home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hol létesülnek újabb ideiglenes befogadó központok?
TÓTH Lívia összefoglalója
2015.11.02.
LXX. évf. 43. szám
Hol létesülnek újabb ideiglenes befogadó központok?

A múlt héten Nenad Ivanišević, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium államtitkára bejelentette, újabb vajdasági községekben terveznek befogadó központokat létesíteni a migránsok számára. Igaz, hogy hangsúlyozottan ideiglenes intézkedésről beszélt, ez a hír mégis nagy nyugtalanságot keltett az említett települések lakossága körében.

Az államtitkár úr a Szerbiai Gazdasági Kamarában, a migránsválságról szóló tanácskozáson azt nyilatkozta: Szerbia felkészült rá, hogy átmenetileg nagyobb számú migránsról gondoskodjon, erre a célra az országban tíz-tizenöt befogadóállomás áll készen, a többi közt Csókán, Nagykikindán, Szerbcsernyén, Zomborban, Szabadkán, Magyarkanizsán, Šidben és Dimitrovgradban, azaz a román, a horvát, a magyar és a bolgár határ mentén.

Néhány nappal később egy, az államtitkárral készített interjúban már hosszabb lett a felsorolt városok listája, egyrészt a már említettek mellé odakerült Zenta is, Csóka és Nagykikinda pedig ismét ki lett emelve, mondván: Románia irányában olyan helyekre is terveznek ideiglenes befogadó központokat, ahol eddig nem voltak, konkrétan Nagykikindán és Csókán.

Ahol már hivatalosan is kijelölték, és ahol még nem

Tehát: a befogadó központok nem állnak készen, egyelőre csak tervezik a létrehozásukat. Az viszont tény, hogy az önkormányzatok még augusztusban megkapták a direktívát, határozzák meg azokat a helyszíneket, ahol elszállásolhatnák a migránsok kisebb-nagyobb csoportjait.

Nagykikindán erre a célra a volt November 29. mezőgazdasági birtok egyemeletes, mintegy ezer négyzetméteres, viszonylag jó állapotban lévő igazgatósági épületét jelölték ki. A már huzamosabb ideje üresen álló irodákat és termeket nem túl nagy ráfordítással 300 menekült befogadására lehetne alkalmassá tenni. Az önkormányzat egyelőre takarítószemélyzetet küldött a helyszínre, mely rendbe tette az objektum belsejét. Az előkészületekről a szerb sajtónak még szeptemberben nyilatkozott Pavle Markov községi elnök és Nikola Lukač, az Észak-bánáti körzet vezetője.

A megnevezett épület — melynek fotóját a Kurir napilap le is közölte — tíz kilométerre Nagykikindától, a határban található, de az illetékesek szerint ez nem akadály, nagyon könnyen megteremthetőek ugyanis mindazok a feltételek, amelyekre a rendkívüli helyzetben lévő embereknek szükségük lehet.

Csókán a polgárok tudni vélik, hogy a település központjában lévő, szintén üresen álló húsgyárban helyeznék el a migránsokat. A vállalatot, ahol jelenleg csak a hűtőház üzemel, csődgondnok irányítja. Hivatalos információt azonban nem sikerült megtudnunk arról, hogy lesz-e Csókán befogadó központ, és egyelőre arra utaló jelek, előkészületek sincsenek, hogy bármelyik községbeli épületet erre a célra szánnák.

A Jókai Mór-egyesület megmenekült

Törökbecsén a múlt hét elején az borzolta fel a kedélyeket, hogy a községi migrációs bizottság azt a Susány városrészben lévő épületet találta a legmegfelelőbbnek a migránsok esetleges elhelyezésére, amelyben a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület működik. Az önkormányzatnak az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága által korábban küldött levele értelmében kellett nyilatkoznia, habár a Tisza menti kisvárosban ezekben a hónapokban egyetlen menedékkérőt sem regisztráltak, és a településen nem is halad át migrációs útvonal.

A közvéleményt igencsak megdöbbentette, hogy a községi illetékesek éppen a törökbecsei magyarok művelődési és közéleti központját tartják a legalkalmasabbnak arra, hogy szükség esetén ötven személyt elszállásoljanak benne. Radoslav Šećerov, a migrációs bizottság elnöke ezt az állásfoglalást azzal indokolta a sajtónak, hogy ez az egyetlen olyan épület, amelyben megfelelőek a feltételek, mert van benne vizesblokk és fűtés.

Habár a döntés még szeptember 7-én megszületett, az értesítést csak október 19-én kézbesítették az érintetteknek. Igaz, hogy a kérdéses objektum az önkormányzat tulajdonában van, de a művelődési egyesület nemcsak használja, hanem az évek során saját beruházásokkal, pályázati pénzekből lakhatóbbá és funkcionálisabbá is tette. Például a Határon Túli Magyarok Hivatalának támogatásával felújították a régi iskola- és óvodarészt, a nagyteremben kicserélték a padlózatot, később a Tartományi Nagyberuházási Alap eszközeiből a klubhelyiséget is renoválták.

Az otthonban, melyet valamikor a törökbecsei magyarság önkéntes munkával épített fel, nemcsak a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület szakcsoportjai — az irodalmi és a drámai szakkör, a kézimunkázók, a tánccsoportok, az énekkarok — dolgoznak, hanem itt működik a Teleház, a CMH-iroda, itt szokták megtartani az alkalmi műsorokat, a lakossági fórumokat, a kihelyezett konzuli fogadónapokat.  

A Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottsága közleményt adott ki, melyben a legerélyesebben tiltakozott a törökbecsei döntés ellen, és nyilvánosan felkérte a migrációs bizottságot, hogy vizsgálja felül ezt a határozatot, illetve jelöljön ki egy másik helyszínt a migránsok esetleges befogadására.

Október 22-én olyan információ kelt szárnyra a község polgármesteri hivatalából, hogy a menekültügyi bizottság tagjai ismét összeültek, és a VMSZ kifogását figyelembe véve egy új helyszínt határoztak meg, de azt is hozzáfűzték, hogy szerintük a VMSZ reagálása a helyi politikusok próbálkozása, hogy növeljék a népszerűségüket.

A hírt Ilia László, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület titkára is megerősítette, aki megköszönte a támogatást, és elmondta, írásban értesítették őket, hogy a községi migrációs tanács hatályon kívül helyezi a korábbi döntését.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..