Hogyan tovább?

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Hogyan tovább?

Erre a kérdésre keresnek majd választ a dél-bánsági magyar művelődési egyesületek elöljárói a régió magyarságának szinte minden egyes szféráját megmozgató idei, XXIII. dél-bánáti szemlén. Pontosabban annak kísérő szakmai értekezésén, amelyre május 26-án kerül sor Torontálvásárhelyen. A döntés nemrég...

Erre a kérdésre keresnek majd választ a dél-bánsági magyar művelődési egyesületek elöljárói a régió magyarságának szinte minden egyes szféráját megmozgató idei, XXIII. dél-bánáti szemlén. Pontosabban annak kísérő szakmai értekezésén, amelyre május 26-án kerül sor Torontálvásárhelyen. A döntés nemrégiben született meg azon az előtanácskozáson, amelyet a házigazda szerepét vállaló József Attila Művelődési Otthonban szerveztek. A bő két órán át tartó eszmecseréből Fejértelep, Versec, Ürményháza, Székelykeve, Sándoregyháza, Hertelendyfalva, Pancsova és a helybéliek képviselője mellett a vëtërányok is kivették részüket -- bátorítással, helyenként viszont mérsékletességre intő intelmekkel, gazdag és igen sokrétű élettapasztalataikkal. Ebben a miliőben Balassa Julianna nyugalmazott pedagógus elsősorban a legkisebb települések civil szervezeteire is oly jellemző összeférhetetlenség leküzdésére buzdított. Gyümölcsöző és egymást építő kapcsolatok létrehozására, a nemritkán tapasztalható öncélú és kizárólagos politizálás helyett. Utalt a korábbi évtizedekben kinevelt, középgenerációs nemzedékek csatasorba állításának fontosságára is, amit meggyőződése szerint leghatékonyabban a gyermekeik ''aktiválás”-ával lehetne megvalósítani.
Az idei szemle szervezőbizottságának nevében Horti László kultúrigazgató mondott köszöntőt, dr. Korhecz Tamás elnök üdvözletét pedig Mérges Sándor, az MNT regionális megbízottja közvetítette az egybegyűlteknek. A mindvégig építő jellegű párbeszéden alapuló tanácskozáson Szablyov István tanár úr kezdeményezésére a 2011. évi szemle záró határozatai is napirendre kerültek. Emlékeztetőül a gyorsabban felejtőknek és útmutatóul a mozgalomba felzárkózó ''újoncok”-nak, hiszen nem lenne szabad évről évre körmondatokban fogalmazva, újra és újra fogadkozó határozatokat hozni! Kiváltképpen akkor nem, ha bizonyos dolgok és problémák már évekkel ezelőtt néven neveztettek, illetve szabályosan jegyzőkönyvbe kerültek. A felvetett ajánlatokban, a májusi rendezvény lebonyolítása körüli részletkérdéseken kívül olyan kényes tételek is terítékre kerültek, mint például elkészíteni a szemle tiszteletbeli elnökségének listáját, amelyet minden leendő házigazda egyesületnek kötelezően szem előtt kell majd tartania. Pozitív visszhangra talált Mérges Sándor úr azon javaslata is, hogy a jelenlévők április 28-án újabb találkát adjanak egymásnak Torontálvásárhelyen. Ezen bővítsék ki soraikat az oktatásban, a tájékoztatásban és a történelmi egyházak közösségeiben, illetve keretében tevékenykedőkkel is, akik a korábban kézhez kapott ''szemlés” záró határozatokat újravizsgálva, célratörő konkrétumokkal rukkolhatnának elő. El kellene ugyanis dönteniük, hogy mit és mennyit is tudnának a záradékban szereplő tételek közül egyedül megoldani, illetve melyek lennének azok a pontok, amelyeket a felsőbb instanciák, pl. az MNT nélkül sohasem, vagy csak igen nehezen lehetne megvalósítani.
Címkék: Hogyan tovább?
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Hogyan tovább?
Bánáti Újság
  • Cs. B. B.
  • 2012.08.01.
  • LXVII. évfolyam 31. szám
Hogyan tovább?
Szabadkai Napló
  • (re)
  • 2012.07.11.
  • LXVII. évfolyam 28. szám
Facebook

Támogatóink