home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Hollywood — 75 évvel ezelőtt
Brasnyó Zoltán
2021.04.22.
LXXVI. évf. 14. szám
Hollywood — 75 évvel ezelőtt

Véget ért a II. világháború, a közhangulatot pedig — az első révület után — a remény, az újrakezdés lehetősége és a jövőbe vetett, rendíthetetlen hit jellemezte. A háború utáni, gazdaságilag túlpörgött Amerikában 1946-ban már ismét legendás filmek születtek. Az igen eklektikus mozis felhozatalban a vígjátéktól kezdve a Raymond Chandler-féle noir krimin át az erotikus thrillerekig sok minden felbukkant. Az bennük a közös, hogy egytől egyig klasszikusokká váltak a későbbi évtizedek során, a bennük megforduló színészek pedig legendák lettek, vagy csak folytatták csillogó diadalmenetüket a sztárság útján.

Forgószél (Notorious)

Hitchcock egyik legnépszerűbb remekművében egy szerelmi kémtörténetbe csöppenünk, ráadásul olyan színészek közreműködésével, mint Ingrid Bergman, Cary Grant és Claude Rains. A fiatal lány, Alicia édesapját elítélik háborús bűnösként. A lány azonban ajánlatot kap az amerikai titkosszolgálattól: ha kémkedik az USA-nak, és beépül egy náci szervezetbe, megmentheti az édesapját. Összekötője egy vonzó, amerikai tiszt lesz. Alicia pengeélen táncol, élet, halál, szerelem és menekülés között.

Hitchcock filmjét nemcsak a közönség, de az FBI is árgus szemekkel figyelte: a rendezőt saját bevallása szerint a film témája miatt hónapokon át követte és lehallgatta a központi nyomozóiroda. Ben Hecht forgatókönyvíróval pedig ráadásul rá akarták venni dr. Robert Millikan Nobel-díjas tudóst, hogy árulja el nekik az atombomba elkészítésének módját. Millikan csak annyit volt hajlandó közölni, hogy uránra van hozzá szükség.

 

Hosszú álom (The Big Sleep)

A Howard Hawks rendezte film egy noir klasszikus a műfaj mesterétől, Raymond Chandler krimiírótól. Humphrey Bogart egyik legjobb szerepében egy szinte kibogozhatatlannak tűnő ügybe keveredik. Chandler visszatérő hősét, a detektív Philip Marlowe-t egy gazdag férfi arra béreli fel, hogy kiderítse, mivel zsarolja lányát egy könyvkereskedő. Miután Marlow előkeríti a férfit, már csak a hulláját sikerül megtalálnia. A történet ezen a ponton — a jó noirokhoz hasonlóan — egyre csak bonyolódik, felbukkan a femme fatale, azaz a végzet asszonya, és Marlow csakhamar egyik golyózáporból a másikba keveredik.

A filmben szereplő Lauren Bacall és Humphrey Bogart viszonya akkoriban már nyílt titok volt. Bogart azonban súlyos anyagi problémákkal küzdött, és rendszeresen a pohár fenekére nézett. Ezért a Hosszú álom forgatását a későbbi beszámolók szinte rémálomként írják le. Miután bemutatták a filmet, néhány hónappal később Bogart és Bacall összeházasodtak, és az anyagi gondok is megoldódtak.

 

A postás mindig kétszer csenget (The Postman Always Rings Twice)

Vígjáték, misztikus thriller, Cora és Frank szerelmi története. Cora hozzámegy egy idősebb, de gazdag férfihoz, ám hamarosan szerelmes lesz Frankbe, és nem sokkal később Cora férje meghal. A klasszikus történet első filmváltozata, Lana Turnerrel és John Garfielddal, Tay Garnett rendezővel az élen.

A mozi elkészüléséhez nagyon hosszú és rögös út vezetett: James M. Cain író regényét több mint tizenkét évig tartott filmre adaptálni, hiszen a korabeli előírások közül csak nagyon kevésnek felelt meg. John Garfield játéka pedig különösen botrányosra sikerült, mert a Lana Turnerrel felvett egyik csókjelenetben látványosan használta a nyelvét. A konzervatív sajtó tajtékzott, a nézők pedig özönlöttek a moziba: ez lett az 1946. esztendő negyedik legnagyobb bevételt termelő filmje.

 

Az élet csodaszép (It’s a Wonderful Life)

Végül pedig jöjjön az amerikaiak klasszikus karácsonyi filmje, mely egy szerencsétlenül járt takarékpénztár körül bonyolódik. George Bailey építész óriási adósságba keveredik, aminek következményeként mindenét elveszítheti. Az öngyilkosság elől egy angyal menti meg, aki szembesíti azzal, mennyit köszönhet neki a város és a közösség. A lélekmelengető film végén persze minden jóra fordul.

Frank Capra rendező-forgatókönyvíró és a főszereplő, James Stewart valami elképesztően népszerű mozit hoztak össze, mely például a BBC legjobb száz filmet összesítő listáján a 46. helyen szerepel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..