home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Hogy a gyerekek magyarul álmodhassanak
(T. T.)
2015.09.13.
LXX. évf. 36. szám
Hogy a gyerekek magyarul álmodhassanak

Verbászon 2012. november 5-én, huszonhárom év után kilenc óvodással újra elindult a magyar tannyelvű óvoda. A sikeres első évnek sajnos nem volt folytatása, hely– és gyermekhiány miatt megszakadt a magyar nyelvű foglalkozás. A szülők azonban ebbe nem nyugodtak bele, és a verbászi önkormányzatnál kezdeményezték a magyar óvodai csoport újraindítását.

A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség felkarolta a szülők kezdeményezését, és a verbászi önkormányzattal való tárgyalássorozat végén az idén szeptember 1-jén a verbászi Boško Buha Iskoláskor Előtti Intézmény óvárosban található óvodájában újraindult a magyar nyelvű csoport. Ottjártunkkor a tizenkét csöppség (Andrijašević Anetta, Vendel Una, Majoros Darko, Miljković Teodóra, Nagy Alex, Ritec Darija, Ritec Dragana, Fazekas Morina, Fazekas Martina, Puskás Szilveszter, Puskás Anna, Andrócki Andrej) a két óvó nénivel, a verbászi Téglás Margittal és az ókéri Molnár Ágotával a játékszerek magyar nevét tanulgatta, ismételgette. Az óvónők elmondták, hogy kezdetben szerbül is beszélnek, mivel nem minden gyermek ért magyarul, majd fokozatosan teljesen áttérnek a magyar nyelvre.


A foglalkozáson

— Most még játékszerek és játékok segítségével tanulnak magyarul a gyerekek, a mondókák, versikék később kerülnek sorra. A helyzetet megnehezíti, hogy otthon sokan nem magyarul beszélnek egymással. A matematikát és a környezetismeretet két nyelven hallhatják a gyerekek. Ha a szülő úgy dönt, hogy gyermekét az óvoda után nem magyar tannyelvű iskolába íratja, a gyermek akkor is tisztában lesz az általános fogalmakkal. A korosztály vegyes. Aki nem vagy csak egy keveset ért magyarul, azzal többet foglalkozunk, de nem hanyagoljuk el az ősszel elsőbe induló nagyobbakat sem, hiszen őket az iskolára kell felkészítenünk — mondták az óvónők.

Az óvodások — a legfiatalabb ovis egy év és kilenc hónapos, a legidősebb pedig öt és fél éves — utaztatását az MNT szervezte meg, útközben egy szülő felügyel a gyerekekre.

Valka Károly, a VMSZ elnökségi tagja, a párt kúlai körzeti szervezetének elnöke elmondta, hogy voltak pillanatok, amikor úgy látszott, a magyar nyelvű óvodából nem lesz semmi, végül azonban a tárgyalások eredményre vezettek.

— Nagyon örülünk, hogy tizenketten magyar nyelvű óvodába járnak. A gyerekek nem csak verbásziak, hiszen ókériek és kiskériek is vannak köztük. Bízom benne, hogy az óvoda a jövőben is működni fog, hiszen van rá igény. Szép lenne, ha Maradékhoz hasonlóan, hosszú idő után Verbászon is újra lenne magyar első osztály. Ha ez nem valósul meg, akkor a verbászi gyerekek a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában továbbra is tanulhatnak magyarul. Segítjük a gyerekeket abban, hogy magyarul tanulhassanak, mert akkor álmodni is magyarul fognak — mondta Valka.

Bógáncs Andrijašević Lívia volt az egyik kezdeményezője a magyar nyelvű óvoda megnyitásának. Elmondása szerint, ha nem lettek volna ilyen kitartóak, és ha a politikum nem segítette volna őket, akkor az álom nem valósult volna meg. Az út folyamán rengeteg nehézséggel találkoztak, de legyőzték őket.


A gyerekek érdeklődéssel hallgatják az óvónőket (Szabó Attila felvételei)

— Sokan támogatták az elképzelésünket. Köszönet jár az MNT-nek, a VMSZ-nek, a verbászi önkormányzatnak, Dognár Jánosnak, a VMSZ verbászi szervezete alelnökének, Valka Károlynak, a VMSZ kúlai körzeti szervezete elnökének, valamint Milijana Grujićnak, a Boško Buha Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatójának. A következő lépés a magyar oktatás újjáélesztése, de előbb várjuk meg, hogy a magyar óvoda működjön. Biztos vagyok benne, hogy a gyerekek megtanulnak magyarul, hiszen ebben a korban a nyelvet nagyon könnyen el lehet sajátítani. A külföldön élő verbászi magyarok, miután megtudták, hogy van magyar óvodai csoport, azonnal felajánlották segítségüket, akárcsak a Budapesten élő vajdasági magyarok. Nekünk, szórványban élőknek ez nagyon fontos — mondta Bógáncs Andrijašević Lívia, a VMSZ verbászi szervezetének elnöke.

Reméljük, hogy a sikeres rajt után egy hasonló folytatás következik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..