Hol van a jászol?

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Hol van a jászol?

Karácsonykor ajándékot kell venni. Lehetőleg minél nagyobbat és drágábbat. Sokak szerint ennek a decemberi napnak csak ez a lényege. A rohanás, az idegeskedés és a tolongás mellett. Ha nincs pénzünk, az sem gond! Erre szolgálnak az alkalmi kölcsönök, amelyeket a különböző bankok kínálnak az elcsábul...

Karácsonykor ajándékot kell venni. Lehetőleg minél nagyobbat és drágábbat. Sokak szerint ennek a decemberi napnak csak ez a lényege. A rohanás, az idegeskedés és a tolongás mellett. Ha nincs pénzünk, az sem gond! Erre szolgálnak az alkalmi kölcsönök, amelyeket a különböző bankok kínálnak az elcsábulásra hajlamos fogyasztóknak. Mert a szeretet ünnepe a legjobb alkalom az eladósodásra - sugallják a kereskedelmi csatornák. Éppen a szeretteinkért.
A minap is, szokásomhoz híven, a televíziónak hátat fordítva ücsörögtem a számítógép előtt. Csak fél füllel hallgattam - és rettenetesen untam - a százötvenharmadik körkérdést arról, ki mennyi pénzt szán a fa alá kerülő meglepetésekre, az ilyenkor szokásos eszem-iszomra. Egyszerre figyelni kezdtem. Az újságíró ugyanis valami nagyon furcsát kérdezett a bevásárlás lázában égőktől. Egészen pontosan azt, hogy mit ünnepelünk karácsonykor. Krisztus feltámadását? - találgattak néhányan, miközben egyik pulttól a másikig sodródtak. Igen, azt is ünnepeljük, de nem most. Inkább tavasszal, amikor nem a Jézuska, hanem a nyuszi hozza az ajándékot. Mert mindig az ajándék a legfontosabb. A megszólítottak között persze akadt olyan is, aki tudta, a Megváltó világra jöttének napja ez. Hogy hol történt a jeles esemény? Betlehemben - derült ki egy idő után. Helyes. De hol van Betlehem? Dél-Afrikában? Vagy máshol? És mi a jászol? Valamiféle bölcső - mondták a legtöbben. Mi is lehetne más, hiszen oda fektették a kisdedet. Akinek ajándékot hoztak a háromkirályok. De mit?
Látszólag egyszerű kérdések, mégis nagy gondot okoztak. Jobb lett volna, ha a riporter arról kíváncsiskodik, mennyibe kerülnek a legnépszerűbb játékok, műszaki cikkek, esetleg az ékszerek. Gyanítom, sokkal több magabiztos és helyes válasz hangzik el a kínos ötölés-hatolás, a ,,nem is tudom”-ok helyett. Így van ez, ha nem az áldott, békés csodavárásra készülünk, hanem - Shrek szavaival élve - úgy érezzük, nyakunkon a karácsony. Esetleg a nyakunkba szakadt.
Miközben a családunk segítségével sietség és bosszankodás nélkül, de ami a legfontosabb, az anyagi lehetőségeinkhez mérten, megtervezzük az ünnepi ebédet, feldíszítjük a fát, süteményeket varázsolunk az asztalra, karácsonyi dalokat is hallgathatunk. Szinte mindegyik gyűjteményen megtalálható József Attila Betlehemi királyok című versének megzenésített változata. Vidámságával és könnyedségével bensőséges örömet áraszt magából. És nem utolsósorban választ ad a fenti kérdések némelyikére is.
Címkék: Hol van a jászol?
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Hol van a jászol?
Szabadkai Napló
Hol van a jászol?
Média
Facebook

Támogatóink