home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hollandia felelőssége
Talpai Lóránt
2019.07.28.
LXXIV. évf. 30. szám
Hollandia felelőssége

350 ember kért egykor menedéket a holland bázison — Elutasították Trump felmentését — Durvul a politikai közbeszéd

350 ember kért egykor menedéket a holland bázison

A holland legfelsőbb bíróság is fenntartotta azt a korábbi ítéletet, amely megállapította a holland állam részleges felelősségét az 1995. évi srebrenicai mészárlás 350 áldozatának halálában. A döntés precedenst teremthet azoknak az országoknak a felelősségét illetően, amelyek fegyveres békefenntartó küldetésekhez járulnak hozzá. A srebrenicai vérengzés népirtás volt, mely során több mint 8000 boszniai muzulmánt mészároltak le. Előzőleg az ENSZ védett területté nyilvánította a települést, ahol 400 felfegyverzett, de túlerővel szembenéző holland békefenntartó tartózkodott. Az ítéletet 350 ember kapcsán hozták meg, akik a holland bázison kerestek menedéket, majd pedig — bár maradhattak volna, mégis — törvénytelenül átadták őket a boszniai csapatoknak, tudva, hogy ez a kivégzésükhöz vezethet. A bíróság elutasított viszont egy másik vádat, ezzel pedig azt mondta ki, hogy nem volt törvénybe ütköző, amikor a holland tábor körül gyülekező embereket eltávolították a katonák.


(MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

 

Elutasították Trump felmentését

Az amerikai képviselőház elsöprő többséggel leszavazta a Donald Trump felmentésére irányuló alkotmányos eljárás (impeachment) megindítását javasló beadványt. A javaslatot a múlt héten Al Green texasi demokrata párti képviselő terjesztette elő, de a törvényhozók 332 : 95 arányban elutasították. A demokrata párti házelnök, Nancy Pelosi és a demokrata párti vezető politikusok is a republikánusokkal együtt voksoltak a beadvány ellen. Nancy Pelosi még júniusban — néhány demokrata párti képviselő nyomására — kifejtette egy rendezvényen, hogy nem látja időszerűnek az elnök elleni eljárás megindítását.

 

Durvul a politikai közbeszéd

Theresa May távozó brit miniszterelnök szerint világszerte terjed a más véleményen levőket lealacsonyító, a saját véleményt „abszolutizáló” politikai magatartás, és emiatt folyamatosan durvul a politikai közbeszéd hangneme. May, aki egy hét múlva távozik a kormányzó brit Konzervatív Párt éléről és a miniszterelnöki tisztségből, a londoni Királyi Külügyi Intézet, azaz a Chatham House hallgatósága előtt tartott búcsúbeszédében kijelentette: a politika akkor mutatja a legjobb formáját, ha meggyőzés, csapatmunka és kölcsönös kompromisszumkészség vezet az optimális eredményhez. Ennek alternatívája a vesztesek és a győztesek, illetve abszolutizmus és a folyamatos viszálykodás politikája, mely ma már mindenkit fenyeget. Theresa May — alig burkolt bírálattal illetve azokat a keményvonalas tory képviselőket is, akik elvetették a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást — kijelentette: mára az egész politikai közbeszédet rossz irányba terelte a kompromisszumkészség hiánya, még olyan esetekben is, amikor szükség lenne kompromisszumokra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..