home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hologramok
Talpai Lóránt
2014.01.14.
LXIX. évf. 3. szám
Hologramok

A különféle tudományágak számos képviselője már régóta úgy gondolja, hogy az érzékszervek által tapasztalt világ csupán egy szelete a valóságnak. A mélyebb szintek vagy dimenziók pedig egyelőre felfoghatatlanok számunkra.

Talán a hasonló elképzelések miatt, most, az év legelején, azaz egy újabb esztendő elteltével egy kissé ijesztő gondolatok jutottak eszembe az emberiség jövőjével kapcsolatban. Minden újabb évvel közelebb kerülünk ugyanis egy szigorúan titkos küldetés megvalósításához. Mivel ez a bizonyos terv gyökeresen megváltoztatná az embernek mint élőlénynek a testi és szellemi mivoltát, érthető módon sok-sok találgatás kíséri, és misztikum lengi körül a szóban forgó küldetést.

Első hallásra a történet túlnyomórészt sci-fi jellegű, nem véletlen tehát, hogy a hollywoodi filmipar kedvenc témái közt szerepel az utóbbi időszakban. A 2045 nevű kezdeményezés azonban nem a filmvilág elképzeléseit tartalmazza, hanem azt, hogy az előttünk álló évtizedekben hogyan alakíthatóak át az emberek hologrammá. A titkos terv négy fontos lépcsőfokból, pontosabban négy szakaszból állna. Az első a 2015-től 2020-ig zajló időszak lenne, melyben az emberi testet robottestté alakítanák át. Ezt egy számítógépes interfészen keresztül irányítaná a test tulajdonosa. 2020 és 2025 között már nemcsak a testet, hanem az emberi agyat ültetnék át, mégpedig közvetlenül az elmúlás időszaka előtt. A terv kiötlői ezzel a fizikai halált szeretnék elkerülni, avagy megakadályozni. 2035-re azonban már nem csupán az emberi test volna robotizált, hanem az emberi tudat irányítása is mesterségessé válna. Végül 2045-re pedig a mesterséges test is lecserélődne, azaz minden egyén egy hologrammá alakulna.

Mint már említettem, ez a terv nem pusztán fikció, nagy kérdés azonban, hogy megvalósítható-e. Az elképzelések mindenestre egy monumentális játékára emlékeztetnek, mely az örökkévalóság kereséséről szól. Ez a bizonyos örök élet azonban nagy áldozattal járna, mivel csakis az emberek személyisége maradna meg, melyet azonban a jövőben már teljes mértékben mesterségesen manipulálnának. Egy kissé ijesztő jövőkép ez, még abban az esetben is, ha a terveknek pusztán csekély része valósulna meg. Kétségtelen azonban, és ezzel kevesen tudnának vitatkozni, hogy az emberi tudat manipulálása hosszú-hosszú ideje zajlik.

Akik a fentiekben ecsetelt küldetést inkább valóságnak tartják, mint fikciónak, azok a bolygónkon régóta zajló, minden szintre kiterjedő tudatmódosítást is ezekkel az elképzelésekkel magyarázzák. Akik pedig nem hisznek az efféle jövőképben, azok valószínűleg továbbra is szkeptikusak maradnak. De vajon kinek lesz igaza?

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..