban elkaptuk, felvállaltuk a karbantartását — mondta Árva Etelka. — Később privatizálták a céget és Bicók Róbert lett az új tulajdonos. Kijöttek, leltárt készítettek és azt mondták, a miénk maradhat továbbra is, bérleti díjat sem kell fizetnünk. Nekünk ez a hely nagyon megfelel, ötven személynek elegendő. Keviben és Buránysoron százon felül van a nyugdíjasok száma, de az összejöveteleinkre általában a tagság fele jön el. Kicsit beszélgetünk, kávézunk, egyesek pikádóznak, mert versenyre készülnek, de a hivatalos ügyeinket is itt intézzük. Élelmiszercsomagokat, húst, fát biztosítunk, igyekszünk mindent helyben elrendezni, mert az idős, beteg embereknek már nehezükre esik az utazás. Csütörtökönként mi vagyunk itt, de szívesen odaadjuk a termet más civilszervezeteknek is. Elmondhatom, hogy a Móra István Művelődési Egyesülettel nagyon jó az együttműködésünk, vannak közös programjaink is.
Perpauer Attila szerint ez már a második eset, amikor a helyi hatalom a saját közössége ellen fordult. Pár évvel ezelőtt ugyanis a művelődési egyesület épületét szerették volna megkaparintani.
— Úgy érezzük, szándékosan gerjesztik az ellenségeskedést! A jelenlévők sem ugyanahhoz a párthoz tartoznak, de nekünk ez soha nem okozott gondot, mindig egy asztalhoz tudunk ülni, ha az itt élőkről, Kevi és Buránysor lakosságáról van szó — magyarázta Attila. — Arra kell gondolnunk, hogy valakik el akarták lehetetleníteni a nyugdíjasok munkáját, pedig nagyon hasznos és sikeres tevékenységet végeznek. Én községi képviselőként nem is akartam beavatkozni az ügybe, de kénytelen voltam. Végül minden jól végződött, ismét van áram, a szerelők nem egészen egy óra alatt elhárították a hibát. Nem is értjük, mire volt jó ez a nagy huzavona. 

Nem a helyi közösség hatásköre
Molnár Gábor Ákos, a Kevi-Buránysor helyi közösség elnöke megkeresésünkre elmondta, ő úgy értesült, a meghibásodás a július végi nagy vihar következménye volt. A sérült, közveszélyessé vált vezetéket az áramszolgáltató munkásai vágták le.
— A kérdéses épület, melyet a nyugdíjasok használnak, magántulajdonban van. Annak idején, amikor az övék lett, vállalták a karbantartását. A helyi közösségnek egyébként sincs semmilyen fennhatósága az elektromos hibák elhárításában. A tulajdonosnak kell intézkednie, ezt ő meg is tette.  
A mai napig nem értem, miért volt szükség a támadásokra és rágalmakra, hogy a helyi közösség nem akar segíteni, illetve gátolja a segítségnyújtást. A nyugdíjas-egyesület hivatalosan nem is fordult a helyi közösséghez. Ismétlem, a hiba kiküszöbölését semmiképpen sem tudtuk volna felvállalni, mert ez nem a mi hatáskörünk, esetleg más helyiséget ajánlhattunk volna fel a civilszervezetnek. Sajnálom, hogy a kommunikáció hiányában az ügy ennyire elfajult, hiszen egyesek már a közösségi oldalakon mocskolódtak. Úgy gondolom, ezek az emberek nem is a nyugdíjas-egyesület véleményét képviselték, inkább néhány személy magánakciójának a tanúi voltunk — nyilatkozta Molnár Gábor Ákos.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..