home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Hogyan gondolkoznak a legendák?
Zvekán Péter
2020.07.10.
LXXV. évf. 27. szám
Hogyan gondolkoznak a legendák?

Mindig izgalmas, amikor a gigasztárok arról mesélnek, hogyan alkotnak, vagy milyen a zenéhez való hozzáállásuk. Ez főleg azért érdekes, mert ilyenkor egy kicsit belelátunk a fejükbe, egy kicsit megérthetjük, hogy mi zajlik bennük. A mai cikkben kiderül, mi a titka alkotáskor a világ egyik legismertebb rapperének, producerének, Timbalandnak, és azt is megtudjuk, hogy Carlos Santana milyen elvek alapján éli zenei életét.

Timbaland

Timbaland egy amerikai dalszerző, rapper, zenei producer és szövegíró, akinek stílusát elsődlegesen az R&B, a dance és a hiphop befolyásolja, de a pop műfajában is jeleskedik. Az évek alatt olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Jay-Z, Nas, Ludacris, Bubba Sparxxx, Madonna, Rihanna, OneRepublic, Brandy vagy Drake.

Először is kiemeli, hogy nem kell egy rakás pénzt technikai eszközökre pazarolni, elég néhány alapeszköz (mikrofon, mixer, laptop) ahhoz, hogy elkezdhessünk dolgozni. A hangsúly a mondanivalón van, és azon, hogy milyen metódussal alkotunk. Esetében egy dal a következőképpen épül fel: A szájával felveszi mindazt, ami szükséges. Ezek a ritmus, a dallam, a basszus, a cin. Amikor ezek megvannak, akkor egy dobgéppel újrakreálja az egészet, és kész is az első lépés. Ezt nevezi alapötletnek.

Ezután a süketszobába vonul, és jöhet a szöveg. Ha nagyon aktuálissá akarjuk tenni a hangzást, akkor mehet rá egy kis túltolt autotune, és elkészült a váz. Ezután következik az igazi varázslat. Ezt ugyanis a duplázások sokasága, a finomítások, az apró részletek kidolgozása követi. Ebben a szakaszban dől el minden, és erre a tökéletes bizonyíték például Jay-Z Dirt Off Your Shoulder című dala, mely csupán három hangszerből áll, a keverésnél Timbaland mégis elérte, hogy egy komplex hangzást kapjunk. A lényeg: az egyszerű is lehet nagyszerű. Elmondása szerint ezt csak úgy lehet jól csinálni, ha közben végig úgy éljük meg a folyamatot, mint egy jó szórakozást, ahol egyszerűen csak visznek az érzések.

 

 

 

Carlos Santana

Santana egy Grammy-díjas, mexikói rockzenész és gitáros, akinek olyan slágereket köszönhetünk, mint a Black Magic Woman, az Oye Como Va, a Smooth vagy a Maria Maria. A hosszú évek alatt olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Rob Thomas, a The Product G&B, Maná, Shakira vagy Juanes.


(Szalai Attila rajza)

Santana szerint amikor a művész zenél, akkor világosságot hoz a sötétbe. Ahogy vallja, egy zenésznek magára kell vonnia a figyelmet. Éppen ezért tartja fontosnak az egész zenéléshez való hozzáállást. Arra gondol, hogy egy jó gitáros esetében sokan kérdezgetik, hogy Wow, milyen pedált használsz?, Milyen gitárod van?, Milyen húrokat raksz rá?, Milyen az erősítőd?, de nem ez a lényeg! Hanem az, hogy a lélek, a szív, az elme és a test egyként, tökéletes harmóniában szólaljon meg abban a bizonyos egy hangban. Nos, amikor ilyet hallanak az emberek, akkor garantáltan felkapják a fejüket.

Amikor ezen túl vagyunk, akkor az is nagyon fontos, hogyan állunk a színpadon. Sokan szégyenlősködnek, de nem kell! Görnyedni kell, hajolgatni, élvezni a zenét. Egyenes, mozdulatlan testtartással egyszerűen nem tud ugyanúgy szólni. És itt érkezünk meg a grimaszokhoz. Elmondása szerint a zenészek tudják a legszörnyűbb grimaszokat vágni a világon, de azok a hangok, amelyek ilyenkor elhagyják a hangszert, egy teljesen más dimenziót nyitnak meg. Végül a legfontosabb, hogy ne mindig másban keressük a tökéletességet, a tehetséget. Nézzünk magunkba, és találjuk meg a saját hangzásunkat. Ez a lényeg! Ha mindez sikerül, akkor az már next level muzsika.

 

 

 


Képek: faithstrongtoday.com, media.npr.org

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..