home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hogyan tűri a hőséget?
(re)
2012.07.11.
LXVII. évf. 28. szám

A szokatlan, hosszú kánikula megviseli az emberi szervezetet. Nemcsak a föld és a növényzet áhítozik eső után, az emberek is sokat adnának egy kis felüdülésért, mondjuk, egy néhány órás, kiadós záporért...Kiváltképpen a kisgyermekek, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők viselik nehezen a na...

A szokatlan, hosszú kánikula megviseli az emberi szervezetet. Nemcsak a föld és a növényzet áhítozik eső után, az emberek is sokat adnának egy kis felüdülésért, mondjuk, egy néhány órás, kiadós záporért...
Kiváltképpen a kisgyermekek, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők viselik nehezen a napok óta tartó tikkasztó hőséget, de a munkásemberek sincsenek kedvezőbb helyzetben. A munkahelyen órákat töltenek csaknem 40 fokos melegben vagy éppen a tűző napon, s otthon ugyancsak fojtogató meleg várja őket. A legtöbb középületben és hivatalban ugyan működik a klímaberendezés, de ha a 20-21 fokról kilépünk a 40 fokos kánikulába, a hirtelen változás bizony veszélyezteti az egészségünket.
Hogyan tűri a hőséget? - kérdeztük a szabadkaiaktól.
SZIVERI Klára titkárnő:
- A kánikula elviselése érdekében felállítottunk az udvarunkban egy medencét. A családom és a fiam osztálytársai délutánonként nálunk strandolnak. Mindenki nagyon élvezi a víz hűsítő hatását ebben a melegben. Nyaralni július végén megyünk Horvátországba. Már nagyon várjuk az újbóli találkozást a tengerrel!
KAPÁS József asztalos:
- Mondhatom, én meglehetősen nehezen viselem a kánikulát, és ha csak lehet, betartom az íratlan szabályt: nem megyek ki a tűző napra. Igyekszem minél gyakrabban zuhanyozni, ezzel is felfrissíteni magam. És sok folyadékot fogyasztok, mert az hűsít. Erre a célra kiválóan megfelel a görögdinnye is, ami most igen finom csemege.
VÁSÁRHELYI Teréz, a Ludas Matyi ME elnöke:
- Nehezen. Szomjazok, izzadok, hűvöst keresek, mint mindenki más. És nosztalgiázva gondolok a gyerekkoromra, amikor hajnalban keltünk, elvégeztük a ház körüli teendőket, mert a déli hőség ideje pihenésre való a hűvös szobában. Ma már vannak drága árnyékolók és ventilátorok, van klímaberendezés. Tíz csapból folyik a lakásban a langyos víz, pang a hűtőben az dinnye, mi meg ülünk egy pohár üdítővel a kezünkben a televízió előtt, és rettegve lessük, holnap vajon megdől-e a melegrekord. Én is ezt teszem, vizet prédikálok, üdítőt iszom, és várom a hűvösebb időt.
GUBICSÁK Elvira tekercselő:
- Nehezen viselem el ezt a nagy meleget, főként a munkahelyemen, ahol már reggel 6 órakor 33 fokban kezdjük a napot. A hőmérséklet persze folyamatosan nő, délután néha még a 38-39 fokot is eléri. Tekercselőként dolgozom egy elektromotorokat gyártó üzemben. Otthon már kissé könnyebb, mert megmártózhatok a kis medencében, de másnap reggel kezdődik minden elölről...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..