home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Home videók kora
Zvekán Péter
2020.04.17.
LXXV. évf. 15. szám
Home videók kora

A helyzet, melyben jelenleg vagyunk, sok változást hozott. A többi közt azt, hogy a világ talán sohasem élt annyira online, mint most. Az internet olyan mértékben van leterhelve, hogy egyes streamingszolgáltatók egy kicsit visszavettek a minőségből azért, hogy továbbra is minden flottul menjen.

Online folyik az oktatás, az emberek tömegesen dolgoznak home office-ban, a sok szabadidőt pedig egyre többen töltik el a különféle közösségi platformokon. Mivel sokat vagyunk otthon, van, aki elkezd tartalmat gyártani, például egyre többen készítenek zenés videókat a kezdetlegestől egészen a profi szintig. De hogyan is kell ehhez hozzáfogni?


 

1. Csak egy mobil kell

Ahhoz, hogy ennyi jó minőségű videó legyen a világhálón, az is hozzájárul, hogy már hihetetlen kamerákat építenek be a mobilokba. Tehát csak annyit kell tennünk, hogy bekapcsoljuk a telefonunkon a felvételezés gombot, és eljátsszuk azt, amit akarunk. Ezt utána egy kattintással máris feltölthetjük, ahová csak szeretnénk. Egy kiegészítő azonban ebben az egyszerű esetben sem árt, ez pedig a mobilállvány. Tapasztalatom alapján minél masszívabbat és stabilabbat veszünk, annál jobban járunk. Az én első állványötletem a következő volt: az egyik vége egy nagy csipesz volt, melyet bármihez odafoghatunk, majd következett egy hosszú, elasztikus nyak, majd a végén a mobilt rögzítő fej. Ezt nagyszerűen lehet különféle szögekbe állítani, de minden egyes felvétel indításánál meg kell érintenünk a telefonunkat, minek következtében a hosszú nyakú tartónk egy végtelen, finom oda-vissza dülöngélésbe kezd. Mondanom sem kell, ez enyhén idegesítő. Szóval minél masszívabb, annál jobb.

2. Mobil + diktafon vagy GoPro + diktafon

Itt párhuzamosan vesszük fel a képet és a hangot. Maga a telefon is képes jó minőségben hangot rögzíteni, de egy diktafonnal nem tud vetekedni — mint ahogy képben egy GoPróval sem. Ennél az esetnél azonban már vágnunk is kell. A legjobb az, amikor a felvett anyagunknak először is a hangjával foglalkozunk. A diktafonról behúzzuk például a számítógépre, megfelelőképp dinamizáljuk és normalizáljuk, használunk egy kis equalizert, és kész. Ezután ezt az anyagot rá kell tennünk a felvett videónkra. Itt nagyon kell ügyelni a kép és a hang szinkronizálására, hogy ne legyen benne csúszás. Emiatt van az, hogy a felvételeket csapóval vagy egyszerűen egy tapssal kezdik. Így létrejön egy pont, mely alapján szinkronba lehet állítani a képet és a hangot. Az ilyen anyagok minőségben fényévekkel előrébb vannak a sima mobilos felvételekhez képest. (Megjegyzem, a mobillal rögzített hangot is át lehet dolgozni, csak eleve gyengébb a minőség.)

3. Online duó

Miután már túl vagyunk azon, hogy otthon megfelelő minőségű zenei tartalmat gyártunk, akkor a következő szint, hogy más is szerepeljen a videónkban. Esetünkben dolgozzon együtt egy dobos és egy harmonikás, akik egymástól 100 kilométerre élnek. Példánkban legyen első a dobos, aki felvesz egy sor ritmust. Ezt elküldi a harmonikásnak, akinek most úgy kell felvennie a saját részét, hogy hallania kell a dobot, de a harmonika felvételében ennek nem szabad hallatszódnia. A megoldás egyszerű: harmonikásunknak a kép- és hangfelvevő készülék mellé kell még egy olyan eszköz (lehet mobil, tablet, laptop), amelynek van fülhallgatója. Így a fülében hallani tudja a ritmust, a felvételen azonban csak a harmonika lesz hallható. Az utolsó lépés már csak az, hogy a dobos és a harmonikás által felvett anyagot képileg egymás mellé, hangilag pedig szinkronba kell rendezni, és máris kész az online duó anyaga.

Ez csak néhány ötlet, hogy mivel tölthetjük el a szabadidőnket abban a periódusban, amikor kijárási tilalom van érvényben. Ám a fentebb említett példákból is látszik, hogy internet és legalább egy okostelefon nélkül manapság már elég nehéz... Jó szórakozást!


Képek: media.karousell.com, images.iphonephotographyschool.com, ae01.alicdn.com, pg-cdn-a2.datacaciques.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..