home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hogyan tervezzük meg a lakótér színvilágát?
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2022.10.19.
LXXVII. évf. 42. szám
Hogyan tervezzük meg a lakótér színvilágát?

Ahhoz, hogy egy otthon belső tereinek színvilágát megtervezzük, sok tényezőt figyelembe kell vennünk a helyiségek elrendezésén és a stíluson túl. Vegyünk sorra néhányat!

Kinek tervezünk?

A leglényegesebb, hogy ki fog élni a lakásban. Minden korosztály mást igényel, más színt kedvel, tehát első körben az a legfontosabb információ, hogy milyen korúak laknak majd az otthonban. Más színkombinációt használunk, ha fiatal párokról van szó — ilyenkor a fiatalos, lendületes színvilág a nyerő —, és mást, ha idősebbekről — ők többnyire mélyebb, visszafogottabb és mindenképp előkelőbb otthonra vágynak.

Mennyi pénzünk van felújításra?

A tulajdonosok pénztárcájától függ a dekorációk kiválasztása is. Ha nagyobb a keret, akkor választhatunk drágább berendezési tárgyakat, kiegészítőket, például textileket, melyeknek gazdagabb a színviláguk vagy elegánsabbak. Ám ha kisebb az összeg, akkor leginkább tavaszias, egyszerűbb színeket használunk, és azokat a dekorációs elemeket, amelyek árfekvése sokkal alacsonyabb.

Már meglévő burkolatok a lakásban

Ha felújításról van szó, és a burkolatok maradnak, mert még nem elavultak, tökéletesen használhatóak, akkor számba kell venni azt is, hogy azoknak milyen az anyaguk, textúrájuk, színük. Ezeket szintén össze kell hangolni a leendő berendezéssel, bútorokkal, kiegészítőkkel, hogy a belső tér a végén harmonizáljon. Ha keresünk egy vezető színt, akkor arra kell törekednünk, hogy az a lakás többi részén is megjelenjen.

Spórolhatunk is

Ha kisebb az anyagi keretünk, akkor a tervezés úgy is történhet, hogy megnézzük, mi található otthon, és ahhoz igazítjuk a leendő új otthonunk színeit. Esetleg a kanapét, székeket, fotelt újra is kárpitoztathatjuk. Ha ezek a tárgyak, kiegészítők még használhatóak, és jólesik rájuk nézni, akkor nem feltétlenül kell újakat vennünk, mert újrahasznosítva is igencsak érdekes, egyedi darabjaink születhetnek.

Természetes fény

A színek kiválasztása során az is döntő tényező, mekkora a lakás természetes bevilágítása. Ha kis nyílászáróink vannak, és azokból is kevés, akkor nyilván a világosabb színekre kell esnie a választásunknak. Ám ha a lakásban sok a természetes fény, akkor a tervezés során elmozdulhatunk az intenzívebb, erősebb, esetleg sötétebb színek felé.

Az is lényeges, hogy mennyi mesterséges világítást tudunk beépíteni az álmennyezetekbe, vagy mennyi álló- és falilámpát tervezünk.

A helyiségek mérete

Ha apró lakásról beszélünk, kis helyiségekkel, akkor a világosabb pasztellszíneket, akár a fehéret ajánlom, melytől nagyobbnak tűnik a tér. Ha viszont nagyobb lakásunk van nagyobb helyiségekkel, akkor a domináns színeket alkalmazhatjuk, akár több falon is egy helyiségen belül, valamint hasonló árnyalatú textilekkel, kiegészítőkkel karöltve.

Ezeken a pontokon végighaladva sok kérdésre kaphatunk választ, és magunknak is megtervezhetjük a lakóterünket, melyből igazán otthonos, egyedi lakás válhat.

Képek: a szerző 3D tervei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..