home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Homokháti cserkészek Bezdánban
Fehér Márta
2021.08.23.
LXXVI. évf. 33. szám
Homokháti cserkészek Bezdánban

Bezdán gyönyörű, Isten itt biztosan jókedvében alkotta a természetet, a cserkészet pedig az egyik legszebb, legnemesebb mozgalom, hiszen célja a gyerekek, a fiatalok nevelése. Egy felajánlásnak köszönhetően augusztus elején nyolc napot tölthetett a kispiaci, hajdújárási és királyhalmi cserkészek egy csoportja a nyugat-bácskai település erdős területén, közel a Duna-parthoz. Nem csoda, hogy mindenki csupa jó dologról tudott beszámolni.

— A Homokháti Kistérségi Cserkészkörzet 2011-ben alakult meg jogi személyként, de már 2003-ban létezett — ekkor Kispiac, Hajdújárás és Nosza cserkészcsapatai alkották, azóta Horgos, Tornyos, Kevi, Bogaras és Törökfalu is hozzánk tartozik, így öt csapattal vagyunk a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség négy körzetéből az egyik, mintegy száz főt számlálva — mutatta be a szervezetet Kratz Krisztián cserkésztiszt, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tisztje, a Homokháti Kistérségi Cserkészkörzet elnöke, a kispiaci 10-es sz. Boldog Mór Cserkészcsapat parancsnoka. — Maga a cserkészet egy ifjúságnevelő mozgalom, mely egy angliai katonatiszt, Lord Baden-Powell által indult útjára. E kiscsoportos nevelési forma elvei alapján működik a cserkészet több mint száz éve. Van egy hat—nyolc fős csoport, melyet egy néhány évvel idősebb őrsvezető irányít, a gyerekek tőle mint példaképtől tanulják a természetben való életet, a magyar hagyományok, kultúra megőrzését, vallásunkat, hitünket, illetve a szükséges cserkészpraktikákat. Célunk, hogy önállóságra neveljük a kisebbeket. Igyekszünk őket minden foglalkozásba, munkába bevonni, hogy a szülőföldjüket, falujukat, településüket minél jobban elfogadják, szeressék. Ennek egy jó formája a cserkésztábor, valamint heti rendszerességgel cserkészfoglalkozások is vannak. Sokat járunk túrázni, különféle nemzeti ünnepeken, rendezvényeken jelenünk meg, szoros kapcsolatban állunk a kultúrintézményekkel, művelődési egyesületekkel, és fontos, hogy pártpolitikamentesen működünk. Helyben sokat teszünk azért, hogy segítsük az embereket, volt, hogy gyűjtést szerveztünk a rászorulóknak, közmunkát vállaltunk. Körzeti szinten több rendezvényünk is van, Kispiacon akadályversenyt tartottunk, Horgoson sportnapot szerveztünk, mely később szövetségi szintű lett, most készülünk a negyedik körzeti cserkészbál megtartására, mely iránt óriási az érdeklődés.


A fiúőrs egy része

Nemrégiben kiscserkésztábort szerveztek Királyhalmon a hét—tíz éves korosztály részére, a nagyobbakat pedig most Bezdánba vihették el, egy szép erdős részre a Duna holtága mellett, amit mindenki nagyon élvezett.

— Minden tábornak van egy keretmeséje, ez alapján éljük az életünket. Mivel táborunk időpontja megegyezett a cserkészet alapítójának, Lord Baden-Powellnek az első cserkésztáboráéval, mely 1907-ben volt, ezt vettük alapul, egy kicsit kiélezve az erdőre, az önálló életre, hiszen itt túlnyomórészt csak magunkra számíthattunk. Emellett fürdöttünk, túrákat szerveztünk a közelben, ismerkedtünk a környékkel, valamint igyekezünk a cserkészismereteket átadni, megismertetni a fiatalokkal. Például csomózni tanítottuk őket, volt elsősegély, hímzés, kézműveskedtünk, a gyöngyfűzéstől kezdve a faragáson át a gyurmázásig sok mindent kipróbáltunk, valamint cserkészjátékokat tanultunk, körletet építettünk a sátrak körül, amit fa hiányában eddig nem lehetett megvalósítani.


A konyha bejárata

A tábor megrendezését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. Az élménygazdag napokat tizennyolcan élvezhették. A cserkészekre az egyik szülő, Sobloher Anita főzött, aki három gyerek édesanyja. Mindhárom lány elsős kora óta cserkész. A legidősebb lány segédőrsvezető, a két kisebb egyelőre kiscserkész. Tizennégy, tizenhárom, valamint tizenegy és fél évesek.

— A testvérem cserkész, általa kerültünk mi is a mozgalom közelébe. A cserkészet nagyon sokat segít a beilleszkedésben, a szocializálódásban, nagyon sok hasznos dolgot megtanulnak, sokfelé eljutnak. A gyerekek itthon is segítőkészebbek, kevesebbet mobiloznak. A táborban minden napra megvolt határozva, hogy ki segít a konyhán, ki a tábortűznél, és a gyerekek még ezek mellett is önként vállaltak pluszmunkát.


Cserkészfoci

Anita középső lánya, Sobloher Lea már hat éve cserkészkedik. Részt vett a királyhalmi és a bezdáni táborban is.

— A legnagyobb élmény az volt, hogy tartani kellett egy kiselőadást arról, ami a legjobban tetszett az őrsnek. Minden nagyon jó volt, kivéve a szúnyogokat. Énekeltünk, játszottunk, sétáltunk, strandoltunk, körletet építettünk. Szeretnék őrsvezető lenni, és felnőttkorban is cserkészkedni. Tíz cserkésztörvény szerint élünk, játszunk is, és tanulunk is, a telefontól pedig el vagyunk zárva, ami számunkra egyáltalán nem okoz gondot.


Cserkészjátékok

A másodikos középiskolás Nagy Torma Blanka rajvezetőként volt jelen a táborban. A segédőrsvezető-képzést már befejezte, a következő teljesítendő feladat az őrsvezetői lesz.

— Általános iskolai másodikos korom óta cserkészkedem, de akkor még nem vettem ezt komolyan. Viszont ahogy nőttem, a csapatparancsnokomnak köszönhetően, aki jobban felkarolt, tanított, és megmutatta, hogy milyen érdekes dolgok vannak, önmagamtól kezdtem el megtanulni sok mindent. Ráébredtem, hogy nagyon érdekes a mozgalom története. Lenyűgözött, hogy különféle csomókból bármit meg tudunk építeni, és nem kell hozzá sem kalapács, sem szög, csak madzag, fa meg különféle csomók. Még asztalt is készíthetünk így, mely nem fog összecsuklani, legfeljebb összetörhet a fa, de a csomó nem megy szét. A rovásírást is ismernünk kell, tudni kell továbbá használni az iránytűt, a tájolót. Nekem a legutolsó esti tábortűz tetszett a legjobban, mert ekkor fedtük fel, hogy kinek ki volt az angyalkája, illetve a báránykája — hasonló ez a játék a titkos baráthoz, vagyis a tábor elején kihúzunk egy-egy nevet, akivel kedvesnek kell lenni, akit segíteni kell a tábor alatt, de úgy, hogy ne jöjjön rá.


Csónakázás

A huszonegy éves Ledenyák Lea tizenhárom éves kora óta cserkész, felnőttként is besegít, amikor és amiben tud: ha kell, tábort szervez, vagy elkészíti egy összejövetel óratervét, segít megoldani az esetleges konfliktusokat, válaszol a felmerülő kérdésekre.

— A cserkészet azért vonzó számomra, mert meglátja az értéket a gyermekben, igyekszik a legjobbat kihozni belőle. Bezdánban nagyon jó társaság jött össze, a legnagyobb élmény az együtt töltött idő volt. Nagyon el vagyunk szigetelve a mai világban, pedig a gyerekeknek kell a figyelem, és a cserkészetben ezt megkapják. Jó volt látni, hogy akik az első nap zárkózottak voltak, akiknek alig lehetett hallani a hangját, azok a táborban felszabadultak, jól érezték magukat társaságban. Szerintem zordabb körülmények között is jól boldogulnak a gyerekek, feltalálják magukat, nem hallottam egy nyafogást sem. A természetközeliség növeli a gyermek nyitottságát. Az is jó, hogy mindig van feladatunk, nincs idő agyalni, hanem arra a feladatra koncentrálunk, amelyet ránk osztottak. Ha azt mondják, hogy körletet kell építeni, akkor azt csináljuk. A jelenben élünk. Engem mentálisan nagyon kikapcsolt, megnyugtatott, miközben fizikálisan lefárasztja az embert.

A homokháti cserkészek nyári tervei között szerepel a fogadalomtétel megszervezése, illetve a tavaly a járvány miatt elmaradt születésnapi rendezvények megtartása, hiszen húszéves a hajdújárási és a kispiaci cserkészcsapat. A közös ünnepséget a tervek szerint augusztus végén tartják meg.


Lányőrs a körlet előtt


Gyülekező


Kapuépítés


Készül az esti tábortűz


Kézműveskedés — gyöngyfűzés


Kirándulás


Lányőrs a körlet előtt


Tájoló használata

Fényképezte: Nagy Torma Blanka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..