home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Hommáge à Kossuth
MTVA
2014.09.17.
LXIX. évf. 38. szám
Hommáge à Kossuth

A Kossuth Rádió szeptember 19-én ünnepli névadója születésnapját — A közszolgálati rádió minden évben tematikus nappal emlékezik meg Kossuth Lajos születésnapjáról. A műsorfolyamban történészek, irodalmárok szólalnak meg, s az érdeklődők Turinból, a nagy magyar politikus önkéntes száműzetésének városából is hallhatnak tudósítást.

A közmédia nemes hagyománya szerint a közszolgálati rádió idén is megemlékezik Kossuth Lajos születésnapjáról. Szeptember 19-én kora reggeltől késő estig számos műsor idézi fel a nagy magyar politikus alakját és munkásságát.

A jeles nap hajnalán, a Kossuth Lajos édesapám című összeállításnak köszönhetően, a néző autentikus nótákkal, kórus- és zenekari művekkel ébredhet (4.03). A 180 perc a politikus életének helyszíneire látogat; politikatörténész értelmezi az 1848-as forradalom vezérszavainak a nemzetre, a nemzetiségekre, az államra, a polgári fejlődésre és a mai konfliktusokra történő alkalmazását (6.00-8.19). A Közelről részletesen beszámol számos Kossuth nevét viselő intézmény megemlékezéséről, majd kapcsolja Torinót, ahonnan a rádió munkatársa élőben, a Kossuth korzóról jelentkezik (15.35-17.30).

A Kossuth Rádió a nap folyamán korábban feldolgozatlan, különleges témákat is közkinccsé tesz. A hat rövid, másfél perces összeállítás fellebbenti a képzeletbeli Kossuth köpenyt, s arra is fényt derít, hogy mit is „viselt” a nagy politikus a bőrén. A titokzatos felvetés lényegesen egyszerűbb témát takar: vagyis milyen szerepe volt a tetoválásnak ebben a korszakban?

Kossuth Lajos híres beszédeiben tetten érjük a politikus, újságíró, államférfi sajátos szófordulatait, műfajteremtő stílusát. Széchenyi István Naplójáról Győrffy Miklós germanista, irodalomtörténésszel beszélgetünk: mit gondolt a legnagyobb magyar Kossuthról, hogyan látta, mint embert, s mi volt a véleménye politikai kvalitásairól? (Belépő 20.11)

(Csermák Zoltán felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..