home 2024. június 13., Antal napja
Online előfizetés
Hogyan kritizáljunk?
Miskolci Krisztina
2024.05.23.
LXXIX. évf. 21. szám
Hogyan kritizáljunk?

Jódal Rózsa: Könyvek tengerében. Forum Könyvkiadó Intézet, 2023

A kritika kifejezésnek az utóbbi időben elég negatív visszhangja van, az ember fejében szinte rögtön rossz értelemben körvonalazódik a szó jelentése. Ez talán a felgyorsult életvitelnek és a közösségi médiumok nagy térnyerésének is betudható, ahol nagyon gyorsan és könnyedén oszthatjuk meg ítéletünket egy témával kapcsolatban, mindenféle hosszas átgondoltság vagy nevünk vállalása nélkül.

A kritika egy olyan műfaj, amely valamilyen szellemi alkotás, tárgy vagy személy értékelésére való. A jó kritikus előzetesen körüljárja a témát, összehasonlítást végez, objektíven fogalmaz véleményt, de persze ezt a véleményalkotást a tárggyal kapcsolatban érzett személyes érzések is befolyásolják. Néha nehéz megtalálni az arany középutat, és lavírozni aközött, hogyan ismertessük álláspontunkat, de mégse legyünk rossz hatással az alkotói folyamatra, vagy tiporjuk sárba a másik érzéseit.

Jódal Rózsát sokaknak nem kell bemutatni. Az 1939-ben Bánátban született írónő könyvkritikáit már régóta olvashatjuk és hallhatjuk is az Újvidéki Rádió Szempont című műsorában. 2023-ban a Forum Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot a Könyvek tengerében című összeállítása, mely a 2014-től 2023-ig megírt kritikáit tartalmazza, melyekben vajdasági kiadóknál megjelent, vajdasági magyar szerzők műveit mutatja be. Van itt mindenféle műfaj — regények, verseskötetek, tanulmányok —, fiatal tehetségek és a szakma tapaszalt vén rókáinak írásai, egyszóval színes a paletta. Jódal Rózsa pedig nem habozik könyvélményt ajándékozni az olvasónak, tüzetesen bemutatva az alkotó munkásságát. A szövegekből hozzáértően kiragadott idézetekkel próbálja felkelteni érdeklődésünket a mű iránt. Az írónő nyitott és befogadó módon közelít minden témához, és ezt várja az olvasótól is. Eléri, hogy kedvet kapjunk a kritikagyűjtemény alapjául szolgáló művek megismerésére, és mi is kritikussá váljunk az olvasás által.

A kötet nemcsak arra jó, hogy segítsen szemezgetni, melyik legyen a következő olvasnivalónk, hanem arra is, hogy jobban megismerjük környékünk irodalmi életét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..