home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Hollandia könnyed, Törökország drámai győzelemmel a nyolc között
Tóth Tibor
2024.07.03.
LXXIX. évf. 27. szám
Hollandia könnyed, Törökország drámai győzelemmel a nyolc között

Hollandia viszonylag simán, Törökország pedig drámai mérkőzésen jutott az Eb legjobb nyolc csapata közé.

München: Románia–Hollandia 0:3 (0:1)

A kezdeti, mintegy tizenöt percig tartó román fölény után átvették az irányítást a hollandok, és a sorozatos támadásaik a 20. percben értek góllá, amikor Gakpo távolról megcélozta a rövid sarkot, a labda pedig a román kapus, Nita érintésével került a kapuba. A hollandok játékán érezhető volt, hogy minél gyorsabban el szeretnék dönteni a továbbjutó kilétét, és sorra dolgozták ki a helyzeteiket. Tíz szögletet elvégeztek az első negyvenöt percben, de újabb gólt ekkor még nem szereztek. A második félidőben is veszélyesebben futballozott Hollandia, de a gólra egészen a 83. percig kellett várni, ekkor Gakpo kihasználta védője elmélázását, a labdát az alapvonalon végigvezetve a kapu előtt üresen álló Malenhoz passzolt, akinek közelről nem volt nehéz dolga. Tíz perccel később újra Malen volt eredményes, miután egy nagy sprint után több mint 10 méterről a jobb alsó sarokba lőtt.

 

Lipcse: Ausztria–Törökország 1:2 (0:1)

Két szívvel-lélekkel küzdő csapat csatájából, némi meglepetésre, a törökök kerültek ki győztesen, így a csoportküzdelmek során a legszebb focit játszott osztrák válogatott búcsúzott a tornától. Már az első percben hátrányba került Ausztria, amikor egy jobb oldali szöglet után az osztrák védőkről a kapuba tartó labdát Pentz a mezőnybe tenyerelte, a kósza labdára Demiral csapott rá, és a léc alá bombázott. A következő percben majdnem egyenlített Ausztria, Baumgartner lövésénél azonban a labda alig kerülte el a jobb alsó sarkot, majd a szöglet után a labda végiggurult a gólvonalon, de a hosszú oldalon érkező Baumgertner nem tudta a hálóba juttatni. Az első félidő hátralévő részében és a második félidőben is óriási nyomás nehezedett a török kapura. Az 51. percben a csereként beállt Gregoritsch átadása után Arnautović került ziccerbe, de a kapusba rúgta a labdát. Hiába az osztrák fölény, egy újabb szöglet után a törökök megduplázták előnyüket, az osztrák védők között ugyanis Demiral ugrott a legmagasabbra, és fejese a kapuban kötött ki. A gól után az osztrákok már nem nyomás, hanem megszállás alatt tartották a török kaput, és Gregoritsch a 66. percben egy szöglet után fejesből szépített. Záporoztak az osztrák kísérletek, mindent egy lapra feltéve hajtottak az osztrákok, és a 94. percben majdnem meglett a hőn áhított és a kétszer tizenöt perces hosszabbítást hozó második gól is, de Baumgartner közeli fejesét Mert Günok pályafutása eddigi legfontosabb védésével hárította. A mutatott játék alapján mindkét csapat megérdemelte volna a továbbjutást, ez azonban nem lehetséges, így a törökök készülhetnek a Hollandia elleni negyeddöntőre.

A pénteki program, negyeddöntők: Németország–Spanyolország (18), Portugália–Franciaország (21).

Szalai Attila rajza

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..