home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hol volt, hol nem volt...
Martinek Imre
2011.06.08.
LXVI. évf. 23. szám

Május utolsó szombatján tartották meg Zentán a XVII. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny vajdasági döntőjét, huszonkét település ötvenkilenc versenyzőjével. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvényéhez a helyszínt a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ Városi Könyvtára biztosította...

Május utolsó szombatján tartották meg Zentán a XVII. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny vajdasági döntőjét, huszonkét település ötvenkilenc versenyzőjével. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvényéhez a helyszínt a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ Városi Könyvtára biztosította, társszervezőként jelen volt a bácskertesi József Attila, a hajdújárási Petőfi Sándor, a temerini Kókai Imre és a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola.
A zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ 1994 májusában szervezte meg első alkalommal a később hat körzetre kiterjedő, vajdasági szintű Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt, így adózva a tájainkon, főleg a Bánságban káplánkodó nagy szegedi gyűjtő, Kálmány Lajos emlékének, aki halhatatlanná tette a Délvidék néprajzi, népköltészeti kincseit. A versenyjellegű találkozó ezúttal is ünnepélyes kiállításmegnyitóval rajtolt. Az Alkotóházban a Szegény ember kakaskája, a Munkacsere, A pórul járt ember és a Csalóka Péter című mesék témájára készült hetvenhárom legsikerültebb illusztrációt mutatták be. A beérkezett száznegyvenhat pályamű elbírálását Bencz Arsenović Gabriella és Kókai Eléna képzőművészet szakos tanárok, illetve Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató vállalták, akik az egyéni munkák rangsorolásán kívül ezúttal a zentai Hófehérke óvoda Százszorszép tagozatának az alkotóit részesítették megkülönböztetett dicséretben.
Míg az Alkotóházban dr. Raffai Judit és Burány Katalin néprajzkutatók, Kónya Lívia lapszerkesztő, lektor és Toldi István mesefa összetételű szakzsűri kísérte figyelemmel a mesetrónushoz bátorkodó nyolc óvodás, illetve huszonhárom kisiskolás előadását, addig a Munkásegyetem emeleti előadótermében Beszédes Valéria néprajzkutató, valamint Ágoston Pribilla Valéria magyartanár és Kapui Ágota, a Dabasi Újság főszerkesztője, magyartanár igyekeztek végső rangsort állítani a debütáló, illetve évi rendszerességgel visszatérő felsős, középiskolás és a felnőtt korosztály versenyzői között.
Az Alkotóházban megejtett délutáni eredményhirdetés kiértékelés is volt egyben. A zsűri nemcsak általánosságban megfogalmazott kritikát mondott, hanem dicséret is, a lendületért, az ízes nyelvhasználatért, a mozgalom iránt tanúsított hűségért, valamint szakmai útmutatást adott versenyzőknek és felkészítőiknek egyaránt.

A népmesemondó verseny előadóművészi kategóriájában elért eredmények:

Az óvodások csoportjában Zentát Barbul Patrícia, Berta Fanni és Wolland Gergő képviselte, Ludast Kőműves Emese, Temerint Majoros Konor, Tornyost Pintér Kitti, Hajdújárást pedig Szalai Violetta. Mindnyájan első díjban részesültek, akárcsak a felsőhegyi Polyák Ákos, aki a társainál néhány árnyalattal erősebb előadásmódja elismeréséül mesemondó kiskirály rangra emeltetett.
A kisiskolások csoportjában kiemelt különdíjat kapott Homolya Enikő (Zenta). Különdíjat kapott még Aladics Máté (Ludas), Hornyák András (Dabas, Magyarország), Kratofil Zsóka (Bácskertes) és Szabados Ivett (Hajdújárás ). A legjobb előadó címet Lukácsi Balázs (Oroszlámos) érdemelte ki. Dobogós helyezések: 1. Morvai Eszter (Temerin), 2. Kovács Dominika (Szaján), 3. Szalai Klaudia (Hajdújárás) és Kovács Dorina (Törökkanizsa).
A felsősök csoportjában különdíjat kapott Vukov Anita (Óbecse), Nagy György János (Hajdújárás), László Attila (Zenta) és Kukk Edit Luca (Dabas, Magyarország). Dobogós helyezések: 1. Kállai Ferenc (Zenta), 2. Molnár Márk (Bácskertes), 3. Kéringer Karina (Óbecse).
A középiskolások csoportjában a bácskertesi leányok részesültek különdíjban. Toldi Violettát gyűjtéséért, Dobó Mártát pedig ízes nyelvjárásáért dicsérte meg a zsűri. Dobogós helyezések: 1. Mátéffy Orsolya (Topolya), 2. Szabó Réka (Palics) és Utasi Árpád (Topolya), 3. Dobó Márta (Bácskertes).
A felnőttek csoportjában induló négy versenyző közül a mesefa díjat Kónya-Kovács Otília (Muzslya) érdemelte ki. Dobogós helyezések: 1. Stanojev Német Annamária (Péterréve), 2. Martinek Imre (Torontálvásárhely), 3. Pátrik Attila (Péterréve).

A képzőművészeti kategória díjazottjai:

I. díj: Burány Imola (Zenta), Kovács Káli Róbert (Felsőhegy) és Tóth Ugyonka Krisztina (Tornyos).
II. díj: Vastag Kitti (Zenta), Mészáros Szabolcs (Szabadka) és Tóth Ugyonka Helga (Tornyos).
III. díj: Vass Nátánael (Zenta), Dimović Saša (Hajdújárás) és Koncz Alexandra (Tornyos).
Különdíj: Nagy Abonyi Márk (Felsőhegy) és Fajka Viktor (Felsőhegy).
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..